joi, 9 ianuarie 2014

Noi aparitii si-n curs de aparitie la editura Polirom


Romanul Gradina ceturilor din amurg este povestea vietii fascinante a judecatoarei Teoh Yun Ling. Structurata pe trei planuri temporale, actiunea romanului se intoarce in trecut, la perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand Yun Ling si sora ei, Yun Hong, sunt prizoniere intr-un lagar japonez. Dupa terminarea razboiului, Yun Ling vrea sa-si tina promisiunea facuta surorii moarte - aceea de-a construi o gradina japoneza in casa lor natala din Kuala Lumpur - si devine ucenica si mai tarziu iubita maestrului Nakamura Aritomo. Amenintata de pierderea memoriei, Yun Ling hotaraste sa-si puna amintirile pe hartie si descopera secretul vietii lui Aritomo.
 
~~~~~
 
 


Pe o straduta patriarhala din centrul Bucurestiului, intr-una din cele sapte case vechi boieresti locuiesc doi prieteni: un filosof de ocazie - un autodidact care se hraneste cu sisteme filosofice, dar isi pastreaza atitudinea si candoarea diletantului, judecandu-se adesea autoironic - si Baltazar - un sculptor care lucreaza la opera vietii sale, un cal monumental din marmura care va atinge perfectiunea.

Traiesc boem, poarta discutii savante, au gusturi rafinate, asculta muzica clasica.

Pana intr-o zi, cand in cea mai luxoasa vila de pe strada se muta o femeie misterioasa de o frumusete rara.

Toti vecinii sunt atrasi de ea ca de un magnet. Cine este aceasta femeie? E Moartea, isi spune Baltazar, e Nemurirea insasi, isi spune filosoful. Viata isi continua cursul, necunoscuta e in continuare in centrul atentiei tuturor si vine ziua in care sculptorul termina statuia. Lucrurile se precipita, iar filosoful, chemat in graba, admira uluit perfectiunea uriasului armasar. In clipa urmatoare, cade secerat cand vede iesind din burta sparta a statuii o mana fina, inerta de femeie...
 
~~~~
 
 
Romanul Kafka pe malul marii este povestea plina de fantezie a aventurilor unui adolescent care pleaca de acasa in cautarea mamei si a surorii disparute cu mult timp in urma, dar si o relatare a sirului de coincidente care-l leaga de un vagabond pe nume Nakata, ce sufera de pe urma unei traume din timpul razboiului. Atractia irezistibila dintre aceste doua personaje care par sa nu aiba nimic in comun nu este singurul detaliu inexplicabil din cuprinsul romanului: in universul construit de Murakami, pisicile vorbesc, pestii cad din cer, iar spiritele isi parasesc trupul, manate de nevoia de dragoste sau de sange.
 
~~~~~
 
 In Bucurestiul tranzitiei, Serviciul Roman de Informatii supravegheaza cu atentie sectele religioase. Una dintre ele este Vestea Domnului, al carei profet, Vespasian Moisa, capabil sa faca minuni, exercita o atractie irezistibila asupra celorlalti. In scurt timp, gruparea castiga o multime de adepti - intre ei, oameni exceptionali, ca profesorul care incearca sa demonstreze ca limba romana este „cifrul de la seiful universului“, medicul care viseaza sa gaseasca remediul definitiv al calvitiei sau batranul care asculta ce spun ingerii. Vestea Domnului are insa si dusmani. Acestia il au ca idol pe Stefan cel Mare si sunt convinsi ca liderul lor e reincarnarea marelui domnitor. Toti sunt urmariti discret de cei mai buni ofiteri SRI, din randurile carora face parte si un ciudat motan roscat. Agentul disimulat in pisica se vede insa nevoit sa iasa din umbra si sa intervina atunci cand stefanistii il rapesc pe Vespasian Moisa chiar in ajunul intalnirii sale cu trimisul Sfantului Scaun...

~~~~~~

 Inca din adolescenta, Briony Tallis isi da seama ca vrea sa abandoneze lumea himerelor pentru a scrie despre oamenii din jur si despre viata reala. Simtul exagerat al ordinii si dreptatii o impinge insa catre un act social gresit, de pe urma caruia vor avea de suferit cei dragi ei. La batranete, ajunsa scriitoare de succes, Briony va medita la consecintele faptei sale, care o urmareste intreaga viata.
 
~~~~~
 
 
Povestiri cu Basil si Josephine reuneste cele paisprezece povestiri scrise de Scott Fitzgerald de-a lungul anului 1928, in timp ce lucra la romanul Blindetea noptii, si publicate initial separat, in revista Saturday Evening Post. Cei doi eroi, Basil Duke Lee, personaj in care se poate distinge profilul autorului insusi, surprins in copilarie si adolescenta, si replica sa feminina, Josephine Perry, a carei sursa de inspiratie este Ginevra King, prima iubire a lui Scott Fitzgerald, sint doi tineri precoce privilegiati, enfants terribles in felul lor. Cu un dar inegalabil al evocarii si un umor cuceritor, povestirile infatiseaza evolutia dramatica a celor doua personaje si vorbesc despre relatii sociale, idei, moralitate, adevaruri ale societatii, valoare personala, putere, ambitie, frumusete si emotii – despre devenire si viata ca suita de nenumarate inceputuri.

~~~~~~






Spectrul lui Alexander Wolf isi incepe actiunea in timpul Razboiului Civil Rus. Naratorul-personaj se descrie ca tanar soldat, impuscand un barbat calare pe un cal alb.

Desi indreptatita, caci a omorat ca sa-si salveze viata, „crima“ ajunge sa-l obsedeze multa vreme. Totul pare sa se invarta in jurul acestui eveniment nefericit, pina cand, la un moment dat, aflandu-se la Paris, tanarul citeste o carte al carei continut schimba mersul lucrurilor.

0 comentarii: