luni, 18 februarie 2013

Nou pe Strada Ficţiunii: “Fraţi de cruce”, de Ingvar Ambjørnsen


Frați de cruce
Pe Strada Ficțiunii iși face apariția unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați autori norvegieni contemporani cu romanul Fraţi de cruce. Romanul, care stă la baza filmului Elling, nominalizat la Oscar (categoria „Cel mai bun film străin“, în 2002), reuşeşte să ofere, prin vocea şi privirea unice ale protagonistului său, o viziune surprinzător de profundă asupra vieţii.

“Fraţi de cruce” spune povestea emoţionantă şi în acelaşi timp incredibil de amuzantă a doi prieteni aflaţi la periferia societăţii, care încearcă să se integreze în lume, să devină „oameni normali“. Elling, un bărbat timid, nevrotic, posesor al unei imaginaţii debordante şi hiperactive, şi Kjell Bjarne, prietenul său cel mai bun, un uriaş slobod la gură, îndărătnic şi complet ostil schimbatului lenjeriei intime, tocmai au fost eliberaţi dintr-o instituţie psihiatrică.

Acum împart, împreună cu cele două pisici ale lor, un apartament în Oslo şi se străduiesc să facă faţă provocărilor vieţii cotidiene: să-l mulţumească pe Frank, asistentul social care-şi bagă mereu nasul în viaţa lor, să aibă grijă de Reidun Nordsletten, vecina lor însărcinată, sau să înveţe în sfârşit care-i faza cu vorbitul la telefon.

„Ambjørnsen creează, din încercarea lui Elling de a se integra în lumea din afara coconului protector al casei sale, o comedie duioasă, deşi niciodată siropoasă. Îl înzestrează pe Elling cu o voce copilăresc de directă, căreia îi adaugă însă un strop de furie, suficient cât să transforme tonul cărţii într-unul captivant şi excentric.“
The Guardian

0 comentarii: