joi, 4 decembrie 2014

Calatorie de nunta de Patrick Modiano - Nou la Polirom




Descriere:

Calatorie de nunta (1990) se construieste in jurul cautarii identitatii si a reconstituirii memoriei, doua dintre temele majore ale operei lui Modiano.

 Ajungind la Milano, Jean B., un realizator de documentare in virsta de patruzeci de ani, afla pe neasteptate ca o femeie s-a sinucis chiar in hotelul unde s-a instalat el. Intrigat, descopera ca i-a cunoscut nu numai pe femeie, ci si pe sotul ei cu douazeci de ani in urma si misterul destinului lor ajunge sa-l obsedeze. 

Hotaraste sa mearga pe urmele acestei perechi care, in timpul razboiului, fusese nevoita sa se refugieze intruna din fata ocupantilor nazisti. Astfel, scoate treptat la iveala o viata secreta, plina de indoieli si incertitudini, petrecuta din ascunzatoare in ascunzatoare.

 Deconstructia cronologica a biografiei personajelor, la care Modiano exceleaza, lasa cititorului placerea de a reface parcursul liniar al existentei lor.

„La drept vorbind, nu mi s-a parut niciodata ca scriu romane, ci ca visez crimpeie de realitate pe care incerc apoi sa le potrivesc intr-o carte.” Patrick Modiano
  
„Un autor care da farmec unei lumi dezvrajite, care face sa incolteasca flori pe ruine.” Paris Match

 „Calatorie de nunta este o cautare, o enigma si o lamentatie, dar poate, mai presus de toate, este o meditatie asupra ispitelor si capcanelor memoriei. Modiano evoca o lume atit de delicata si de eliptica, atit de incarcata de nesiguranta.” The Independent

0 comentarii: