miercuri, 29 mai 2013

Humanitas - Jan Koneffke, invitat de onoare la Bookfest 2013

Jan Koneffke, invitat de onoare la Bookfest 2013

Romanul Cele sapte vieti ale lui Felix K. va fi lansat la Bookfest sambata,
1 iunie, ora 13.30, la standul Editurii Humanitas. Vor prezenta cartea, alaturi de autor, Ioana Parvulescu, Mircea Cartarescu, Vlad Zografi si editorul Denisa Comanescu.
"Un scriitor care stapaneste la perfectie mestesugul povestirii, cu toate fatetele si nuantele sale." (Die Welt)


Prozator, poet si jurnalist, JAN KONEFFKE (n. 1960, Darmstadt) a studiat filozofia si literele la Universitatea Libera din Berlin. In 1988 debuteaza cu microromanul Vor der Premiere, urmat de volumul de versuri Gelbes Dienstrad wie es hoch durch die Luft schoss(1989). In 1995 primeste bursa Villa Massimo, care ii ofera posibilitatea sa locuiasca la Roma timp de sapte ani. In urma unei calatorii in Bulgaria, publica in 1999 volumul de proza scurtaGulliver in Bulgarien. In 2000 ii apare Paul Schatz im Uhrenkasten, roman foarte bine primit de crit ica literara germana. In 2003 Jan Koneffke se muta la Viena, unde, intre 2004 si 2007, este coeditor al revistei Wespennest. In 2004 publica un nou roman care se bucura de aprecierile criticii si publicului, Eine Liebe am Tiber, aparut in 2007 in limba romana, la Editura Humanitas, sub titlul O iubire la Tibru. In 2008, ii apar cartea pentru tineret Die Sache mit Zwille si un nou roman, Eine nie vergessene Geschichte, intampinat cu entuziasm de Günter Grass. Urmeaza in 2009 un volum de lirica pentru copii, Trippeltrappeltreppe, iar, in toamna lui 2011, Cele sapte vieti ale lui Felix K.(Die sieben Leben des Felix Kannmacher), un fascinant roman despre Romania interbelica. Jan Koneffke a fost distins, intre altele cu premiile Leonce und Lena, Friedrich Hölderlin, Offenbacher, Usedomer, iar in China a primit premiul pentru cel mai bun roman tradus din germana in 2004. Cartile lui Jan Koneffke au fost traduse in italian a, olandeza, bulgara, romana si chineza.


"Felix Kannmacher, personajul principal si povestitorul romanului, este de fapt fratele bunicului meu, disparut la Berlin, la inceputul anilor ’30 ai secolului trecut. Cand am scris aceasta autobiografie fictiva a unui emigrant din Germania nazista, am vrut sa-i daruiesc o viata pe care ar fi putut-o avea – dar nu numai lui, ci si mie insumi, gandindu-ma ca, daca as fi trait in acea vreme, m-as fi refugiat probabil in Romania. Pe atunci, aceasta tara cunostea o modernizare exemplara, care insa a fost tragic curmata de razboi si de instaurarea comunismulu i. Astfel, romanul e portretul unei tari indepartate si, in acelasi timp, povestea unui destin german in Romania." (Jan Koneffke)
"Exista si pitoresc, si melancolie in fresca romanului, si cruzime, dar si matasurile narative invaluitoare ale unei extraordinare povesti de dragoste. Toate firele actiunii si toate detaliile sunt egal ocrotite de prozator, asa cum vegheaza un tesator nasterea desenului din covorul lui oriental. Pe scurt, o adevarata bucurie si reusita literara." (Ioana Parvulescu)


"Jan Koneffke reuseste sa vada ce sta scris in cartea de magie a lui Prospero: puterea de a imagina savarseste miracolul. Povestea lui Felix K. e un miracol." (Vlad Zografi)
In 1934, Felix Kannmacher se refugiaza din Germania nazista in Romania, sub protectia celebrului pianist Victor Marcu, si devine "guvernanta" Virginiei, capricioasa fiica a acestuia. Descopera cu uimire peisajul exotic al Balcicului, rafinamentele si intrigile societatii bucurestene cosmopolite, dar Istoria il urmareste si aici. Ascunzandu-se sub falsa identitate a unui sas pe nume Johann Gottwald, Felix este eroul unui sir colosal de aventuri – de la invitatiile persuasiv-pitoresti de a lua de nevasta o tataroaica pana la un proces stalinist in care e acuzat de spionaj –, ceea ce face, in prima instanta, din cartea lui Jan Koneffke un roman picaresc plin de poezie, dramatism si umor. Marea aventura a lui Felix Kannmacher incepe insa in imaginarul povestilor pe care trebuie sa le nascoceasca intruna pentru Virginia. Devine o Seherezada care isi exerseaza darul fanteziei nu doar pentru a-si prelungi viata, ci pentru a salva lumea din mecanismul infernal al Istoriei. Povestile lui Felix fisureaza imperiul necesitatii, deturneaza destinul. Si fac posibila iubirea.

0 comentarii: