duminică, 27 octombrie 2013

NOUTATI la editura Polirom

Aceasta carte face parte din colectia  BIBLIOTECA POLIROM.Seria de autor „John Steinbeck“ a editurii Polirom. Scriitorul John Steinbeck a luat Premiul Nobel pentru Literatura in 1962.

Poveste de o simplitate clasica, nascuta dintr-o legenda mexicana, Perla exploreaza secretele firii umane, adancurile intunecate ale raului si luminoasele posibilitati ale iubirii.

„Scriitorul trebuie sa creada ca meseria lui este cel mai important lucru din lume. Si trebuie sa se tina legat de acest gand, chiar daca stie ca-i o iluzie.“ - John Steinbeck

~~~~


Pat e obsedat de o teorie: viata lui e un film ce-l are drept producator pe Dumnezeu. Iar Dumnezeu i-a dat o misiune: sa alerge in fiecare zi, sa-si recapete trupul de altadata (de pe vremea cand inca nu statuse patru ani intr-un spital de nebuni), dar si linistea emotionala. O va recastiga astfel pe Nikki, fosta lui sotie. Nenorocirea e ca, stiindu-l fost pacient al spitalului de boli mintale, nimeni nu-l mai ia in serios si toti il agreseaza sau ii intorc spatele: Philadelphia Eagles, echipa care-l tine legat de realitate, pierde meci dupa meci, fara speranta; el e urmarit de o tanara de o frumusete rapitoare, dar nebuna; psihoterapeutul, departe de a se alia cu Dumnezeu, ii recomanda sa se culce cu orice femeie care-i iese-n cale, in scop terapeutic, si, colac peste pupaza, Kenny G il tot piseaza la cap.


Coperta editiei din afara:


~~~~

In Cararea pierduta, François Seurel povesteste aventura care ajunge sa schiteze un destin tulburator prietenului sau, Augustin Meaulnes. Pe cind erau amindoi elevi la Cursul Superior de la Sainte-Agathe, Augustin se gindeste sa le faca tuturor o surpriza si sa-i intimpine singur pe bunicii lui François, care veneau in vizita. Imprumuta o caruta si porneste pe un drum necunoscut. Curind se rataceste si ajunge din intimplare pe un domeniu misterios, unde se punea la cale o petrecere ciudata, in cinstea logodnei lui Frantz de Galais, fiul castelanului. Domeniul pe care ajunsese Meaulnes il farmeca prin jocurile, dansurile, costumele si oamenii pe care ii adunase. In timpul unei plimbari cu vaporasul, se indragosteste pentru totdeauna de o fata nespus de frumoasa, despre care afla ca este Yvonne de Galais. Petrecerea se incheie insa pe neasteptate...

~~~


Un veritabil jurnal intim in care Cella Serghi ne ofera o fascinanta cronica a vietii literare din perioada interbelica si unde se regasesc atat personalitatile ce i-au marcat viata si cariera – Liviu Rebreanu, Hortensia Papadat-Bengescu, Eugen Lovinescu, Mihail Sadoveanu, Curzio Malaparte –, cat si iubirea sa neimplinita pentru Camil Petrescu sau stransa prietenie cu Mihail Sebastian.

 „As vrea sa nu fi trecut degeaba prin viata. Ploaia care cade acum pe streasina, pe geam si pe asfalt si care miroase si rasuna a vara as vrea s-o fixez, sa ramiaa aici pe foaia asta ca o panza din cele facute sa nu piara, ca sa traiesc si eu cu ea, mereu in fiecare din picaturile ei, si ea prin mine, sa trecem impreuna prin toate vietile care vor urma si sa ramanem vii ca acum, cand ii ascult rostogolirea.“ - Cella Serghi

~~~~



In Mers de rac relateaza un episod dramatic de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial: fuga populatiei germane din Prusia Orientala spre Vest, pe masura ce trupele Armatei Rosii inaintau, si scufundarea vasului Wilhelm Gustloff, cu 9.000 de pasageri la bord, de un torpilor sovietic. O carte despre constientizarea vinovatiei, despre uitare, despre vina de a uita sau a refuza o tema „incomoda“ si despre consecintele nefaste ale unei taceri prelungite. Dar, inainte de toate, despre mersul implacabil al istoriei, o istorie ce tiraste dupa sine destine.


~~~



Romanul Musashi, povestea lui Miyamoto Musashi, cel mai faimos samurai din istoria civilizatiei nipone, este o saga in buna traditie a literaturii japoneze.

O poveste vie, subtila si imaginativa, pusa in scena prin personaje memorabile, multe dintre ele cunoscute figuri istorice.


~~~~





„In clipa in care isi dadu seama ca atinsese varful, vointa sa incordata plesni ca o coarda de arc. Pe culme, vantul ii biciuia spatele cu nisip si pietre. Aici, la hotarul dintre cer si pamant, Musashi simti o bucurie de nedescris umflindu-i pieptul, umplandu-i intreaga fiinta. Spiritul omului si spiritul muntelui savarseau mareata opera a procrearii in imensa intindere a naturii, in zori. Invaluit de un extaz divin, dormi somnul pacii.“ - Musashi. Poarta spre glorie

0 comentarii: