sâmbătă, 15 noiembrie 2014

RECENZIE - Playlist pentru Nick si Norah de David Levithan, Rachel Cohn

Descriere:

Ce zici de o noapte cu Nick si Norah la New York? Pe locuri, fiti gata, start: Norah si Nick sunt pregatiti sa-si asume riscurile unui salt in necunoscut. 

O poveste lunga cat o noapte newyorkeza despre un baiat si o fata care ajung, prin forta destinului si a muzicii, parteneri intr-o sumedenie de aventuri amuzante. Cei doi se descopera unul pe altul dupa ce Nick o roaga pe Norah, la finalul unui concert dintr-un club, sa fie prietena lui... pentru doar cinci minute.

O intalnire intre doua lumi aparent diferite, cu exceptia pasiunii pentru muzica: Norah e fiica rebela a unui mare producator muzical, Nick e basist si compozitor intr-o trupa underground de queercore. Intamplarea face ca amandoi sa aiba inima franta dupa esecuri in dragoste.

Un volum proaspat, inteligent, amuzant si, in ciuda limbajului licentios pe alocuri, deloc lipsit de duiosie. O carte pentru tinerii si nelinistitii de toate varstele.

RECENZIE:

Am citit de aceiasi autori  Dash & Lily's Book of Dares, dar si Zi dupa zi de David Levithan, si la cat am iubit aceste carti m-asteptam sa se intample la fel si cu asta. Dar am fost dezamagita.

Stiam ca-i foarte scurta, nu ca celelalte doua ar fi fost niste romane enorme, si stiam cam despre ce-i vorba, insa nu m-a deranjat scurtimea cartii, cat repezirea evenimentelor, fragila si fugara caracterizare a personajelor, lipsa de emotii si sentimente si non-existenta diferentiere a vocilor.

Sunt genul de cititor care asteapta de la o carte, indiferent cate pagini are sau in cat timp se petrece actiunea, ca evenimentele sa curga normal si nu sa citesc ca ne aflam in bar si peste doua fraze suntem afara, apoi ne aflam la capatul orasului si iar in alt bar. Vreau sa ma lasi sa respir, sa constientizez ca ma "misc" si sa cunosc si eu personajele calumea. Nick si Norah mi s-au parut extrem de subtire caracterizati, uneori mi s-a intamplat sa nici nu observ cand se schimba perspectiva, bine ca sunt fata si baiat, si faci singur diferenta.

Nu m-am bucurat, n-am ras, n-am plans; zici c-am citit ceva fad. Si am incercat sa empatizez cu personajele, am vrut sa intru in poveste, s-o plac, dar n-a mers. Cred ca pentru mine a fost prea copilareasca, scriitura mi s-a parut dezinteresata, fragmentara, totul a fost parca un schelet al unui roman si nu ceva complet si complex. Si sa nu ma luati cu faptul ca are putine pagini. O carte nu e buna doar daca are pagini multe. 

Comparand romanul asta cu Dash & Lily's Book of Dares, care este scris tot de cei doi, si care m-a incantat si mi-a oferit doi prieteni noi, acesta este slab. Si cum ziceam mai sus, daca intr-un roman imi pui actiunea pe fuga si-mi strici personajele sau nu-mi oferi emotii, atunci oricat de bun ar fi si de simpatic, mie nu-mi place. Pentru ca nu ma poate atrage si interesa povestea cuiva daca acea persoana nu-mi place.

Nu vreau sa nu cititi romanul pentru ca mie nu-mi place! Nu vreau sa-l urati din cauza mea! Vreau sa-l cititi si sa vedeti singuri ce credeti. Poate va fi favoritul vostru sau poate nu. Aceasta recenzie e doar o parere proprie si personala si nu trebuie luata ca o nota de capatai sau ca o eticheta a cartii. Pentru ca si eu iubesc multe carti si serii batute cu pietre si arse pe rug de altii. 

Asa ca dati-i o sansa! Si asa n-are pagini multe! :))

1 comentarii:

Poveştile mele spunea...

Eu am vătut acum ceva timp filmul după această carte şi a fost chiar drăguţ - cu doi actori carismatici, Michael Cera şi Kat Dennings.
Nu ştiu cum e cartea, însă filmul menţionat a fost apreciat de critici, dar şi de public.
Ioana