„Marta Petreu e o poeta cu mintea limpede si cu un curaj deosebit - iar curajul ei nu seamana a provocare, nici a declaratie de intentie sau de razboi, ci ni se infatiseaza ca un simplu fapt, ca un gest firesc al unei atitudini poetice fara nici un compromis.“ - Szabo T. Anna
Constantin Dunca, unul dintre boierii de seama ai Tarii Romanesti, duce o viata tihnita si retrasa la conacul lui din Nucet. Nu este casatorit, nu are copii, insa tine foarte mult la bunul nume al familiei din care face parte. Desi isi desconsidera rudele din pricina gustului lor pentru noile mode occidentale, nu le ingaduie sa treaca dincolo de limita bunei-cuviinte si face tot ce ii sta in putere pentru a le feri de scandaluri. Cind boierul organizeaza o reuniune, nepotii impreuna cu cativa prieteni vin din Bucuresti la Nucet sa se odihneasca. Linistea lor este insa tulburata: administratorul mosiei moare in ceea ce pare a fi un accident de vanatoare, iar una dintre invitate tine cu orice pret sa afle detalii si incepe sa faca investigatii. In timp ce intre apropiatii boierului izbucnesc neintelegeri, in scena isi fac aparitia personaje misterioase ce par sa aiba legatura cu cele intamplate, iar suspiciunile si uneltirile conduc la descoperiri uluitoare.
...Sa ucizi o pasare cantatoare este un roman brutal si onest, abordand cu curaj o problematica mereu de interes: rasismul, conflictele sociale si pierderea inocentei copilariei, totul filtrat prin ochii unei fetite, Scout Finch, martora la intamplarile dramatice declansate intr-un mic orasel sudist atunci cand un barbat de culoare este acuzat ca a violat o femeie alba. Tatal naratoarei, Atticus, desemnat ca avocat al apararii, trebuie sa tina piept unor prejudecati pana atunci latente si, din acest moment, Scout si fratele ei, Jem, sunt atrasi intr-o succesiune rapida de evenimente care le depasesc intelegerea. Pe timpul procesului, oraselul decade treptat in grotesc si violenta, insa exista oameni care nu se lasa contaminati de setea de linsaj generala, iar Atticus Finch ramane reperul moral care ii ofera lui Scout, si totodata cititorilor, un punct de vedere empatic si echilibrat.
~~~
Intr-un banal oras de provincie, nimic nu tulbura ritmul monoton al vietii, pana in ziua in care Mihail Iorca se trezeste cu certitudinea ca in pensiunea unde locuieste se afla un mort. Din acest moment, se petrec tot felul de intamplari stranii si spaima se instaleaza incet-incet in sufletele locuitorilor. Mintea domnului Hamburda, presedinte de tribunal, incepe sa functioneze independent de vointa acestuia, un cunoscut bariton incaseaza o lovitura si isi pierde ochiul pentru ca a cantat fals o colinda, naratorul aude si transcrie vocile orasului... Dar mai avem si un halucinant jurnal al pictorului Epaminonda Bucevschi, in care literele scrise par sa contrazica orice logica... Pe masura ce evenimentele se precipita, cititorul isi da seama ca multe dintre aceste lucruri le-a trait poate chiar el, nu demult, in Romania aflata sub dictatura, unde spaima era atotstapanitoare. Acesta este si motivul pentru care romanul Cafeneaua Pas-Parol, scris in 1983, nu a putut fi publicat decat dupa caderea comunismului.
~~~~
Eram singur si fericit cuprinde o suita de opt povestiri care au ca martor un baietel din Gdansk, devenit apoi adolescent si tanar. Prin ochii lui, antipatiile politice ale parintilor se coloreaza fantast, iar bizareriile unor personaje excentrice sint intampinate deopotriva cu mirare si stapanire de sine. Istorisirea se condimenteaza cu faptul neasteptat, intr-un volum de un rafinament al expunerii valorificand metaforic firescul ori absurdul unor intamplari in stare sa amprenteze viata. Capabil sa sustina mai multe tipuri de lectura - o istorie a cresterii si maturizarii, o povestire despre Polonia ultimilor 50 de ani, o tesatura filosofic-ingenua -, volumul Eram singur si fericit ofera cititorilor varietate, arta a povestirii si bucuria dezvaluirii de mistere acolo unde o privire de suprafata ar distinge numai rutina.
~~~~
Spectaculos si privind indeaproape cele mai ascunse unghere ale vietii, amuzant si emotionant, Dinti albi este povestea a doua familii londoneze, a lui Archie Jones si a prietenului sau de-o viata - Samad Iqbal. Cei doi se cunosc din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial si au o viata banala. Archie este acum casatorit cu o frumoasa jamaicana de doua ori mai tanara decat el si au impreuna o fetita, pe Irie. Samad, musulman pana in maduva oaselor, o primeste de nevasta, prin traditionala casatorie aranjata de parinti, pe cusurgia Alsana. Baietii lor, Millat si Magid, sunt unul pasionat fara speranta de marijuana, iar celalalt indragostit pe viata de meandrele cunoasterii. Povestile celor doua familii, Jones si Iqbal, se imbina una cu altasi creeaza un paienjenis de mici istorii despre identitatea culturala, despre lupta pentru o existenta pusa la orice pas sub semnul indoielii, despre speranta unui nou inceput.
~~~~
Pe cand eram doar niste pusti, autobiografia lui Patti Smith, surprinde cu onestitate si sensibilitate viata clocotitoare din New Yorkul anilor ’60-’70. Totul se petrece in ecourile dorintei de pace si libertate sociala si sexuala din epoca, ale protestelor impotriva razboiului din Vietnam. In vreme ce formatii celebre ca The Rolling Stones sau The Doors isi tin concertele si legende ale rockului precum Jimi Hendrix sau Janis Joplin isi impart faima cu tabloidele ce scriu despre crimele cutremuratoare ale lui Charles Manson, scriitoarea trece prin peripetiile tineretii si prin stradaniile de-a face ceva semnificativ cu viata ei. Cititorul are astfel prilejul sa patrunda in lumea artistilor excentrici de la faimosul Chelsea Hotel si in universul magic al relatiei de iubire si prietenie cu fotograful Robert Mapplethorpe. Cartea a fost distinsa chiar in anul aparitiei cu National Book Award for Nonfiction, ajungand in scurt timp un bestseller international.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu