duminică, 24 februarie 2013

RECENZIE - Marturia de Anita Shreve

Descriere:

La Academia Avery – o prestigioasă şcoală-internat – directorului îi parvine o înregistrare video: o catastrofă la pachet. Mai şocante decât actele sexuale înregistrate pe bandă sunt vârstele elevilor, fata aflată în centrul acţiunii având doar paisprezece ani. Adevărată cutie a Pandorei, caseta dezlănţuie la nivelul micii comunităţi o furtună de vinovăţii secrete. 


În ciuda evidenţelor, înregistrarea video mai degrabă naşte întrebări decât oferă răspunsuri. Cum de s-a întâmplat aşa ceva? Cine este de vină? Poate un moment de rătăcire să distrugă viitorul tuturor celor implicaţi? Pe măsură ce corul vocilor devine un crescendo, va ieşi treptat la iveală adevărul celor întâmplate în acea noapte. 

RECENZIE:

Trebuie sa recunosc ca am auzit de aceasta carte destul de mult si doar pareri bune aşa ca am zis sa o citesc, plus ca si coperta mi s-a parut destul de intriganta; a trecut multa vreme de când am vrut sa o citesc si pana am pus mana pe ea. Cred ca din cauza recenziilor bune si a imaginatiei mele bogate cartea a capatat o bunatate mai mult decat merita. Acum nu zic ca nu mi-a placut, ca a fost proasta si ca am vrut sa o las deoparte, dar nu m-am simţit atât de aproape de ea, nu m-am atasat de niciunul din personaje, ceea ce pentru mine e cam ciudat, pentru ca e ca si cum m-as uita la un film al carui gen nu-l inghit.

 Cred ca cel mai mare defect al cartii, din punctul meu de vedere, si care m-a făcut sa mă simt aşa departe de carte a fost faptul ca e scrisa pe mai multe voci. Adica atunci când am inceput sa citesc si am vazut ca sunt capitole scurte impartite intre personaje m-am gandit ca sunt doua, maxim trei voci, insa când am observat ca sunt mult mai multe si fiecare vorbeste, apoi vine celalalt, apoi se revine… m-am gasit in fata unei oglinzi sparte, cu cioburile imprastiate si nu stiam in care sa mă uit prima data. 


Vorbind de actiune, cred c-a fost ceva mai incet si mai calm decat mă asteptam eu, adica daca n-ar fi fost presa care vuia pe acolo si panica unora din personaje si apoi ce s-a intamplat cu Silas as fi zis ca mă uit la un melc. Nu vreau sa fiu rea, ştiu ca multora le-a placut cartea si da, si mie mi-a placut, dar nu indeajuns de mult. Plus ca atunci când citesc fac comparatii intre cartea citita si altele citite ce sunt acelasi gen. Per total cartea e ok, e buna, are personaje, situatie, consecinte, dar nu m-a prins atât cat doream eu. 

Si totusi îmi pare rau ca baietii au platit cel mai rau pentru ce s-a intamplat si tipei nu i s-a intamplat mare lucru, asta m-a cam enervat. Nu mi s-a parut deloc corect pentru ca si ea a fost vinovata si a si mintit. Putea sa plece d-acolo in noaptea aia daca nu voia, nu? 

Deci daca vreti puteti citi cartea, poate vi se va parea mai buna decat mi s-a parut mie, nu o consider o pierdere de timp, dar nici ceva exceptional, ci doar o carte buna. 

4/5

18 comentarii:

Radu spunea...

Mă văd obligat să amintesc asta

Mult succes la adunat comentarii :)

Ely spunea...

e normal ca unora sa ne placa mai mult o carte sau mai putin . Am citit cartea anul trecut si mi-a placut . Este adevarat ca am citit si carti mai bune ca ea dar ce m-a atras la carte a fost tema cum o nebunie de moment poate sa ne schimbe viata.
La cat mai multi copacei!

Ana spunea...

Nu am citit niciodata o astfel de carte, adica scrisa pe mai multe voci. Si nu cred ca m-ar prinde tocmai din cauza asta, pentru ca, la fel ca si tine, nu m-as atasa de nici un personaj si deja o parte din farmec s-a dus, din punctul meu de vedere.

Oana's Books spunea...

Subiectul pare intrigant. Și totuși, parcă nu mă tentează așa tare multitudinea vocilor narative...

Crina|| booktwist_ spunea...

Eu am citit-o tocmai pentru subiect:)), asta m-a tentat.

Anonim spunea...

Mi-a placut cartea, am citit-o cam acum un an si tot atunci imprumutat-o cuiva din grupul vALLuntar cu conditia sa o primesc inapoi. N-am mai primit-o (lucru care m-a facut sa nu ma mai ofert niciodata sa mai imprumut ceva oamenilor pe care nu-i cunosc). Dar n-are legatura cu cartea asta. E un subiect scandalos si dur si, desi eu sunt mai mult cu cartile "roz" aceasta carte mi-a tinut interesul aprins pana la ultima pagina. Chiar daca finalul n-a fost cel pe care mi l-as fi dorit eu....

Vienela spunea...

Am citit-o in cadrul campaniei Cartea calatoare si am ramas impresionata de poveste, de personaje, de tot ceea ce oferea Marturia. Cu o singura exceptie, ma atasasem de toate personajele. :))

Anonim spunea...

nu cred ca este o carte pe gustul meu, fiindca mie imi plac cartile in care la sfarsit toate personajele isi primesc pedeapsa, ma refer aici la cele care si le merita in aceeasi masura ca si celelalte, si nu in ultimul rand pentru ca este scrisa din perspectiva si din marturia mai multor personaje, ca si cand un politist ar audia mai multe persoane si ar stabili care e faptasul sau care sunt faptasii... in stilul unei anchete!

Cristina's World spunea...

Nu am citit cartea aceasta inca. Recunosc ca nu ma atrage nici coperta si propbabil ca as fi ocolit-o la librarie :) Nu trebuie sa ne placa toate cartile, nu? :)

Razvan Ianculescu spunea...

Am cartea in biblioteca si chiar merita citita. Ai facut o recenzie foarte interesanta.

coco spunea...

cred ca m-ai facut curioasa , pare foarte interesant , de tinut minte !
http://krmenslife.blogspot.ro/2013/02/valluntar-cartile-care-re-devin-padure.html

iri spunea...

suna ok cartea din recenzia ta. si mai ok e copacul care o sa rasara datorita ei :)

al13ex spunea...

Multumim pentru recenzie! Am observat din alte carti citite ca nu imi plac deloc acele capitole scurte in care actiunea sare foarte repede dintr-o parte in alta. Subiectul pare sa fie cat de contemporan se poate, iar din punctul meu de vedere e mai mult pierdere de timp. Mereu caut sa invat ceva din carti, dar din felul in care ai descris-o nu e potrivita pentru mine :) Mai mult decat atat, vad ca te nemultumeste felul in care se "rezolva" problema,iar din ceea ce spui chiar nu e corect... Oricum, ma bucur ca am citit despre ea, chiar si pentru simpla informatie de a nu o cumpara. Probabil altii vor gasi cartea mai interesanta! :)
Mult succes in continuare!

Crina @Reading Addict spunea...

al13ex ma bucur ca am putut sa ajut, chiar si asa:)

copilarim spunea...

Recenzia o face sa para interesanta:).
spor la plantat copaci!

Ada Angharad spunea...

Eu am iubit cartea.Am apreciat tocmai faptul ca e scrisa din perspectiva a 12 personaje,fiecare cu limbajul, atitudinea, ticurile ei verbale. Mama unuia dintre baieti m-a impresionat cel mai tare.Am incercat sa citesc si altceva de Anita Shreve, insa magia a disparut.

Spunsieu spunea...

Pare inedita prezentarea din perspectiva mai multor personaje.

Ştefana Alexandra spunea...

Destul de interesantă tema cărţii. Adică tipa are doar 14 ani. Sincer nu e nimic nou faţă de ceea ce se întâmplă la noi :)))
Îmi place să văd că sunt mai multe perspective, asta aduce ceva interesant.