luni, 21 aprilie 2014

RECENZIE - O intamplare ciudata cu un caine la miezul noptii de Mark Haddon



Christopher, un baiat de 15 ani, sufera de sindromul Asperger, o forma de autism. Are o memorie fotografica. Intelege matematica. Intelege stiinta. Ceea ce nu poate intelege el, sunt oamenii.


Cand il gaseste pe Wellington, cainele vecinului sau, zacand mort pe o peluza din apropiere, se decide sa porneasca in cautarea asasinului si sa scrie un roman politist despre aceasta. In incursiunea sa insa, va descoperi alte mistere ce pot face ca intreaga lume din jurul sau sa se prabuseasca.





RECENZIE:


Am inceput sa citesc aceasta carte fara sa am asteptari, pentru ca desi stiam ca e populara, n-auzisem nimic concret despre ea. Si uitandu-ma pe goodreads acum dupa ce-am terminat-o realizez ca sunt printre putinii care au crezut ca e doar o carte ok si nimic mai mult.

Dar. I-am dat trei stele si asta inseamna ca mi-a placut, dar nu asa mult incat sa fie de patru si n-a fost oribila si nu m-a facut sa ma enervez, ca sa-i dau doua. A fost doar ok, personajele au fost dragute, fiecare cu ciudateniile lui, anumite momente mi s-au parut fara nicio logica si o decizie a lui Christopher mie mi s-a parut cam trasa de par. Insa poate n-am citit-o la varsta potrivita, poate daca o citeam mai devreme mi-ar fi placut (si zic asta pentru ca fratele meu a citit-o si el, si i-a placut mai mult ca mie; deci opinii diferite, dar si varste diferite, fratele meu avand 12 ani) si nu mi s-ar fi parut atat de imatura si "fragila" si foarte... disparata, ca sa nu zic confuza. 

Da, e o carte originala, dar din punctul meu de vedere, tinand cont de titlul si de descriere, firul narativ a luat-o rau la vale si de la jumatatea romanului eu n-am mai stiut ce citesc; aceasta carte sau alta. Mi s-a parut ca lucrurile au luat o turnura nepotrivita, cumva am inteles-o, si totusi nu. Iar finalul...mnda. 

Chiar nu stiu daca sa spun ca aceasta carte e pentru copii sau pentru cei in pragul adolescentei, dar nici sa zic ca o poate citi oricine la orice varsta. Poate voua va v-a placea, desi mie mi-a fost cam indiferenta si am terminat-o in cel mult doua ore. Repet, e o carte oarecum unica si originala, dar la mine n-a fost momentul potrivit pentru ea si asta cred c-a reprezentat mare parte din dezamagire.


3/5

0 comentarii: