miercuri, 25 aprilie 2012

RECENZIE - Clubul V de Kate Brian

Descriere:

„Sex and the City în ediţie de liceu!” – Kliatt 

Când Victoria Treemont, cea mai respectată locuitoare din Ardsmore, Pennsylvania, moare, lasă în urmă o bursă de 160 000 de dolari care urmează să zguduie mica lume a elevilor liceului din oraş. Căci cerinţa cea mai importantă este ca acela care o va obţine să fie „un exemplu de puritate a sufletului şi a trupului”. Iar toată lumea pare să fie de acord că asta nu poate însemna decât un singur lucru: că elevul/eleva care primeşte bursa trebuie să-şi dovedească fidelitatea faţă de marea „V”.

Într-un efort de a-şi proclama „puritatea” în faţa întregii şcoli, Mandy înfiinţează Clubul Virginităţii. Prietenele ei sunt de acord că un club social este o idee grozavă, dar să fie de acord şi cu păstrarea marii „V” până la absolvire pare să fie o cu totul altă problemă. Pentru că fiecare ascunde câte un secret. Ceva important!
Iar secretele lor le-ar putea costa mult mai mult decât o simplă bursă…

RECENZIE: 

Ei bine, dragilor, eu nu am vazut Sex and the City ( daca am pierdut ceva bun, dati de stire), asa ca nu pot sa imi dau cu parerea daca asta e sau nu varianta de liceu. Insa, pot cu siguranta sa spun ce cred eu despre carte. Si ar fi cate ceva de spus. 

Cand am cumparat, mintea mea ratacea intr-o lume asemanatoare cu cea din Gossip Girl. De ce spun asta? Fiindca mi se pare important sa se inteleaga diferenta dintre ce am crezut ca este si ce s-a dovedit a fi. Si nu e o carte slaba. Nu. Chiar nu mi s-a parut. E usoara? Da, este. Stilul de scriere e simplu? Din nou, da. Povestea in esenta ei e complicata? Nu prea. Dar adevarata intrebare care se pune e: m-am simtit bine citind-o? Si adevaratul raspuns e afirmativ. 

Clubul V poate sa nu fie o carte in care se afla inscrise secretele universului. Fara mari adevaruri existentiale, fara filozofie, fara pretentia de a fi necesara. Dar e o carte placuta, despre prietenie, despre ce inseamna dragostea, despre felul in care infruntam problemele de zi cu zi, totul in cadrul, nostalgic pentru unii, actual pentru altii, unui liceu obisnuit, cu elevi obisnuiti si zile obisnuite. moment. 

Apoi, obisnuitul isi pierde un pic propria natura. Cand doamna Treemont moare, toti visatorii liceeni din Ardsmore roiesc in jurul fanteziilor pe care le induce bursa ei. Si totusi, conditia bizara a batranei, aceea de a fi pur atat trupeste, cat si sufleteste, ii scandalizeaza si ii agaseaza pe unii dintre ei. 

Eva a fost de cand se stie timida. Fara intalniri, fara multi prieteni, fara sa participe la petreceri zgomotoase si fara sa isi permita vise mari de viitor. Asa ca bursa Treemon ar fi pentru ea implinirea celei mai inalte aspiratii: aceea de a merge la un colegiu, de a-si valorifica talentul literar, de a fi fericita. Inchizand totul intr-o expresie, fata cu o situatie materiala precara isi doreste sa reuseasca in viata. Si totusi, ea nu are nici macar tupeul sa creada ca baiatul pe care il place cu disperare ar putea vreodata sa o placa la randul lui. 

Mandy este ceea ce s-ar putea numi Miss Perfectiune. Blonda, frumoasa, inteligenta si cu suflet bun. Are un iubit minunat, dupa care e pur si simplu topita ( si vorbesc la propriu ), are prieteni adevarati, (chiar mai multi decat crede) si are un vis: acela de a merge la colegiul la care parintii ei s-au cunoscut si si-au inceput povestea de iubire. Mai mult, bogata fiind, Mandy pare sa isi permita. Apoi ceva se intampla, viata se da peste cap si deodata, bursa Treement devine indispensabila. 

Debbie este fara nici o indoiala virgina. Pacat insa ca numai ea si prietenele ei cele mai bune stiu asta. Frumoasa, bruneta, indiana, este printr-o gluma a sortii priceputa la materiile pe care le uraste cel mai tare: matematica si fizica. In timp ce tatal ei o viseaza studenta la Penn State, bursiera la mate si fizica, adevarata pasiune a lui Deborah e moda. Si se pricepe la asta, numai ca el nu pare sa realizeze. Asa ca bursa Treemont ar fi (aproape) singura optiune de a intra la FIT, colegiul viselor ei. Apoi, Debbie, genul de fata care tine o lista detaliata a tuturor tipilor pe care i-a sarutat vreodata (pe bune acum, le da si note!), se afla pentru prima oara in imposibilitatea de a atrage un baiat. 

Ele trei, Eva, Mandy si Debbie, au fost prietene de cand se stiu. Iar cu ceva timp in urma, Kai a intrat si ea in grupul lor. Este atletica, foarte priceputa la volei, extrovertita si o prietena mai buna decat pare si decat chiar ea se considera. Numai ca are un trecut si un secret. Dar bursa Treemont e o oportunitate ce nu poate fi ratata. 

Cand Mandy infiinteaza Clubul Virginitatii, lucrurile o iau razna. Ea si Kai duc ceea ce pare o lupta pentru putere. Eva si Debbie plac, fara sa isi dea seama la inceput, acelasi baiat, in modurile lor cat se poate de diferite. La randul lui, Riley Marx pare apropiat de amandoua, dar balanta face ce stie ea mai bine, ia fetele reactioneaza caracteristic: Eva sufera, iar Debbie devine geloasa. Si cand triunghiul ( care in realitate nu a existat niciodata) pare in sfarsit sa se restranga la o linie, lucrurile nu se simplifica deloc. 

Si pe fundalul acestei prietenii ce pare doar o ruina fumeganda, bursa Treemont palpaie ca ultima scanteie de foc, caci ea tine in maini visele tuturor. In aparenta. Dar puritatea este o mare problema. Si daca ele dau drumul prieteniei lor in felul acesta, ar mai putea cu adevarat ( ma intreb eu) sa fie pure sufleteste? 

Intr-un fel, este o carte care te invata ca alegerile facute te vor afecta odata si-odata. Si ca e bine sa gandesti in prealabil. Dar cel mai important lucru, care nu e spus direct, e ca trebuie sa inveti sa traiesti cu ceea ce ai ales, fiindca totul a fost pe propria-ti raspundere.

3/5

10 comentarii:

Oanaaa. spunea...

Uau, totusi, vreau si eu cartea. O sa o mai caut si maine, sper sa o gasesc.
Super recenzia, imi place, Carmine! :)

Carmine spunea...

ma bucur:* sper sa iti placa si cartea>:d<

Simona spunea...

Frumoasa recenzia :D Prima pe care o citesc pentru cartea asta! Inca nu ma atrage foarte mult ideea in sine dar sunt sigura ca ar fi o lectura placuta :D

Carmine spunea...

Pai cum am zis, nu e nemaipomenita. Dar se citeste repede si intr-o zi in care nu vrei decat sa te relaxezi e buna. Merci:*

Diana spunea...

Mai ales si la nr de pagini, sper sa fie o carte usor de citit

Carmine spunea...

Este usor de citit. Dar nu mi s-a parut lunga. Adica, format mic si scris mare, o citesti repede-repede

!Melamine spunea...

Este draguta!! O sa ma apuc si eu candva sa o citesc :))

Simona spunea...

Poate o sa o imprumut si eu intr-o zi ca sa vad cum e :D Asa ca de relaxare.

Diana spunea...

Ar fi fost dragut daca era un pachet imppreuna cu Iubitul virtual.

Miruna Copoiu spunea...

Da, chiar este o carte simplă, dar care te face să te simţi bine citind-o, şi mă bucur că o am în bibliotecă şi am citit-o! :3