luni, 7 octombrie 2024

RECENZIE - Cei care merită să moară de Peter Swanson

 

Descriere:

Într-un zbor de noapte de la Londra la Boston, Ted Severson o întâlnește pe fascinanta Lily Kintner.

La un pahar, cei doi, străini până atunci, încep un joc al adevărului, dezvăluindu-și unul altuia detalii foarte intime. Ted povestește despre căsnicia lui ratată și despre cum e convins că soția sa, Miranda, îl înșală. Se pare că au fost nepotriviți din start: el e un om de afaceri bogat, ea, un spirit artistic liber. Jocul capătă însă o notă mai sumbră atunci când Ted afirmă, mai în glumă, mai în serios, că ar fi în stare s-o ucidă pe Miranda. Fără a sta pe gânduri, Lily îi propune să-l ajute. La urma urmei, unii oameni – de pildă, o soție mincinoasă și infidelă – merită să moară...

La Boston, legătura perversă dintre conspiratori se adâncește pe măsură ce pun la cale moartea Mirandei. Dar trecutul lui Lily ascunde un secret pe care ea nu i l-a dezvăluit lui Ted: experiența în arta crimei, dobândită de timpuriu în viață. Brusc, cei doi se trezesc implicați într-un joc de-a șoarecele și pisica din care nu poate supraviețui decât unul... cu un detectiv isteț și foarte hotărât pe urmele lor.

RECENZIE:

Dacă îți plac cărțile ce te iau mereu prin surprindere, care te șochează, care au ca personaje oameni pe care nu știi dacă să-i placi sau de care vrei să stai departe, atunci citește asta. 

Deși descrierea suna promițător, n-am avut așteptări, însă de la început și până la final, povestea a reușit să-mi mențină curiozitatea, să servească dezvăluire după dezvăluire și mi-a arătat că aproape toate personajele sunt o apă și-un pământ. Chiar nu-s oameni cu care aș vrea să am de-a face. Asta dacă n-aș vrea să scap de cineva... dar și atunci. 

Chiar aș zice că e o carte ce te ține în priză și, chit că citești foarte multe cărți de genul, tot va fi măcar ceva care să te surprindă sau să te facă să simți că nu e ceva ce ai mai citit, dar cu alte nume. Și chiar n-aș fi avut mai nimic de reproșat, deoarece personajele mi s-au părut bine scrise, așa imperfecte cum sunt, firul narativ a fost credibil (sau cât poate fi cu o așa idee), e plină de suspans și finalul e cireașa de pe tort.

Doar că aproape de final s-a întâmplat ceva și mi s-a părut puțin neglijent din partea personajului, ținând cont de cum se purtase tot restul cărții. Însă nu e ceva extrem de deranjant. Plus că după acel sfârșit n-am cum să nu vreau să citesc următoarea carte din serie. Nu știu dacă vor fi tot aceleași personaje, însă poate aflu curând.

0 comentarii: