Pentru prima dată, Niels Bentzon dă greş.
Într-o noapte, la Copenhaga, o femeie cu un mesaj enigmatic scris pe mână se aruncă de pe un pod. Deşi a fost chemat Niels Bentzon, negociatorul poliţiei din Copenhaga, acesta nu a reuşit s-o convingă pe femeie să renunţe la gestul său.
Niels nu va întârzia să afle că victima nu era doar o simplă femeie labilă psihic care s-a sinucis, ci o prim-balerină la Teatrul Regal, care dispăruse de două zile.
În timp ce oraşul e sufocat de caniculă, ancheta cunoaşte răsturnări de situaţie în clipa în care autopsia dezvăluie că femeia fusese deja înecată şi resuscitată înainte să se arunce de pe pod.
Atunci când ajunge în sânul unui soi de societate secretă care practică moartea iminentă, Niels Bentzon descoperă că se află pe urmele unui criminal misterios şi foarte meticulos, care vrea să-şi facă dreptate, într-un mod înfiorător, sieşi şi fiicei sale traumatizate.
Chinuit de vinovăţie, negociatorul poliţiei se trezeşte într-o situaţie în care niciun poliţist n-a mai fost vreodată - trebuie să-şi salveze soţia însărcinată şi să rezolve un caz de crimă aparent de neelucidat.
"Kazinski povesteşte cu vervă şi entuziasm. Reuşeşte să jongleze cu noţiunile legate de spirit şi suferinţă sau viaţa de după moarte, însă fără a pierde nicio clipă legătura cu realitatea, suspansul sau dinamismul." - Ekstra Bladet
"Somnul şi Moartea este una dintre cele mai interesante sugestii daneze în legătură cu un gen care pare să ia cu asalt piaţa.Toate romanele poliţiste aduc în scenă Moartea. Iar Somnul va fi probabil ceea ce vă va lipsi odată ce veţi începe să citiţi acest roman." - Kulturkapellet.dk
"Un roman cu o scriitură elegantă şi misterioasă, care conţine chiar şi o lecţie de filosofie greacă." - Berlingske Tidende
De același autor la Editura Trei a apărut:
Ultimul om bun
Traducere de Gabriela Alina Sauciuc
„Ultimul om bun are tot ce îi trebuie unui thriller: story, secrete, conspiraţii, acţiune, aventură şi subiecte de interes internaţional. Un pariu câştigat." – New York Times
În Vechiul Testament există o legendă: pe pământ trăiesc treizeci şi şase de oameni buni care ne păzesc. Fără ei umanitatea ar dispărea. Dar aceşti oameni buni nu ştiu că ei sunt cei aleşi.
AU FOST ALEŞI 36. NU AU MAI RĂMAS DECÂT 2.
Beijing: un călugăr se prăbuşeşte mort în odaia lui. Un semn înfricoşător – un tatuaj? o arsură? – se întinde pe spatele lui şi în jos, pe şira spinării. Mumbai: un economist îndrăgit, un om care îi ajută pe săraci, moare pe neaşteptate. Pe corpul lui se regăsesc aceleaşi simboluri. Victimele sunt persoane implicate în acţiuni caritabile, toate purtând acelaşi semn al morţii. Veneţia: un poliţist întreprinzător încearcă să găsească legătura între toate aceste decese misterioase. Cine poate fi în spatele crimelor?
Lui Niels Bentzon, inspector cu experienţă, îi revine sarcina de a-i găsi pe “oamenii buni" din Danemarca şi de a-i preveni. Însă Bentzon este antrenat să vadă răul din oameni, nu binele. Unul câte unul, oamenii sunt tăiaţi de pe lista lui. Le simte secretele şi nelegiuirile.
O carte în care ştiinţa şi religia se împletesc într-o poveste alertă, cu ritm febril.
Tocmai când e pe cale să renunţe la cazul ce i-a fost încredinţat, Niels Bentzon o întâlneşte pe Hannah Lund, astrofizician strălucit, care suferă de pe urma morţii fiului ei şi a căsniciei sale ratate. Cu ajutorul lui Hannah, Bentzon reface puzzle-ul numeroaselor decese, scoţând la iveală un anumit tipar. Îşi dau seama că e vorba despre o crimă planificată perfect. Au avut loc treizeci şi patru de decese – mai urmează două, potrivit legendei. Dacă iau tiparul în considerare, Niels şi Hannah pot numi data şi locul în care se vor produce ultimele două crime. În Veneţia şi Copenhaga. Şi vor fi săvârşite acum.
Un roman poliţist fenomenal, centrat pe moartea misterioasă a «oamenilor buni» şi pe măiestria detectivilor de a rezolva enigma... înainte de a fi prea târziu.
„A. J. Kazinski ştie să dozeze perfect suspansul, luând cititorul tot timpul prin surprindere. Iar finalul cărţii este unul incredibil de reuşit." – Hamburger Abendblatt
A.J. Kazinski este pseudonimul sub care semnează Anders Rønnow Klarlund şi Jacob Weinreich. Klarlund şi Weinreich locuiesc, împreună cu familiile lor, la Copenhaga. Colaborarea lor a început în 1999, după ce Klarlund a realizat scenariul filmului The Possessed. Încântat de această realizare, Jacob Weinreich, la rândul său scenarist şi scriitor, care a mai publicat independent trei romane şi peste 20 de cărţi pentru copii, l-a contactat pe Anders Rønnow şi au început să lucreze împreună.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu