marți, 18 martie 2014

In curs de aparitie la editura Polirom


Trei poeti romani fac un legamint: fiecare va calatori prin lume timp de cinci ani, in cautarea izvoarelor Poeziei. Acesta este punctul de plecare al unei povesti in care biografiile celor trei se transforma pe nesimtite din realitate in fictiune. Personajele, recognoscibile, scapa mereu din mina cititorului, modificindu-si traseele si profilul, camuflindu-se cu abilitate. Cind firele par unite, o brusca rasturnare de situatie schimba radical perspectiva. Alte istorii trec in prim-plan – emigrare, legaturi adulterine, calatorii in cautarea marii iubiri, povesti de dragoste adevarata… Marin Malaicu-Hondrari cultiva arta suspansului intr-un roman de dragoste in care nu exista personaje secundare.

~~~


Regina rosie
, al doilea roman din ciclul dedicat Razboiului celor Doua Roze, imbogateste galeria de femei puternice si influente creata de Philippa Gregory cu o figura emblematica pentru istoria Angliei: lady Margaret Beaufort, femeia ale carei ambitie, inteligenta si curaj au dus la intemeierea dinastiei Tudor. Romanul urmareste cu fidelitate destinul ei schimbator si transformarea sa uluitoare dintr-o tinara inocenta si pioasa de noua ani, silita sa se supuna fara proteste dorintelor familiei pentru a incheia o casatorie lipsita de iubire, intr-o curteana abila si hotarita. Ea nu se da in laturi de la cele mai primejdioase uneltiri, de la cele mai indoielnice aliante sau cele mai avantajoase casatorii pentru a-si implini visul cel mai fierbinte: acela de a-si vedea fiul pe tronul Angliei. Philippa Gregory zugraveste in culori vii perioada adolescentei si maturitatii sale intr-o Anglie sfisiata de rivalitatile dintre Casa de Lancaster si Casa de York si devastata de bataliile singeroase din Razboiul celor Doua Roze.

~~~~


In piata unui orasel amenintat de razboi din Manciuria anilor ’30, o tinara chinezoaica si un ofiter japonez isi gasesc linistea si echilibrul interior in fata tablei de go. Inchipuind strategii de joc complicate, cele doua personaje isi descopera fara cuvinte cele mai ascunse unghere ale mintii. Intre ele se infiripa o iubire pe cit de neverosimila, pe atit de puternica, in stare sa invinga chiar moartea si sa dainuie in lumea tenebrelor.

~~~

Arhetip al feminitatii? Pastratoare ale traditiei? Prostituate de lux? Putini occidentali au reusit sa patrunda in lumea secreta a gheiselor si sa o inteleaga. O lume a luxului si a dragostei, a culturii si a misterului, cu asezari si un mod de viata amintind de vechile stampe japoneze. O lume plina de farmec, situata parca in afara timpului. Robert Guillain, un jurnalist francez care a trait aproape 40 de ani in Asia si a iubit cu precadere Japonia, ne ofera o marturie fara echivalent despre universul gheiselor si obiceiurile si traditiile nipone. Un univers pe care Guillain il descopera si in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cind armata japoneza lupta in China si in Pacific, si in perioada cind Japonia ajunge printre cele mai mari puteri industriale din lume.

~~~~



Legenda coreeana a printesei Bari istoriseste cum cea de-a saptea fiica a unui rege este abandonata de parinti, dornici sa aiba si un fiu. Cind insa regele si regina se imbolnavesc, ghicitorii le spun ca exista o singura cale de salvare: fiica lor parasita trebuie sa caute apa vietii la marginea lumii si sa le-o aduca. Pornind de la aceasta legenda, Hwang Sok-yong tese in romanul sau o poveste despre viata grea din Coreea de Nord a anilor ’90, despre cum oamenii pot deveni fiare, despre supravietuirea intr-o lume chinuita de conflict. Eroina – cea de-a saptea fata – primeste de la bunica ei, o femeie-saman, numele Bari. Bunica este cea care o pregateste pe micuta Bari pentru calea lunga pe care o va strabate, invatind-o cu ajutorul povestilor ca nimic nu e inutil, ca rabdarea reprezinta cheia supravietuirii. Si, desi copila nu intelege mare lucru, va descoperi in China, la Londra si pe unde o mai poarta pasii, aievea si in vis, intelepciunea de a da timpului timp.

0 comentarii: