luni, 13 aprilie 2015

RECENZIE - Începutul tuturor lucrurilor de Robyn Schneider

Descriere:

Ezra Faulkner trebuia să fie regele balului, dar asta a fost înainte – înainte ca iubita să-l înşele, înainte ca un accident de maşină să-i sfărâme genunchiul şi înainte să se îndrăgostească de fata cea nouă, Cassidy Thorpe. 

Ezra, băiatul perfect şi admirat de toţi, este convins că oamenii sunt sortiţi ca la un moment dat pe parcursul existenţei lor să apară o tragedie – o singură întâmplare, - în urma căreia viaţa este privită cu alţi ochi, abia atunci fiindu-le dat să trăiască lucruri cu adevărat importante. Momentul lui tragic, de cumpănă, a sosit atunci când era pregătit să le piardă pe toate: într-o noapte îngrozitoare, un şofer neatent îi distruge genunchiul lui Ezra, cariera lui sportivă şi viaţa socială. 

Acum, că nu mai e candidatul preferat pentru titlul de Regele Balului, Ezra ajunge la masa excluşilor unde o cunoaşte pe Cassidy Thorpe. Cassidy e diferită de toţi oamenii pe care Ezra i-a întâlnit vreodată – e firească fără să facă eforturi şi extraordinar de inteligentă. 

Împreună, Ezra şi Cassidy descoperă flash mob-urile, comorile îngropate şi un pudel care ar putea fi reîncarnarea lui Jay Gatsby. Dar pe măsură ce Ezra se dedică unor studii noi, unor prietenii noi şi unei iubiri noi, descoperă că unii oameni, aidoma cărţilor, sunt uşor de interpretat greşit. Şi acum trebuie să analizeze: dacă acel moment tragic, de cumpănă, a lovit deja, ce te mai faci atunci când eşti nevoit să înfrunţi ghinioanele care nu încetează să apară?

RECENZIE:

Mai tare decât îmi displace să citesc recenzii negative, e să fac una. Însă nu-mi place să mint şi nici să dau note mari sau să laud o carte doar pentru că e populară şi iubită, dacă mie mi-a stat în gât. Aşa că puneţi-vă centura de siguranţă, căci urmează o recenzie extrem de sinceră. 

De-a lungul timpului am învăţat să nu judec o carte după primele pagini sau după primele capitole; de asta, dacă primele pagini sau capitole nu-mi plac, continui să citesc, sperând că voi fi atrasă, mă va tenta ceva, ceva mă va apuca de mânecă sau voi simţi acel gol în stomac, care-mi zice de obicei că am găsit ceva bun. Însă de puţine ori, oricât aş încerca eu, pur şi simplu nu merge. Şi singurul gol ce apare e cel din capul meu, pentru că nu înţeleg deloc ce citesc şi nu-mi place. 

Nu vreau să critic romanul acesta şi nici să-mi bat joc de el. De-asta o să zic pe scurt ce m-a deranjat şi să ne despărţim *eu de el şi el de mine* în mod diplomatic. De când a apărut în străinătate s-a creat o nebunie în jurul lui şi doar păreri de bine găseşti pe booktube. Însă dacă intri pe goodreads lucrurile nu stau aşa roz. Dar de obicei eu prefer să citesc şi să-mi fac singură părerea. 

L-am citit şi, cum ziceam la începutul recenziei, am încercat să-l înţeleg, să văd cumva personajele şi să pară mai vii în capul meu, să mă lipesc de stilul autoarei. Dar n-am reuşit. Şi nu mai ştiu de când n-am mai oftat atât şi nu mi-am mai dat ochii peste cap. Pentru că sinceră să fiu, m-am plictisit de moarte! N-am văzut personaje mai unidimensionale ca astea şi un plot care să nu-mi zică nimic. Nici măcar la glume nu mi-a venit să râd.

Iar dacă ar trebui să ţin cont de genul romanului, care cică este contemporary, atunci nu m-a relaxat, nu m-a făcut să mă simt ca într-o zi de vară, ci doar mi-a făcut somn. Şi probabil sunt un cititor orb şi nesimţit, pentru că n-am văzut farmecul acestei cărţi şi n-am simţit acele valuri de emoţii copleşitoare care, teoretic, există între aceste pagini. 

Nu aşteptam originalitate de la cartea asta! Nici vreun personaj care să mă dea pe spate. Voiam o lectură uşoară, amuzantă şi uşor emoţionantă. Dar n-am primit-o. Sau ca de obicei, sunt singurul şi unicul cititor, al cărui creier e defect şi a cărui inimă e mai tare şi mai ţepoasă ca un cactus în armură. 

Puteţi s-o citiţi! Poate o veţi plăcea, poate nu. Însă eu nu o recomand, pentru că nu-mi plac cărţile care nu-mi transmit nimic, care au personajele aşa bine schiţate, că nici cum arată sau numele lor nu le reţin, şi care mă fac să număr toate clişeele din YA pe care le cunosc.

2 comentarii:

Anndrei spunea...

Am și eu această carte în bibliotecă, și e interesant că asta e prima recenzie pe care o citesc. :)) Am să o citesc și eu și revin cu o părere.

Unknown spunea...

Eu o citesc. Sincera sa fiu, sunt undeva la jumatatea cartii si inca astept acel suspans, acel ceva care ma face sa citesc fara oprire. In plus, nu vad pic de romantism, comedie. De fapt, nici nu stiu ce tip de carte e daca ar fi ca eu sa o o pun intr-o categorie. E plata.