duminică, 27 ianuarie 2013

RECENZIE - Daca as ramane de Gayle Forman

Descriere:

Mia este o violoncelista talentata in varsta de 17 ani, cu o familie iubitoare si un prieten minunat, Adam. Ea nu trebuie decat sa aleaga daca va merge la New York pentru a studia la Julliard sau daca va ramane in Oregon cu cei dragi. 

Insa intr-o dimineata cu ninsoare, totul se schimba, iar decizia pe care brusc trebuie sa o ia este dramatica si dureroasa. Mia isi pierde parintii si fratele mai mic intr-un accident rutier, si, cu toate ca nu isi aminteste momentul impactului, ea ii poate vedea pe cei din jur si pe sine. 
Romanul este scris la persoana intai, Mia evoca evenimente din viata sa, descrie ceea ce vede si aude in spital, desi nu poate simti nimic si este din ce in ce mai slabita. 

Dragostea pentru cei ramasi in viata si pentru Adam si pasiunea pentru muzica clasica vor determina alegerea pe care tanara o face la final. 
"Daca as ramane" atinge teme importante, despre viata, moarte si despre cum totul se poate schimba iremediabil intr-o secunda. Cartea este inspirata de o tragedie reala. 

RECENZIE:

O alta carte pe care voiam sa o citesc de multa vreme si care se afla de câteva luni bune in biblioteca asteptandu-mă. Am citit-o azi si in câteva ore era pusa la locul ei. „daca aş ramane” reprezinta o lectura simplista, ce cuprinde in vorbe putine si fraze transparente sentimente de tristete, bucurie, amintiri ce starnesc zambetul sau un gust amar.

 E frumos sa vezi cum Mia petrecea timpului cu familia ei, se distra si glumea cu cea mai buna prietena, isi petrecea timpul cu Adam sau canta la violoncel. Insa când acel accident se produce si familia ii este luata totul ia o turnura neplacuta. Si ce poate fi mai rau decat sa stii c-ai ramas singur si in timp ce tu esti pe un pat de spital intr-o stare grava tot „tu” sa te plimbi prin spital neputincioasa, goala pe dinauntru si fara sa te vada/ajute cineva. 

Mia trebuie sa aleaga daca vrea sa revina la viata si sa incerce sa o traiasca aşa cum e, alaturi de cei care i-au ramas sau sa decida sa intoarca spatele vietii si sa se stinga. Cred ca este o decizie grea pe care, poate, oricare din noi ar trebui sau ar fi nevoit sa o ia la un moment dat. Deşi cartea mi-a placut mult am decis sa-i dau mai puţin pentru c-a fost scurta, poate putea fi dezvoltata mai mult, si poate ca putea fi scrisa mai bine. Nu zic ca e scrisa rau, dar se putea mai mult. 

3/5

0 comentarii: