luni, 28 august 2023

RECENZIE - Verișorii de Karen M. McManus

 Descriere:

Milly, Aubrey și Jonah Story sunt verișori, însă de-abia se cunosc între ei și niciunul nu și-a întâlnit până acum bunica. Bogată și retrasă, aceasta și-a dezmoștenit copiii încă dinainte ca nepoții să apară pe lume. Așa că atunci când fiecare dintre cei trei primește o invitație să lucreze pe durata verii în complexul ei turistic de pe insulă, sunt surprinși… și în același timp curioși.

Părinții lor sunt de acord într-o singură privință – e imposibil să nu mergi când te cheamă bunica. Ar putea fi ocazia perfectă ca să-i reintre în grații. Dar când verișorii ajung pe insulă, devine evident faptul că bunica are cu totul alte planuri pentru ei. Și cu cât rămân mai mult acolo, cu atât își dau seama cât de misterios și întunecat este trecutul familiei din care fac parte.

Întreaga familie Story are secrete. Ceea ce i-a despărțit cu ani în urmă încă mai există – și în această vară cei trei verișori vor afla totul.

RECENZIE:

"Verișorii" e romanul perfect pentru iubitorii de mistere, dar și cei cărora le plac dramele și poveștile de familie încâlcite, mai ales ale celor foarte bogați. Scris într-o manieră ce nu te lasă să-l pui jos, din trei perspective, desfășurându-se pe o insulă cu renume și plin până la refuz cu întorsături de situație. 

Eu l-am citit înspre și dinspre muncă și a fost o lectură aproape perfectă. Ce m-a deranjat a fost faptul că perspectivele s-au citit la fel și dacă nu mă uitam la nume, nu știam cine vorbește. În același timp cred că personajele, mai ales cele prin ochii cărora trăim totul, ar fi avut nevoie de mai puțină atenție. Poate am fost doar eu, însă Milly și Aubrey au fost aproape interschimbabile în mintea mea și cu cât cartea a avansat, așa s-a înrăutățit și asta, în loc să devină mai simplu de deosebit. 

Din punct de vedere al emoțiilor n-am simțit nimic pentru nimeni și am citit totul cu o mare detașare, ceea ce mie îmi displace. Căci da, vreau să simt personajele, să văd că există emoțîi pe pagină și că le simt și eu și nu doar le citesc. Însă la cât de aproape, deloc, m-am simțit de personaje, asta n-avea cum să se întâmple separat. Da, uneori merge, dar aici n-a funcționat.

Din punct de vedere al firului narativ mi-a plăcut foarte mult. Pornind de la idee și până la execuție, final, dezvăluiri, secrete și toate relațiile și conexiunile dintrei cei implicați (și chiar și cei de pe margine), atât din prezent, cât și din trecut. Căci da, povestea se desfășoară pe două planuri și uneori avem bucăți/capitole din trecut, care adaugă la descoperirile celor trei. Și tot prin ele ajungem și să-i cunoaștem mai bine pe părinții lor și să vedem prin ochii și experiențele lor cum era să trăiești pe insulă, cum era "bunica", dar și de la ce a pornit totul... 

Eu îi dau 4 stele și abia aștept să mai citesc de la autoare. Iar dacă aveți poftă de-o lectură rapidă, cu suspans, acțiune, secrete îngropate, personaje ambițioase și curioase, atunci asta e pentru voi.

4/5

0 comentarii: