miercuri, 5 iunie 2024

RECENZIE - Apartamentul din Paris de Lucy Foley


 Descriere:

Un bloc vechi superb, la numărul 12 pe Rue des Amants, ascuns undeva în Montmartre, unde nimic nu trece neobservat și toată lumea are ceva de mărturisit. Tocmai a avut loc o crimă. În spatele ușii apartamentului 3 se află un mister.

Cine să dețină cheia: mondena, amabilul, portăreasa, alcoolicul, fata în pragul colapsului sau oaspetele nedorit?

Toți sunt vecini, toți sunt suspecți. Și fiecare are câte un secret de nedezvăluit…

RECENZIE:

Am zis că poate asta e cartea ce-o să-mi placă de la autoare și n-o să mai am și eu nimic de zis, însă a fost de fapt cea mai slabă carte a ei, din punctul meu de vedere.

Da, "Apartamentul din Paris" se citește repede și mai ales dacă te prinde stilul autoarei, cu care eu recunosc că am o relație complicată și că în mare mi se pare doar ok și atât. Nu-mi trezește nicio emoție, nu mă impresionează și de cele mai multe ori pune accentul pe lucruri ce nu-s importante sau crează tensiune în jurul lor, doar ca-n frază sau paragraful următor să-ți spună că nu era nimic sau doar i se păruse personajului. Mie personal nu prea-mi plac tehnicile astea ieftine. Și că veni vorba de tehnici, da, sunt și atâtea capitole ce se termină fix în momente ce te fac să-l citești și pe următorul. Și asta nu e rău, în principiu, dar când doar asta face cititorul să continue devine obositor. 

Nu-s foarte multe personaje în carte, doar că felul în care sunt scrise m-au făcut să le confund foarte ușor și pe cele ce nu le-am confundat între ele abia mi le pot imagina. Plus că fiecare reprezintă doar un clișeu și în niciun caz nu mi s-au părut complexe, vii sau care să aibă o voință sau gând care să nu aibă de-a face cu firul narativ și cu ce pot aduce cărții sau cum pot ele să miște povestea înainte. Ceea ce mie nu-mi place și vreau că oamenii cu care petrec 400 de pagini să pară mai mult decât niște marionete și pioni ce trebuie să țopăie pe o tablă.

"Apartamentul din Paris" mi-a plăcut la început, căci ideea deși nu e cea mai originală, mă intriga și voiam să văd cum se termină. Doar că în loc să mă prindă mai tare și să încerc alături de Jess să descopăr ce s-a întâmplat, mai mult m-am încâlcit și până am ajuns la final deja îmi pierdusem curiozitatea. Cartea e scrisă din mai multe perspective și poate o să-ți placă, dar pentru mine s-au citit la fel, scriitura a devenit din ce ce mai dramatică cu fiecare capitol, mai ales spre final, și numai thriller sau mister n-a mai fost.  

N-o să vorbesc despre care-i adevărul și ce s-a întâmplat, dar n-a fost ce m-așteptam eu. Ceea ce-i bine. Însă felul în care a fost executat și prezentat i-a scăzut total din efect și mai că a dat în ridicol, pe când eu zic că trebuia să aibă un ton mai serios. Plus că au fost destule momente ce nu prea aveau logică sau conflicte ce s-au rezolvat prea ușor. 

"Apartamentul din Paris" a fost doar ok și sincer eu nu o recomand. Totuși dă-i o șansă dacă chiar te tentează sau ai auzit păreri bune de la alții. Iar eu nu știu dacă o să mai încerc și alte cărți de la autoare, căci deja după trei m-am convins că nu ne potrivim. 

0 comentarii: