Amintind de Umbra vantului de Carlos Ruiz Zafon si de Orasul minunilor al lui Eduardo Mendoza, acest roman ingenios dovedeste ca mai tanara scriitoare catalana Care Santos a dat o lovitura indrazneata pariind pe Barcelona istorica. In mai putin de doi ani, Incaperi ferecate a fost tradus in peste 15 limbi.
O galerie de tablouri misterioase, in care poate fi citita istoria intunecata a unei celebre familii barceloneze. O serie de povesti de dragoste si razbunare ale caror ecouri nu se sting nici peste secole. O tanara si ambitioasa mostenitoare care alege sa dezgroape trecutul si sa-i desluseasca enigmele, indiferent de consecinte. Ipostaze in timp ale orasului, dar mai cu seama cea a Barcelonei anilor '30, surprinsa in plina glorie modernista.
"Prin intermediul hartilor, al articolelor de ziar, e-mailuri! lor, cronicilor de arta si marturisirilor directe, angrenand in naratiunea sa deopotriva personaje reale si fictive, evenimente ce au marcat istoria Barcelonei si povesti inventate, Care Santos creeaza saga puternica, intortocheata a familiei Lax." (La Vanguardia)
"In cartea ei, Care Santos intra in culisele unei intunecate si secrete mosteniri de familie, combinand romanul de mistere si naratiunea istorica intr-o rememorare a unei epoci a refugierii in arta, dragoste adultera si spiritism." (ABC)
Cina blestemata dezvolta metafora unei lumi absurde, lipsite de speranta, unde morti si vii, tortionari si
victime, puternici si slabi se amesteca, prinsi deopotriva in malaxorul istoriei. Implacabila, o singura lege reglementeaza viata din Gjirokastra, cea a miturilor care sustrag evenimentele vietii cotidiene si le consacra, transformandu-le intr-un palimpsest de povesti exemplare. Roman inclus pe lista scurta la Independent Foreign Fiction Prize 2013.
La Gjirokastra, "orasul de piatra" aflat in sudul Albaniei, sosesc trupele germane ce tocmai au parasit Grecia pustiita. In fruntea lor se afla un vechi coleg si prieten al doctorului Gurameto, colonelul Fritz von Schwabe. Intalnirea cu doctorul, la o cina care schimba cursul evenimentelor din oraselul albanez, scoate la iveala secrete vechi si declanseaza un periculos joc ! al identitatilor.
"Ismail Kadare combina cu virtuozitate toate legendele si lacrimile poporului sau. De asemenea, ii ofera cititorului o sarja tragicomica indreptata impotriva tuturor dictaturilor pe care le-a cunoscut: otomana, fascista si comunista. Una plina de umor, burlesc si dereziune." (Le Monde)
Romanul Sete de iubire a fost ecranizat in 1967, in regia lui Koreyoshi Kurahara, cu Ruriko Asaoka in rolul principal.
Sub masca imperturbabila a chipului delicat, Etsuko este un personaj tragic, fascinant. Se avanta orbeste spre Saburo, fara sa-i pese ca nesocoteste tabuul social (ea e o vaduva de familie buna, el – un gradinar de la tara), tabuul varstei (Saburo e mai tanar decat ea), tabuul specific japonez al exhibarii sentimentelor (Etsuko face gesturi necugetate, care o tradeaza). Asemenea Medeei, ea distruge totul pentru o iubire care nu ii poate aduce decat suferinta si dezonoare. Admirabil in redarea senzatiilor si intens in construirea suspansului psihologic, romanul este un triumf al erotismului, spaimei si compasiunii.
"Desi e un roman de tinerete, Sete de iubire se dovedeste una dintre cele m! ai bune carti ale lui Mishima." (Donald Keene)
"Mishima este unul dintre cei mai originali scriitori ai vremurilor noastre." (New York Times)
Povestiri stranii este un volum reunind douazeci si doua de proze scrise de Giovanni Papini in prima
tinerete. El a fost alcatuit de autor insusi in 1954, cu doi ani inainte de moarte, ca un soi de privire retrospectiva asupra vastului ocol care i-a fost viata.
Povestirile sunt scrise cu elan juvenil, adesea la persoana intai, chiar cand nu au nimic autobiografic. Si, cunoscand furia confesiva a autorului lor, nici nu se putea altfel! Intr-adevar, majoritatea eroilor acestor povestiri stranii ale lui Papini – fie ca e vorba de personaje literare sau mitologice, fie ca e vorba de femei si barbati obisnuiti – isi marturisesc intamplari din viata de zi cu zi, ganduri si framantari care ar putea fi ale oricaruia dintre noi. Autorul stie insa intotdeauna sa puna totul intr-o lumina inedita, sa dezvaluie adancuri! le nebanuite ale fiintei omenesti ascunse sub banalitatea vietii, sa sesizeze fantasticul existentei comune a omului: "Am dorit sa fac astfel incat fantasticul sa izvorasca din insusi sufletul oamenilor, mi-am imaginat ca ii provoc sa gandeasca si sa simta intr-un mod neobisnuit in fata unor fapte obisnuite. In loc sa-i conduc in mijlocul unor peripetii bizare, in lumi nemaivazute, in mijlocul unor evenimente incredibile, i-am pus dinaintea faptelor vietii lor obisnuite, cotidiene, comune, si i-am facut sa descopere ei insisi tot ce in ea e misterios, grotesc, terifiant. Am pus niste oameni cu o constiinta mai ascutita si mai vasta, cu un simt mai rafinat si in acelasi timp aproape ingenuu pueril, in mijlocul propriei lor existente, dinaintea propriei lor lumi" (Giovanni Papini).
Cititorul din pestera a aparut in 2006, cu prilejul Zilei Mondiale a Lecturii. Povestea, spusa cu umor si fara ostentatie moralizatoare, este a unui copil debusolat care descopera lumea si se descopera pe sine calatorind prin lumile literaturii. In 2010 a aparut la Lisabona o a doua editie a cartii, adaugita, care face obiectul traducerii de fata.
Cititorul din pestera relateaza povestea unui adolescent in deriva, care, fugind de "garda regala", se imbarca intr-o calatorie in cautarea unui animal mitic si fabulos, Anibalector. Carte de aventuri, ea este mai presus de orice cartea aventurii lecturii. In acest microroman magnific, Rui Zink reuseste sa fie, in acelasi timp, amuzant, intelept, emotionant si, ca intotdeauna, stimulator.
"O parabola despre lumea de azi si o minunata lectie de citit." (Ioana Parvulescu)
Captivanta odisee exotica, magistrala proza de atmosfera care surprinde magia, dar si ororile junglei amazoniene, Fascinatie este un roman provocator despre moralitate si miracol, adevar si iubire, stiinta si sacrificiu. Dincolo de apele navalnice si anacondele gigantice din Rio Negro, un savant enigmatic descopera formula unui medicament care poate schimba viata femeilor pentru totdeauna. Experimentele doctorului Annick Swenson sunt insa invaluite de mister, caci ea refuza sa tina legatura cu finantatorii proiectului. Trimisa pe urmele faimoasei cercetatoare, tanara Marina Singh va intampina, in inima intunericu! lui, provocari peste puterea ei de imaginatie.
"Fascinatie este un roman de aventuri trepidant, iar personajele lui fac dovada unui curaj nebunesc in lupta lor pe viata si pe moarte cu pericolele pe care le infrunta." (Elizabeth Gilbert)
"Patchett e o povestitoare excelenta, care ii pune pe oamenii cei mai obisnuiti sa se confrunte cu situatii exceptionale, exotice, pentru a afla cine sunt cu adevarat. O aventura extraordinara, narata in stilul fluid si plin de suspans al lui Ann Patchett, atat de pasionanta, incat cititorul nu va mai vrea sa se sfarseasca." (Publishers Weekly)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu