joi, 4 ianuarie 2024

RECENZIE - Chiriașa tăcută de Clemence Michallon

 Descriere:

Aidan Thomas este un familist care muncește din greu și o figură îndrăgită în orășelul în care trăiește. Este genul de om care dă întotdeauna o mână de ajutor și are o vorbă bună pentru fiecare. Însă Aidan are un secret întunecat: este un răpitor și un criminal în serie. Aidan a ucis opt femei și există încă una, candidată la moarte: Rachel, sechestrată într-o magazie.

Când soția lui Aidan moare, el și fiica lor de treisprezece ani, Cecilia, sunt obligați să se mute. Aidan nu are de ales decât s-o ia și pe Rachel, prezentându-i-o Ceciliei ca pe „o prietenă de familie” care are nevoie de un loc unde să stea. Știe că, după cinci ani de captivitate, Rachel e prea înspăimântată ca să încerce să evadeze. Iar când Emily, proprietara unui restaurant local, dezvoltă o pasiune pentru arătosul văduv, ajunge periculos de aproape de a descoperi secretul lui Aidan.

RECENZIE:

"Chiriașa tăcută" e o carte legat de care am auzit păreri împărțite, însă pot să zic că mie mi-a plăcut și mă bucur c-am citit-o. Deși țînând cont de subiectul și ideea despre care-s vorba n-aș zice că e o poveste care o să-ți trezească cine știe ce emoții pozitive. 

Mulți zic că e nerealistă și că așa ceva n-avea cum să se întâmple sau cum să stea Rachel așa atâta timp și fără să facă nimic sau cum de și-a trăit Aidan viața bine mersi atâția ani și tot a putut să-și și facă de cap, fără să-l bănuiască nimeni. La care mie îmi vine să râd, căci trebuie doar să deschizi televizorul sau să arunci o privire pe internet și să vezi că lucruri de genul sunt peste tot, mereu dispare cineva, mereu cineva e găsit mort, mereu poliția nu se chinuie prea tare sau sunt piste pe care nu le investighează. Plus că de ce-ar bănui un om ce pare soțul, omul, bărbatul de rând și care nu iese cu nimic în evidență? 

 Pentru că Aidan, așa cum ne-arată chiar el, e tipul ăla care se da bine cu toată lumea, doar că apoi să umble nestingherit și să îmbrobodească pe cine vrea, să urmărească și să mai adauge o victimă, două la colecție. Și cum descoperă și Emily, de multe ori nici nu trebuie să se chinuie prea tare, pentru că ceilalți își imaginează atâtea despre el și îi fac joaca și mai ușoară.

Și revenind la faptul că-i nerealistă sau că ce face Rachel n-are sens ori că ideea lui Aidan de a o aduce în casă e foarte proastă, țînând cont că e și fiica lui acolo. Mie nu mi s-a părut nerealistă, ci mai mult o dovadă a faptului că Aidan crede că poate scăpa basma curată cu orice și în față oricui, iar Rachel n-o să facă nimic că să evadeze, căci doar au trecut cinci ani și-i e teamă de el. Și nu zic că n-ar putea fi adevărat ca cineva să cedeze și să se fi resemnat, însă chiar și-atunci dacă apare o ocazie ai lăsa-o așa pur și simplu să scape? Însă Aidan nu-i nici primul și nici ultimul de felul... și Rachel la fel. 

"Chiriașa tăcută" mi-a plăcut mult și datorită scriiturii și a perspectivelor din care-i scrisă și chiar a fost interesant să privesc prin ochii fiecăreia și să le aud vocile și poveștile. A fost și plină de destul suspans, chiar dacă uneori pare mai liniștită ca alte mistere sau romane de genul, dar a avut destule întorsături de situație și personal am rămas lipită de pagini până la ultima, căci o singură secundă ar fi putut schimba totul în și mai rău. 

Chiar nu e o carte pe care să zic că o recomand și nu pentru că nu-i bună, ci pentru că e un pic ciudat să știu care-i povestea și să zic da, o să te distrezi citind așa ceva. Dar dacă te face curios, atunci citește-o. Mie cu siguranță o să-mi rămână în minte pentru mult, mult timp.

0 comentarii: