În acest roman spectaculos, Maureen Paschal, cercetând cu înfrigurare Confreria Sf. Maria Magdalena, descoperă nişte informaţii explozive despre evanghelia cunoscută drept Libro Rosso şi despre Ordinul Sfântului Mormânt. Se duce numaidecât la Florenţa unde Destino, maestrul ei spiritual, îi dezvăluie un secret despre Lorenzo de Medici, prinţul poet, părintele Renaşterii. Se pare că Lorenzo se căsătorise în taină cu Lucrezia Donati, Colombina care apare în câteva dintre tablourile lui Botticelli. De asemenea, Maureen trebuie să facă faţă problemelor pe care le are Berenger Sinclair, sufletul ei pereche, un magnat scoţian al petrolului, după ce o fostă iubită de-a acestuia declară ca este tatăl fiului ei. Această fantezie istorică ne poartă din prezent în trecut cu o uşurinţă remarcabilă. Fanii acestui gen de ficţiune vor fi încântaţi de teoriile romantice ale conspiraţiei înfăţişate în carte. O moştenire eretică. Un sacrificiu periculos.Timpul se întoarce.
~~~
Alice nu şi-a închipuit niciodată că va ajunge aşa. Oare e singura mamă care intră mereu în panică din pricina pericolelor lumii moderne? Sau e normal să stai noaptea trează şi să pocneşti bulele din folia de ambalaj? Îşi face griji că prea multe lactate şi gluten ar putea afecta abilităţile pentru matematică ale copiilor. E îngrozită că sunt prea multe maşini pe stradă. În cele din urmă se hotăreşte să preia controlul şi să pună capăt celui mai mare coşmar dintre toate: sub nicio formă fiica ei nu va pica examenul crucial de intrare la gimnaziu. Pentru că Alice a decis să dea testul în locul ei...
~~~~
"Nu cunoşti decât lucrurile pe care le îmblânzeşti, spuse vulpea. Oamenii nu mai au timp să cunoască nimic. Cumpără lucruri de-a gata de la negustori. Dar, cum nu există negustori de prieteni, oamenii nu mai au prieteni. Dacă vrei un prieten, îmblânzeşte-mă!"
~~~~
"Celibatarii" reprezintă o frescă realistă şi necruţătoare a unei societăţi în declin. Unul dintre primele romane ale lui Henry de Montherlant, "Celibatarii", descrie moravurile fetelor bătrâne şi ale celibatarilor din Parisul anilor 1920. Încă de la începutul romanului, cei doi celibatari, domnul de Coëtquidan şi nepotul său, Léon de Coantré, se confruntă cu moartea mamei celui din urmă, doamna de Coantré, care toată viaţa şi-a asumat rolul de protectoare a celor doi. Pe patul de moarte, ea îl roagă pe fiul ei să aibă grijă mereu de unchiul lui. După moartea mamei, Léon îşi dă seama că averea pe care trebuia să o moştenească nu reprezintă altceva decât nişte datorii şi este nevoit să părăsească, împreună cu unchiul Élie, casa părintească. Începând din acest moment, cei doi vor fi nevoiţi să înfrunte multe greutăţi (financiare, afective etc.) pentru a supravieţui.
~~~~
Reinterpretare a poveştii naufragiatului Robinson Crusoe, romanul lui Tournier îl prezintă pe acesta ca un quaker fanatic, care nu poate trăi în afara ordinii bine definite a societăţii vremii sale. Un om perfect integrat în sistemul din care face parte va fi aruncat pe insula botezată mai târziu Speranza, pentru a se confrunta cu adevăratul său coşmar: lumea a încetat să mai existe. Tournier pune accent tocmai pe acest aspect: omul obişnuit, gentilomul în declin, aruncat în afara lumii sale şi nevoit să reconstruiască societatea.
~~~~
O saga de familie plină de culoare în minunatele ţinuturi din Noua Zeelandă. Noua Zeelandă, 1893: William Martyn este un bărbat mult mai cultivat şi mai elegant decât oamenii care ajung în mod obişnuit în căutare de aur la Queenstown. Nici nu e de mirare, căci Will este fiul unor nobili irlandezi. Temperamentala Elaine se îndrăgosteşte de el, iar el pare să-i împărtăşească sentimentele. Însă deodată soseşte în vizită Kura-Maro-Tini, verişoara lui Elaine, care e pe jumătate maori şi a cărei frumuseţe şi libertinism îl cuceresc definitiv pe William.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu