sâmbătă, 1 noiembrie 2014

RECENZIE - Cum am devenit populara de Maya Van Wagenen

Descriere:

Situată aproape la coada ierarhiei, „pe cea mai joasă treaptă a scării sociale – mă refer la persoanele din școală care nu sunt plătite pentru a se afla aici” (după cum afirmă autoarea), Maya nu a fost niciodată populară. Dar, înainte de a începe clasa a opta se hotărăște să înceapă un experiment social unic: să își petreacă următorul an urmând sfaturile dintr-un ghid de popularitate din anii 1950 scris de un fost manechin, Betty Cornell.

 Rezultatele efective sunt amuzante, dureroase și pline de surprize neașteptate. Relatată cu umor și cu grație, aventura Mayei oferă cititorilor de toate vârstele un exemplu contemporan desăvârșit de bunătate și încredere în sine și, totodată, o mai bună înțelegere a ceea ce înseamnă să fii cu adevărat popular.


RECENZIE:

Nici nu stiu cum sa incep recenzia asta, dar cred c-ar fi bine sa incep prin a spune ca aceasta carte nu e deloc si n-ar trebui tratata ca fictiune. Mai ales ca tot ce se "intampla" este real, dar si pentru ca trateaza subiecte importante, cum ar fi ce inseamna sa fii popular, cine poate fii popular, descoperirea de sine si cunoasterea altora.

Si trebuie sa recunosc ca m-am regasit de multe ori in pasajele cartii si ca nici eu n-am fost si nici nu sunt vreo persoana populara. Iar cand esti mai mic, in generala sau liceu, vrei sa fii remarcat, sa vrea toata lumea sa stea cu tine, sa nu rada sau sa faca glume proaste. Insa nu e asa de usor, mai ales daca esti timid si n-ai curajul sa vorbesti sau nu te potrivesti deloc cu ceilalti, aveti alte idei, pasiuni diferite, sau ei ar da foc la scoala si tu mergi acolo sa inveti. 

D-asta cred ca-i bine sa mai citim si lucruri de genul pentru ca ne dau de gandit si ne fac, chiar la varste mai mari, sa ne dam seama ca mai avem multe de invatat, c-ar mai fi chestii de luat in seama si ca nimeni nu-i perfect, ci doar noi il vedem asa. 

Nu pot zice ca romanul a fost genial si ca m-a impresionat prin stilul de scriere, insa mi-a placut foarte mult cum Maya preia sfaturile din ghidul lui Betty si, mai ales, are curajul sa le puna in practica. Pentru ca-ti trebuie curaj sa iesi din zona ta de comfort si sa te faci remarcat. Pentru ca popularitatea sau a fi in centrul atentiei vin si cu lucruri bune si cu rele. Unii te vor placea, altii vor rade si vor face misto, insa daca tu, ca persoana, te simti bine si-ti place, atunci eu cred ca esti pe drumul cel bun.

As recomanda cartea aceasta tuturor care vor ceva nou, diferit si fresh de citit, indiferent ca sunt acum in generala, la liceu sau au terminat, sau poate au copii carora le-ar prinde bine o lectura ca aceasta. Si nu conteaza daca iei sau nu sfaturile lui Betty sau ale Mayei in calcul, ci important e sa fii mai increzator in tine, sa ai curajul sa demonstrezi de ce esti in stare si sa te distrezi. Pentru ca oricaui om ii merge mai bine daca are incredere in el si vrea s-arate ce poate. Caci altfel nimeni n-are cum sa stie daca noi nu ne deschidem lor.

Lectura placuta! : )

4/5

Si multumesc Okian  pentru proof copy/ARC : )

0 comentarii: