marți, 11 martie 2014

Alesul, Acorda-mi acest vals, Femeia sfasiata, Fiica lui Hokusai, Hotel Iris - NOU la editura Humanitas


Lansare de carte joi, 13 martie, ora 19.00, Libraria Humanitas de la Cismigiu


Premiul Nobel pentru literatura

Editura Humanitas Fiction
Traducere de Corneliu Papadopol
Editie ingrijita si prefata de Ioana Parvulescu
ISBN 978-973-689-695-8

"Thomas Mann si-a scris romanul Alesul in ultima parte a vietii, in 1951. Nicaieri in opera lui nu exista, ca in Alesul, o mai puternica senzatie de spectacol narativ, lingvistic si de idei in dialog, menit delectarii si amuzamentului. Este indeobste cunoscut obiceiul prozatorului de a le citi membrilor familiei capitole din cartile la care lucra, astfel incat uneori isi permite mici alu! zii la reactia ascultatorilor, le face cu ochiul si ii ia partasi. In felul acesta se amuza regeste si ii amuza pe cei din jur. Pacatosul cel bun, tema lui Hartmann von Aue, in atingere cu tema faustica, goetheana, a diavolului bun, construiesc laolalta «o poveste ce da pe-afara de orori trupesti si ofera o dovada infricosatoare despre tot ce este in stare sa faca trupul, fara sovaiala sau refuz». Emotiei i se opune ironia, dusa pana la limita-limitelor." (Ioana Parvulescu)

~~~~

Editura Humanitas Fiction, colectia "Raftul Denisei"
Traducere de Rodica Stefan
ISBN 978-973-689-696-5

Acorda-mi acest vals este mai mult decat o fictiune autobiografica, la fel ca Blandetea noptii de Scott Fitzgerald, de altfel. Cele doua romane creeaza un joc de oglinzi pe care Zelda si Scott si le asaza unul in fata celuilalt si in care imaginile lor reflectate reciproc se pierd la infinit, tot asa cum in viata reala cei doi soti s-au pierdut intr-o spirala a exceselor si nefericirii.

"Romanul recurge la multe atitudini moderniste in cautarea efectelor de stil. Si, in afara de a fi o imagine autentica, vie a unei epoci, este portretul relevant al unei femei." (Harry T. Moore)

~~~~

Editura Humanitas Fiction, colectia "Raftul Denisei"
Traducere de Anca Milu-Vaidesegan
ISBN 978-973-689-673-6

Celebra atat pentru studiul de teoria feminismului Al doilea sex, cat si pentru opera sa literara si filozofica, Simone de Beauvoir alcatuieste, prin cele trei nuvele din acest volum, un triptic exemplar al crizei existentiale din viata unei femei.

Chiar daca doar una dintre nuvele poarta acest titlu, fiecare dintre personajele lui Simone de Beauvoir este o femeie sfasiata. In Varsta discretiei, inaintarea in varsta o indeparteaza pe cerebrala profesoara de literatura franceza de André, sotul ei, si de Philippe, fiul acum casatorit, revelandu-i ca principiile si convingerile care au ghidat-o toata viata nu sunt nici imuabile, nici universale. In Monolog, Murielle e sfasiata de singuratate si mutilata de ura (auto)distructiva pe care o nutreste fata de tot ce o inconjoara. Monique, protagonista din Femeia sfasiata, care consemneaza in paginile jurnalului intim drama de a se sti inselata, oscileaza la nesfarsit intre speranta unei reveniri a sotului si deznadejdea de a-si vedea si trecutul, si viitorul naruindu-se ca un decor de mucava.

~~~~

Lansare de carte
miercuri, 26 martie, ora 19.00, Libraria Humanitas de la Cismigiu

Editura Humanitas Fiction, colectia "Raftul Denisei"
Traducere de Irina Bojin
ISBN 978-973-689-675-0

In ultimii ani de viata, lovit de paralizie si aproape incapabil sa mai tina pensula in mana, Hokusai e ajutat sa picteze de fiica sa, Oei, multe dintre creatiile lui tarzii apartinandu-i de fapt acesteia, spun istoricii artei. Astfel, in spatele aprecierii si recunoasterii generale de care se bucura opera maestrului japonez, autor al celebrului Val de la Kanagawa sau al celor Patruzeci si sase de privelisti ale Muntelui Fuji, se scrie po! vestea unei vieti neimplinite, a unei pictorite de talent, cu un stil propriu, sfasiata intre dragostea si veneratia fata de tatal ei, pasiunea de a picta, dar si constiinta propriei valori.

"De la lumea pestrita si efervescenta a bordelurilor, atelierelor de pictura si teatrelor kabuki la lumea rurala, romanul extraordinar de bogat in detalii, plin de actiune, tulburator al lui Katherine Govier e populat de personaje vii si incarcat de amanunte spectaculoase din istoria Japoniei si din vietile cumplit de grele ale femeilor si artistilor." (Booklist) 

~~~~

Editura Humanitas Fiction, colectia "Raftul Denisei"
Traducere de Iuliana Oprina
ISBN 978-973-689-676-7

Autoare a peste 20 de opere de fictiune, recompensata cu importante premii literare, tradusa in peste 20 de tari, scriitoarea Yoko Ogawa este o voce majora din literatura japoneza actuala. Romanul Hotel Iris poate fi interpretat ca o replica stralucita la Lolita lui Nabokov.

Ce au in comun un traducator taciturn, vaduv de mai bine de 20 de ani, care traieste izolat pe o insula, si o fata de 17 ani, frumoasa, ce isi ajuta mama sa administreze hotelul familiei din oraselul turistic de pe coasta? De ce se ascunde barbatul departe de forfota litoralului? Exista voci care spun ca sotia traducatorului nu a murit de moarte buna. Oare esarfa zdrentuita si cu pete de sange descoperita de Mari in casa lui a fost arma crimei? si atunci, ce o atrage pe tanara la el?

"Yoko Ogawa reuseste sa redea cele mai subtile mecanisme ale psi! hicului uman intr-o proza deopotriva delicata si percutanta." (Kenzaburo Oe) 

1 comentarii:

Anonim spunea...

Wow,ce frumoase sunt,nu stiu pe care sa mi-le cumpar,tind spre cele cu tema asiatica.