luni, 11 decembrie 2023

RECENZIE - Măcelarul din mlaștină de Alaina Urquhart

 Descriere:

O ființă întunecată bântuie în mlaștina din Louisiana: un ucigaș metodic, pasionat de experimente medicale, își pregătește cea mai înfricoșătoare crimă, sfidând autoritățile care se străduiesc în zadar să îl identifice.

Medicul legist Dr. Wren Muller e ultima lor speranță. Fină cunoscătoare a asasinilor celebri, cu nenumărați ani de experiență la biroul de medicină legală, nu a întâlnit încă un caz pe care să nu-l poată rezolva. Până acum.

Corpurile sfâșiate fără milă ale unor femei frumoase i se îngrămădesc pe masa de autopsie, iar Wren se pomenește atrasă într-un joc obsesiv cu un ucigaș sadic, care devine din ce în ce mai îndrăzneț pe zi ce trece.

RECENZIE:

"Măcelarul din mlaștină" e un thriller ce l-am început fără așteptări și știu că pentru mulți va fi înfricoșător și sângeros, prea grețos sau crud, o carte ce-i va ține poate treji după. O poveste care arată din două perspective cât de fină e linia dintre viață și moarte și ce se întâmplă când criminalul și poliția întră intr-un joc de-a șoarecele și pisica, cu victime adunându-se grămadă între ei. 

Și da, m-a prins mai ales în primele capitole și chiar m-am întrebat cât de departe o să meargă, cum îl vor prinde, care-i motivul pentru care face toate astea, cât de originală, diferită și specială e cartea asta. Poate alții o să spună că e și că i-a șocat, că măcelarul e cel mai groaznic și inuman personaj pe care l-au întâlnit, și le-aș da dreptate doar pe jumătate. M-a pus un pic pe gânduri la început și chiar mă gândeam dacă am dat peste un ucigaș altfel, mai complex, un pic mai lipsit de clișeele genului. Și a fost și nu prea. Atât de aproape și totuși. 

Însă recunosc că dacă ăsta e primul tău thriller sau n-ai citit atâtea, atunci poate cartea asta o să aibă alt efect. Fiindcă se citește foarte repede, e atmosferică, măcelarul e oarecum calculat și-și acoperă urmele, capitolele din perspectiva lui sunt chiar interesante, și mare parte ego-ul lui e la același nivel cu modul în care acționează. Până nu mai e. Are și câteva întorsături de situație, destulă acțiune și suspans, scriitura nu e rea, iar finalul te face să vrei mai mult. Ceea ce sper să mai fie, altfel mi se pare că n-ar avea sens.

A fost cartea așa bună cum am tot auzit? Da și nu. A avut momente care au făcut-o originală, intrigantă, m-a făcut să mă uit peste umăr și a fost interesant să observ și să înțeleg mai bine ambele personaje principale. Însă au fost și alte momente când mi-am dat ochii peste cap, căci autoarea și personajele au luat niște decizii pe care nu le voiam, dar cumva erau la îndemână și de ce să nu pice în ele cu capul înainte... 

M-am tot gândit și o să-i dau 3 stele, pentru că a fost cu plusuri și minusuri pentru mine, iar dacă o să fie vreo continuare eu o aștept. După finalul ăla, m-aș mira să rămână așa. 

0 comentarii: