luni, 3 martie 2014

In curs de aparitie la editura Polirom - Sinuciderea fecioarelor si Calatoria elefantului

  
Romanul Sinuciderea fecioarelor a inspirat, in 1999, o celebra ecranizare in regia Sofiei Coppola, cu Kirsten Dunst, Josh Hartnett, James Woods si Kathleen Turner in rolurile principale.
 
Sinuciderea fecioarelor spune povestea unor barbati ale caror vieti au fost schimbate pentru totdeauna de obsesia lor violenta pentru cele cinci surori Lisbon: inteligenta Therese, pretentioasa Mary, ascetica Bonnie, libertina Lux si palida, neprihanita Cecilia, a carei spectaculoasa moarte deschide „anul sinuci-derilor”. Romanul lui Jeffrey Eugenides creeaza un portret viu si captivant al tineretii si al inocentei disparute. El il transpune pe cititor in trecut, pe strazile marginite de ulmi ale Americii obisnuite, reinviind imaginile, mirosurile si senzatiile curtilor din spatele caselor si ale scolilor, pline de vraja si de mister.
O poveste de neuitat despre iubire si pierdere, despre sex si sinucidere, despre amintiri si fantezie. 

~~~

Un stravechi rege al Portugaliei cauta darul potrivit pentru nunta varului sau, arhiduce al Austriei. „Un ostensoriu pentru sfinta cuminecatura ar fi o idee buna”, ii sopteste regina cu limba teapana. Apoi, tot ea-si scuipa in sin c-un „Vade retro, satana” si se trezeste inginind: „Il avem pe solomon”. Asa incepe calatoria prin lume a lui Solomon-elefantul, alaturi de Subhro-cornacul. In drumul catre recea Viena, cei doi iau in piept Alpii, infrunta Mediterana si traverseaza un continent rascolit de razboi civil si reforme. Indrazneala lor stirneste imaginatia savantilor, a istoricilor, a oamenilor de tot rangul, dar in acelasi timp da prilej povestitorului ce-i insoteste la tot pasul sa observe, uneori cu comentarii rautacioase, alteori cu izbucniri ironice, locurile si oamenii pe care ii intilneste darul de nunta

0 comentarii: