sâmbătă, 18 noiembrie 2023

RECENZIE - Beneath the Sugar Sky (Wayward Children #3) by Seanan McGuire

 Descriere:

When Rini lands with a literal splash in the pond behind Eleanor West's Home for Wayward Children, the last thing she expects to find is that her mother, Sumi, died years before Rini was even conceived. 

But Rini can’t let Reality get in the way of her quest – not when she has an entire world to save! (Much more common than one would suppose.) If she can't find a way to restore her mother, Rini will have more than a world to save: she will never have been born in the first place. 

And in a world without magic, she doesn’t have long before Reality notices her existence and washes her away. Good thing the student body is well-acquainted with quests...

A tale of friendship, baking, and derring-do. Warning: May contain nuts.

RECENZIE:

Mi-a plăcut mult 'Beneath the Sugar Sky', dar în același timp, față de primele 2 volume, aș zice că mi-a plăcut mai puțin. 

Am hotărât să o citesc în engleză, deoarece al doilea volum a apărut la noi în 2020 și editura nu pare să dea semne că ar continua seria, iar eu încă vreau să o citesc și să mă bucur de ea. Păcat totuși, căci era o serie simpatică și cititori de mai multe vârste s-ar fi putut pierde în paginile ei și-n lumile bogate, interesante și pline de dulceață, farmec, magie și pericole. Revenind la poveste.

A fost interesant să călătorim într-o nouă lume, extrem de diferită de celelalte și poate cea mai fantastică de până acum; un fel de lume a tuturor dulciurilor și zahărului, făcută din tot felul de deserturi și bunătăți. Și ți-aș recomanda să nu citești asta dacă ți-e foame sau ți se face poftă ușor, fără să ai o gustare alături sau să fi mâncat înainte, deoarece autoarea nu se zgârcește cu descrierile și chiar reușești să-ți imaginezi absolut totul. 

Însă lumea asta extrem de dulce contrastează puternic cu temele discutate în carte și aș zice că exemplifică și disecă foarte bine felul în care oamenii și copii sunt judecați și agresați doar pentru că nu arată ca ceilalți sau nu-și doresc să arate ca ei, dar și cum unii se simt bine în pielea și-n corpul lor și văd faptul că-s mai înalți, mai scunzi, mai grași sau mai slabi, ca o parte din ei. Și nu ceva care ar trebui să urască sau să-i facă să se simtă inferiori, nemulțumiți cu ei, folosindu-se de asta și devenind o calitate și nu o greutate care să-i țină pe loc sau să le înăbușe visele or stima și iubirea de sine. 

Vorbește și despre familie, despre prietenie, despre cum nu totul trebuie să aibă logică ca să te afecteze, despre cum suntem toți diferiți și totuși avem atâtea în comun, doar felul în care umblăm prin lume sau experiențele noastre făcându-ne să vedem totul și toate cu alți ochi. 

Eu i-am dat doar 3 stele, însă pentru cititorii mai tineri și pentru adolescenți cred c-ar fi perfectă și cu siguranță le-ar plăcea mai mult. Personal m-aș fi bucurat ca asemenea cărți să existe când m-am apucat eu de citit sau când eram la vârsta personajelor, căci sunt combinația perfectă dintre lumi pline de magie, scriitură frumoasă, personaje diverse, tot felul de lecții și discuții, suspans, acțiune, momente amuzante sau emoționante și multe altele.

0 comentarii: