marți, 25 iunie 2013

DETECTIVII SĂLBATICI, de Roberto Bolaño, colecţia „Maeştrii Leda”

ROMAN DISTINS CU PREMIUL RÓMULO GALLEGOS – 1999

PREMIUL HERRALDE PENTRU ROMAN – 1998



Un roman extraordinar în toate sensurile, de neratat, care confirmă strălucitoarea calitate literară a lui Roberto Bolaño, un autor recunoscut de critica cea mai exigentă ca una dintre marile revelaţii ale literaturii latinoamericane din anii ’90.

Mult aşteptatul magnum opus al uneia dintre cele mai originale voci ale continentului sudamerican soseşte acum şi în România, într-o exceptţională traducere semnată de talentatul hispanist Dan Munteanu Colán.

Volumul narează aventurile prin care trec doi tineri poeţi, chilianul Arturo Belano şi mexicanul Ulises Lima, în încercarea lor de a o găsi pe poetesa mexicană Cesárea Tinajero, dispărută misterios în Mexic în anii imediat următori Revoluţiei. Călătoria propriu-zisă şi consecinţele ei se prelungesc timp de douăzeci de ani, din 1976 până în 1996, timpul canonic al oricărei peregrinări, bifurcându-se prin multiple personaje şi continente, într-o naraţiune uluitoare ce reuneşte iubire şi moarte, asasinate şi escapade turistice, case de nebuni şi universităţi, dispariţii şi apariţii.

Scenariul ne poartă în Mexic, Nicaragua, Statele Unite, Franţa, Spania, Austria, Israel, Africa, pe urmele celor doi poeţi „disperaţi”, traficanţi de droguri câteodată, enigmaticii protagonişti ai acestei cărţi care se poate citi şi ca un extrem de rafinat thriller de Orson Welles, străbătut de un umor iconoclast şi feroce.

Detectivii sălbatici se compune din trei părţi: prima şi a treia sunt jurnalul personajului Juan García Madero, un tânăr de 17 ani, student la Drept. Prima parte se petrece în Ciudad de México, în anul 1975, iar a treia în deşerturile din Sonora, în 1976. Partea a doua este alcătuită din fragmente ale mărturiilor unor personaje diverse, care povestesc întâmplări din perioada 1976–1996 trăite de poeţii Arturo Belano şi Ulises Lima în diferite locuri din lume.

Cartea este un omagiu adus infrarealismului, mişcare poetică denumită în roman realism visceral, şi membrilor săi. Astfel, Arturo Belano este, în realitate, însuşi Roberto Bolaño, iar Ulises Lima, poetul mexican Mario Santiago Papasquiaro.

Romanul a fost extrem de elogiat, atât de scriitori, cât şi de criticii de specialitate, şi a fost tradus în numeroase limbi, dezlănţuind pe tot mapamondul ceea ce avea să se numească Bolañomania şi făcând din scriitorul vagabond şi boem, dispărut mult prea devreme, o figură iconică a literaturii moderne.

„… genul de roman pe care l-ar fi scris Borges…” – Ignacio Echevarría

„Detectivii sălbatici aparţine familiei literare din care fac parte Şotronul [lui Julio Cortázar] şi Paradisul [lui José Lezama Lima)…”Jorge Edwards

„o scrisoare de dragoste adresată generaţiei mele” – Roberto Bolaño

Cartea are 768 pagini, formatul 13 x 20 cm, ediţia este cartonată şi preţul de listă 54,90 RON.

0 comentarii: