luni, 11 martie 2013

RECENZIE - Jertfa, Curajul si Tinutul fierului de Holly Black


Descriere:

Kaye, in varsta de saisprezece ani, traieste o viata de nomad modern. Apriga si independenta, ea calatoreste din oras in oras cu trupa de rock a mamei sale pana cand un atac neasteptat o forteaza sa se intoarca in orasul copilariei. Acolo, intr-un cartier muncitoresc din New Jersey, Kaye descopera ca este un pion fara voie intr-o lupta milenara pentru putere intre doua regate ale zanelor. O lupta care ar putea foarte bine sa o coste viata.

Cand tanara Valerie, de 17 ani, isi surprinde prietenul sarutandu-i mama, fuge de acasa si ajunge in New York. Acolo se imprieteneste cu un grup de tineri care locuieste in tunelurile metroului. Dar acestia nu sunt niste adolescenti obisnuiti, iar Valerie incepe sa constate lucruri ciudate cu privire la livrarile pe care le fac ei. Cand il intalneste pe Ravus, un trol, ea inlelege ca pe langa lumea oamenilor, mai exista o alta, a zanelor. Valerie si prietenii ei incep sa fure din medicamentele pe care Ravus le livreaza, prin intermediul lor, zanelor, exilate in oras, insa o serie de crime printre zane ii face sa se intrebe daca Ravus nu este cumva un ucigas. Intre Valerie si Ravus se infiripa o suava poveste de dragoste, umbrita insa de intrigile zanelor. 

In viata nu e niciodata usor sa-ti gasesti locul, iar pentru Kaye este mult mai greu decat pentru altii. Ea este un copil schimbat, locul ei nu ar trebui sa fie printre oamenii muritori. Si pe deasupra mai are si alte probleme: prietenul ei tocmai a fost incoronat rege al Curtii Malefice, iar Kaye este prinsa la mijloc de intrigile celor doua curti de elfi, cea Benefica si cea Malefica. Impreuna cu prieteni mai vechi, Corny, pe care il veti recunoaste din Jertfa, si Luis si Dave din Curajul, Kaye va trebui sa dea dovada de bravura si sa-si apere nu doar propria existenta, ci si pe cea a celor dragi. O poveste captivanta despre curaj, tradare, loialitate si iubire ce va prinde in mrejele ei cititorii.

RECENZIE:

Acestea sunt descrierile celor trei volume. Fiind o recenzie "amestecata" nu o sa insist prea mult, ci o sa spun ca-n primul volum personajul principal este Kaye, iar in volumul doi este Val. In volumul trei apar personaje din ambele volume, dar si cateva noi.

Cand m-am apucat de serie nu stiam la ce sa ma astept pentru ca n-am vazut pe alte bloguri recenzii la ele sau n-am cautat eu cu atentie, asa ca am pornit de la zero. E prima serie cu zane care o citesc, deci a fost oarecum dragut sa incerc ceva nou.  Sincer primul volum si al treilea mi-au placut mai mult, al doilea nu stiu daca mi-a placut mai putin din cauza personajelor, a tendintei lor de a soca intr-un mod prea dur sau a actiunii mai putine.

 Insa intr-un fel cred c-a legat cele doua volume mai mult decat poate fi considerat ceva bun, separat. Ideea a fost draguta, per total, personajele au fost simpatice, nu extraordinare, nu plate, ci undeva la mijloc, uneori au surprins, alteori m-am enervat, uneori am chicotit. Cred ca seria putea fi mai buna pentru ca eu am simtit ca ceva lipsea. 

Ce mi-a displacut sau nu mi-a picat bine au fost propozitiile oarecum scurte, adica nu-s obisnuita cu pagini intregi de descriere, dar la un moment dat, mai ales in primul volum pana m-am obisnuit, am avut impresia ca citesc scenariul unui film. Plus ca si emotiile uneori par doar schitate. 

Ca sa concluzionez, seria mi-a placut, n-a fost superba, dar nici proasta, ci a fost buna, am notat pe goodreads primul volum cu 4/5, al doilea cu 3/5 si al treilea tot cu 4/5, deci per total sa zicem ca-i de 4 stele, ceea ce la mine e foarte bine. Daca vreti sa incercati seria o puteti face, se citeste repede, sunt si scurte si poate va vor placea:).

 4/5

3 comentarii:

Unknown spunea...

Multumesc pentru recenzie!De mult astept sa aflu daca sa ma apuc de citit seria sau nu! Mi-am cumparat cartile de mult dar nu am avut inca curajul! Ma bucur ca ai facut o recenzie despre ele,nici eu nu am gasit-o pe niciun blog!

Crina @Reading Addict spunea...

Ma bucur ca am putut ajuta!:) Per total e o serie buna, doar ca mai are mici minusuri. Totusi sunt mici.

ArtDreams spunea...

Daca va plăcut scriitorul, vă recomand să citiți și să descarcăți cărțile de Holly Black online gratis, https://toolbooks.pro/?s=Holly%20Black