vineri, 3 octombrie 2014

Capitanul Conan si Vaduvioarele (si alte proze poznase), Intre cer si pamant - NOU la Polirom



Descriere:

Capitanul Conan a fost distins in 1934 cu prestigiosul premiu Goncourt, iar in 1996 a inspirat filmul cu acelasi titlu regizat de Bertrand Tavernier.

Primul Razboi Mondial se apropie de sfirsit. Detasamentul locotenentului Conan din Armata franceza de la Dunare asteapta intr-o padure de pe malul bulgar al fluviului. Trimisi in Romania, oamenii lui Conan, frustrati ca, dupa patru ani de razboi si de actiuni indraznete, nu mai primesc nici un fel de misiuni de lupta, intra in conflict cu justitia militara. Locotenentul Norbert, prietenul lui Conan, va ancheta, in calitate de comisar raportor, faptele unor militari care nu par dispusi sa accepte ca violenta pe care razboiul o justifica se transforma, pe timp de pace, in crima.

 ~~~~

Descriere:

Cu o suta si mai bine de ani in urma, pescarii Islandei stiau prea bine ce se afla intre cer si pamant: Marea Inghetata. De-aici incolo, lucrurile erau simple: iti faceai cruce sa nu te prinda furtuna, ieseai pe mare intr-o barca de sase oameni, aruncai unditele, asteptai ca pestele sa muste, trageai – de undite si apoi la vasle –, te intorceai la mal, curatai pestele, il vindeai. Aveai apoi ce manca, aveai cu ce plati datoria la pravalia din sat, aveai chiar bani pentru o sticla de rachiu. Barður se intampla sa fie insa ucis de niste versuri scrise cu o suta de ani inainte de un poet orb, despre un rai pierdut, pe care pescarul nostru vrea sa le invete pe de rost si sa le puna intr-o scrisoare de dragoste…

~~~~~

Descriere:

Textele reunite sub titlul Vaduvioarele si alte proze poznase exploreaza cu amuzament, simpatie si intelegere tema intimitatii dintre barbat si femeie. Foarte vii, alaturand neastamparului comicul, surpriza, observatia hatra si faptul divers, povestirile asaza confortabil cititorul intr-un fel de loja, pe scena perindandu-se avataruri ale vesnicei relatii conflictuale dintre cele doua sexe. 

Dragalasenia feminina in exces naste trairi chi-nuitoare pentru spiritul masculin, de unde si setea de eliberare. Cu cata stupoare afla un functionar ca defuncta sotie - gingasa, virtutea intruchipata - i-a pus coarne! Numai ca vestea postuma ajunge sa-i dea aripi si-i asigura o noua viata. 

Un cuplu matur in care domnea artagul isi reimprospateaza relatia intima dupa ce amandoi pandisera – care cu vatraiul, care cu farasul -„hotul“ ce le calcase proprietatea. O batrana acra, careia-i plac tinerii chipesi, altminteri onorabila si cucernica, face doi militari din regimentul de dragoni sa se incaiere pentru ea... Si cat de folositor ar fi pentru omenire un tratat de arta despartirii!

0 comentarii: