luni, 12 mai 2014

Ochi-de-pisica, Kartografie, Noi, Agata murind, Cersetorul de cafea, Comoara grecilor, 1989, Zenobia, Panta rhei, Portretul artistului ca tinar caine, Sa alergi sau sa mori. Jurnalul unui campion - NOU la editura POLIROM


Elaine, o pictorita la mijlocul vietii, ajunge cu ocazia unei expozitii retrospective la Toronto, orasul unde a copilarit. Odata cu tablourile pe care le descrie, in mintea ei se deapana scene de demult, imaginile unei familii tot timpul pe fuga, ale unui trio de prietene cu porniri sadice, ale iubitilor care-au invatat-o dragostea, ura sau tradarea, care i-au conturat fiinta. Tulburator, amuzant cu masura, nostalgic, Ochi-de-pisica este romanul unei femei ce se lupta sa descurce firul unei vieti napadite de uitare.

~~~


Kartografie
este o poveste de iubire impregnata cu un umor fin si o fireasca nostalgie dupa anii luminosi ai copilariei. Tinara Raheen si Karim, prietenul ei din copilarie, sint prinsi intr-o relatie ce oscileaza intre prietenie inflacarata si dragoste nemarturisita, ce se perpetueaza peste ani. Cei doi traiesc in Karachi si isi petrec aproape tot timpul impreuna, in mediul securizat al caselor parintilor, caci orasul e tulburat de conflicte etnice. Despartiti in urma emigrarii familiei lui Karim in Anglia, tinerii se intilnesc din nou, dar tensiunile acumulate in timp explodeaza atit in societatea pakistaneza, cit si intre ei doi. Exista un secret care le invenineaza relatia si care are legatura cu parintii lor, un schimb ciudat de logodnice si o tradare provocata de lasitate, dar si cu istoria tulburata a Pakistanului. Caci romanul Kamilei Shamsie este in primul rind despre oameni, despre brutalitatea unei societati, despre zadarnicele chinuri ale dragostei intr-o lume divizata si intoleranta.

~~~~


Scris in anii 1920, interzis mai bine de sase decenii in Uniunea Sovietica, romanul Noi are in centru o buna parte a vietii lui D-503 si a povestii lui fantastice in Statul Unic. Locuitor al unui oras postapocaliptic, matematicianul D-503 lucreaza la proiectarea maretului Integral, o nava menita sa duca civilizatia Statului Unic pe alte planete, si tine un jurnal al lumii in care traieste. Aici nimeni nu are nume, doar indicativ, totul se face dupa program, poezia ca si executiile publice, dragostea ca si confesiunile. Individul se regaseste doar ca parte a unui imens „noi”, si singurul moment in care-si manifesta identitatea este ora personala, cind peretii locuintei devin din transparenti – opaci, cind, conform programului, cu un bilet roz in mina, are iluzia dreptului la individualitate.

~~~


Printre rudele persoanelor decedate, convocate aici de catre Primarie pentru a fi martore la operatiunea de stramutare, se afla si tinara violonista Augusta Degan. Chiar inainte de revenirea in orasul natal, Augusta incheiase un tratament psihanalitic cu terapeutul caruia continua sa i se confeseze si acum. Trauma care a stat la baza labilitatii psihice a protagonistei a fost moartea prematura a surorii sale Agata, petrecuta in copilarie. Insa abia deshumarea la care tinara este silita sa asiste va constitui adevarata expe-rienta a vindecarii sale, iesirea deplina din criza. In fata teribilei situatii, Augusta isi va retrai intreg trecutul, dar isi va descoperi si feminitatea. Scenele cosmaresti din cimitir vor declansa si o exhumare a instinctelor sale, care o vor arunca intr-o sexualitate frenetica, dezlantuita. Deopo-triva erotic si morbid, Agata murind este un roman al eliberarii de vinovatii si spaime, scris intr-o maniera cit se poate de provocatoare.

~~~~




In anii ’60-’80, Emil Brumaru s-a angajat intr-o adevarata odisee epistolara, corespondind cu mai multe personalitati ale lumii literare romanesti, intre care Lucian Raicu, Leonid Dimov, Serban Foarta, Radu Petrescu, Alex. Stefanescu, Ilie Constantin si Florin Mugur. Scrisorile, de o incontestabila valoare, ofera o imagine vie a acelei perioade tulburi, alaturi de confidente si exercitii literare ale autorului. Acesta incearca sa prevada evolutia unor scriitori romani sau straini si citeste enorm; romane, nuvele, poezii, carti de horticultura cu nume de plante stranii – toate ii trezesc interesul si pe toate le „devoreaza” cu egala placere. De o sinceritate adesea taioasa, Emil Brumaru da si in aceste scrisori masura extraordinarului sau talent literar, demonstrind cum poate fi liber un om intr-o tara aflata sub dictatura.

~~~~


Dupa o tinerete aventuroasa, Heinrich Schliemann, devenit milionar prin forte proprii, vrea sa-si indeplineasca visul: sa descopere Troia. Precum Alexandru cel Mare cindva, stie Iliada pe de rost si este convins ca, urmind descrierile lui Homer, poate gasi cetatea. Filologii, istoricii si arheologii de la sfirsitul secolului al XIX-lea cred ca Troia este un mit si ca Homer n-a existat, Iliada nefiind decit o culegere de balade nascocite de aezi. Pe Heinrich, un autodidact, savantii il dispretuiesc si-l socotesc un exaltat. Asta il indirjeste. Impetuos si fara sa sovaie, vrea o sotie grecoaica, admiratoare a lui Homer, care sa-i fie alaturi in proiectele sale arheologice. Asa o gaseste pe Sofia, care, in pofida diferentei de virsta de 30 de ani, se va dovedi perechea lui ideala – cite fete s-ar casatori cu un milionar, alaturi de care sa trudeasca apoi cu anii in santiere arheologice izolate de lume, sapind cot la cot cu barbatii in tarina si noroi, in conditii precare, infruntind lipsuri, suspiciuni si boli urite, pentru o glorie efemera si tot timpul contestata?

~~~



„O carte neobisnuita, socanta, provocatoare, de factura singulara in literatura romana. Despre Gellu Naum, poetul extraordinar al avangardei romanesti, nu s-a scris niciodata cu atita competenta ca in Zenobia.” (Lucian Raicu)
 
„In afara de dicteul automat – caruia, de altminteri, suprarealistii nu i-au fost totdeauna credinciosi –, toate refuzurile, implinirile si idiosincraziile suprarealismului pot fi regasite in acest roman sau, daca prefera autorul, in acest Pohem de iubire care este Zenobia.” (Monica Lovinescu)

~~~~


Intors acasa dupa 30 de ani supravietuiti in lagarele sovietice, Ivan Grigorievici incearca sa-si gaseasca un loc in lumea in continua transformare. Stalin a murit, iar frica pe care a instaurat-o, disparuta odata cu el, lasa loc unui haos care parca i-a cuprins pe toti. Aflat acum in libertate, Vania se lupta cu amintirile crimelor cumplite ale anilor ’30 si se nedumereste cind intilneste prieteni de altadata, multi chinuiti de amintirea unor „marturii” ce lor le-au salvat viata, iar pe altii i-au inchis in intunecimea gulagului sovietic.

~~~~


In acest volum de povestiri cu influente autobiografice, umorul irezistibil, exuberanta si magia verbala ale marelui poet modern Dylan Thomas isi gasesc o spectaculoasa ilustrare. In prozele sale, Dylan Thomas se dovedeste un narator neintrecut si un creator de personaje memorabile: bunicul care porneste la drum imbracat cu hainele sale cele mai bune pentru a fi inmormintat in satul vecin, reporterul sarcastic de la un ziar de provincie, fermierul care predica frenetic in fata unor baietei intr-un hambar, un grup de barbati respectabili care se joaca de-a scriitorii feriti de ochii lumii si, nelipsind niciodata, tinarul Thomas, care observa netulburat totul. Putini scriitori au reusit sa evoce atit de stralucit misterele si aventurile copilariei, iubirile din tinerete si iluziile spulberate, moartea bintuind doi tineri care se distreaza; si poate nici unul nu le-a redat intr-un stil atit de viu si de graitor, cu o bucurie pe cit de fireasca, pe atit de contagioasa.

~~~


A urcat pe munte de mic. La zece ani strabatuse Pirineii de la un capat la altul. In prezent, Kilian Jornet este campion mondial la skyrunning, una dintre cele mai dure probe fizice din lume. A urcat si a coborit muntele Kilimanjaro mai repede decit oricine altcineva. A doborit recordul mondial in competitii ca Ultra-Trail du Mont-Blanc, Transpirenaica, Tahoe Rim Trail. Redefinind posibilul, Kilian Jornet forteaza in permanenta limitele, uimindu-si concurentii cu conditia fizica si abilitatile sale. Jurnalul sau, in care ne vorbeste despre pasiunea pentru sport, despre frumusetea peisajelor montane si despre cursele dramatice fortate pina la epuizare, este un adevarat manifest al spiritului liber.

0 comentarii: