vineri, 3 octombrie 2014

Cain, Baiatul printului si Vulpea albastra - NOU la ed. Polirom


Descriere:

Dupa ce-si ucide fratele intr-un moment de frustrare, Cain ajunge la o intelegere cu Dumnezeu si scapa cu viata, condamnat la vesnica pribegie, cu un sac de merinde si avind drept tovaras un magar. Cutreierind lumea si timpurile, calatorul fara virsta perturba povestile unei intregi distributii de personaje familiare – Noe, Moise, Isaac –, schimbind pentru totdeauna cursul legendelor in drumul sau pe tarimul biblic. Cu caracterul sau nevolnic si cu desavirsire uman, Cain se straduieste sa inteleaga ideea credintei, socotelile si faptele unui Dumnezeudenepatruns.


~~~

Descriere:

Anul 1883, Islanda. Cu putin timp inaintea noptii polare, un barbat, pastorul Baldur Skuggason, este atras ca prin farmec de o vulpe albastra in pustietatea inghetata. Destinul sau se va intersecta cu cel al botanistului Friorik B. Friojonsson, care se pregateste sa inmorminteze o tanara bolnava de sindromul Down, salvata cu ani in urma dintr-un naufragiu. 

Din povestile aparent disparate ale personajelor se intrupeaza un roman deopotriva misterios si poetic, o parabola despre creatie si sacrificiu, un basm intunecat in care umorul si lirismul se impletesc stralucit, confirmind talentul literar al unui scriitor de talie internationala. Romanul Vulpea albastra a fost laureat cu Premiul pentru literatura acordat de Consiliul Nordic, cea mai inalta distinctie literara nord -europeana.

~~~~

Descriere:

Romanul unei iubiri aristocrate, fresca a unei lumi de mult apuse.

Sosit la Paris, in primavara anului 1927, pentru a gusta din placerile boemei si a-si descoperi drumul ca scriitor, tanarul Dinu Grigorescu nu banuieste o clipa ca, la doar nouasprezece ani, isi va gasi iubirea vietii. In unul dintre cele mai cunoscute bordeluri pariziene, condus de un personaj pitoresc despre care se spune ca ar fi sursa de inspiratie pentru domnul Jupien al lui Proust, Dinu il intalneste pe Razvan Popescu, poreclit „baiatul printului”, care il fascineaza. 

Pe cat de cultivat, pe atat de salbatic, emanand deopotriva forta si fragilitate, Razvan – fiul adoptiv al unui print ilustru – devine indrumatorul lui Dinu in explorarile sale artistice si sexuale. Incarcat de referinte proustiene, strabatut pe alocuri de un lirism wagnerian, Baiatul printului este o meditatie sobra si eleganta despre iubire, moarte si arta.

0 comentarii: