sâmbătă, 3 mai 2014

RECENZIE - Miss Peregrine de Ransom Riggs


O insula misterioasa. Un orfelinat abandonat. O stranie colectie de fotografii.

O tragedie il arunca pe tanarul Jacob, in varsta de doar saisprezece ani, pe o insula izolata. Aici descopera ruinele caminului „pentru copii deosebiti“ al domnisoarei Peregrine. Pe masura ce Jacob inainteaza pe holurile si prin dormitoarele parasite, isi da seama ca cei care s-au adapostit candva acolo au fost mai mult decat deosebiti. Poate ca nu intamplator au fost trimisi intr-un loc uitat de lume. Si, oricat de bizar ar suna, ar putea fi inca in viata. Un roman fascinant, ilustrat cu fotografii tulburatoare, care-i va incanta pe adulti, pe tineri si pe toti cei care vor sa se bucure de o aventura in lumea umbrelor.



RECENZIE:


Pot sa va spun de la inceput ca n-am nici cea mai vaga idee de cum aceasta recenzie o sa iasa, pentru ca incerc sa formulez in asa fel incat sa va fac curiosi, sa vreti s-o cititi, sa va uitati la acele poze "infricosatoare", care nu-s asa de speriat, si totusi sa nu dau spoilere. Asa ca sa vedem cum ma descurc.

So, stiam de aceasta carte dinainte sa apara la noi, pentru ca pe youtube, in sfera booktuberilor, e foarte populara, multi vorbesc despre ea, multi au citit-o si mai ales foarte multi o iubesc. Iar eu sunt cam genul de cititor care cand aude de o carte de 2345569842 ori chiar vrea s-o citeasca. (mai ales cand aud doar lucruri bune) Asa ca, atunci cand a aparut si la noi abia am asteptat sa pun mainile pe ea... si zau ca nu stiu de ce naibii am asteptat atat pana sa o citesc. Poate voi o sa va grabiti.

Nu o sa va zic ce se intampla pe insula, ce face Jacob, si mai ales de ce ajunge pe insula. Pentru ca si asta e extrem de important. Eu de fiecare data cand am citit ca ajunge pe insula ma gandeam ca isi are si el locul p-acolo... cumva da, dar asta e doar o participa. V-am facut curiosi? Sper. Ce mi-a mai placut la carte (imediat ajung si la poze stati un pic!) a fost faptul c-ajungem sa-l cunoastem si pe "vinovat", adica pe un apropiat al lui Jacob. Chiar voiam sa scriu si cine e, da gandindu-ma mai bine cred c-ar fi un mic spoiler, nu? Hm. 

Ei, bine acea persoana e extrem de importanta in carte, pe langa o alta persoana importanta, pe care Jacob trebuie s-o gaseasca pe insula. Dar deja va induc in eroare si nu-mi place, asa ca o sa tac. 

Sa vorbim de poze. Sincer nu-s infricosatoare, adica da, sunt ciudate si bla bla, dar nu te sperie. Pe mine nu m-au speriat si chiar am ramas surprinsa de cum autorul a reusit atat de bine sa le insereze in poveste, asa incat nu zici ca s-ar fi inspirat din ele, ci ca le-ar fi avut treptat, odata cu paginile din carte. 

Si ca tot vorbim de lucruri placute ochiului ati vazut ce frumoasa e coperta? Dar interiorul cartii? Sau pagina/inceputul fiecarui capitol? Cartea asta e geniala si p-afara si pe dinauntru, de la coperta si alte elemente de design, pozele si pana la povestea in sine.  Plus ca ideea e extrem de originala, punerea in practica si mai si, la personaje nu ma bag sa vorbesc pentru ca n-as mai termina nici pana maine, iar actiunea... totul e genial! 

Asa ca daca vreti sa inchei aici, pentru ca deja am scris o groaza si altceva in afara de genial n-am fost in stare sa zic :)), spuneti-mi ca puneti mana pe carte si o cititi sau macar mergeti in librarie si uitati-va la poze sau la interior: e superba. Si eu zic ca merita al naibii de mult s-o aveti, s-o cititi si s-o iubiti. Cititi ceva original, interesant, surprinzator si plin de suspans. O sa ajungeti ca mine, care am stat patru ore blocata pe canapea, citind cartea, asteptand sa mai apara o noua poza si sa vad ce mai urmeaza sa se intample. Sa mai zic ca ma bucura faptul ca nu-i stand alone? Acum tot ce mai sper e sa apara si la noi volumul doi repejor. 

Cititi cartea da? Doar nu vreti sa stau doar eu cu Jacob si cu acei copii pe insula.


5/5



P.S. recitind acum recenzia realizez ca n-am zis nici macar a zecea parte din ce voiam sa zic si-mi pare rau, pentru ca ideile autorului si lumea pe care a creat-o sunt prea frumoase si interesante ca sa le uit. dar asta e. totusi va rog sa o cititi. altfel va bantui!:)) *glumesc*

2 comentarii:

Fly to infinity spunea...

Aceasta a fost prima carte în care am întâlnit așa de multe poze și țin să spun că mi-a plăcut enorm.

Unknown spunea...

Deci vreau sa citesc cartea asta de o groaza de timp dar tot incer sa strang destui bani sa iau volmele 1 si 2 hardcover in engleza :)) Inca nu s-a intamplat asta dar sper sa nu mai dureze mult..

P.S. Ai primit un tag de la mine :P http://book-and-stuff.blogspot.ro/2014/08/tag-behind-blog.html?showComment=1408814376275#c7620891931750362728