sâmbătă, 19 octombrie 2024

RECENZIE - Bărbații de Holly Gramazio

 

Descriere:

Îl vrei pe bărbatul acesta? Nu? Dar pe acesta?

Când Lauren se întoarce acasă, în apartamentul său din Londra, noaptea târziu, este întâmpinată la ușă de soțul ei, Michael. Există însă o problemă – ea nu este căsătorită. Nu l­-a mai văzut niciodată pe acest bărbat. Dar, judecând după spusele prietenilor, după decorul mult îmbunătățit și după fotografiile din propriul telefon, sunt împreună de ani întregi.

 În timp ce Lauren încearcă să înțeleagă cum ar putea fi căsătorită cu cineva pe care nu­-și amintește să-­l fi întâlnit, Michael se urcă în pod pentru a schimba un bec și dispare brusc. În locul lui apare un bărbat nou și o viață nouă, ușor modificată, se reorganizează în jurul ei. Dându-­și seama că podul creează un șir infinit de soți, Lauren își pune următoarea întrebare: dacă a­ți schimba viața este la fel de simplu ca a schimba un bec, cum știi că ai ales calea potrivită? Când încetezi să încerci o altă variantă, sperând că e mai bună și începi să trăiești cu adevărat?

RECENZIE:

Asta-i una din poveștile alea ce-ți dă de gândit și nu neapărat pentru că e complicată sau se citește greu, ci pentru că te vei gândi ce ai face tu dacă ai fi în locul lui Lauren și ai putea să tot schimbi bărbații într-un mod simplu și ușor, fără consecințe. Și da, cartea poate fi o lectură lejeră, ce te face să râzi sau te emoționează sau una pe care o devorezi doar pentru că ești curios de ce o să se mai întâmple. Ori pentru că, dimpotrivă, tu o vezi ca pe o carte prin care autoarea analizează relațiile din ziua de azi și cum se poartă oamenii unii cu alții sau într-o relație, și crezi c-ar putea fi o întreagă dezbatere pe tema asta. 

Personal, n-am luat-o prea în serios, și pentru mine "Bărbații" a fost o poveste ușoară, pe care am citit-o repede, care m-a prins de la început și care mi-a permis să arunc o privire în viața lui Lauren și să-i fiu alături în această nouă aventură. A fost emoționantă și amuzantă, uneori ridicolă, alteori prea realistă, și cred că fiecare din noi, măcar o dată, ar vrea să aibă un pod cum are Lauren și să vedem ce s-ar întâmpla și ce persoane ar ieși d-acolo. 

Chiar eram curioasă cum avea să se termine și sincer nu m-am așteptat la acel final; chiar nu știu dacă a fost unul bun, dacă Lauren l-a vrut sau autoarea a decis să fie așa. Cu siguranță ultimul sfert din carte mi-a plăcut cel mai puțin și a cam luat-o la vale. Însă poate așa a fost să fie și altora o să le placă. Pe mine m-a lăsat doar gândindu-mă dacă Lauren a învățat ceva din toată povestea sau, după toată libertatea din lume, n-a ales să se complacă și să aleagă calea cea mai ușoară, sigură, și nu neapărat bună. 

Însă asta e subiectiv, așa cum este și interpretarea cărții. Și cred că fiecare vom avea o experiență diferită citind-o și ne vom înțelege sau nu cu Lauren și cu toți soții ei. Eu cu siguranță o să mă mai gândesc la ea uneori și la ce aș face dacă...

joi, 17 octombrie 2024

RECENZIE - Jocul minciunii de Ruth Ware

 

Descriere:

Patru prietene. Un legământ. Cineva însă ascunde adevărul.

Un nou thriller semnat de scriitoarea-fenomen Ruth Ware.

Mesajul vine în orele târzii ale nopții. Doar patru cuvinte: Am nevoie de voi.

Isa lasă totul, își ia fetița de câteva luni în brațe și se îndreaptă spre Salten. Și-a petrecut cele mai importante zile din viața ei în internatul construit în acel ținut mlăștinos, zile a căror amintire încă o bântuie.

În școală, Isa și cele trei prietene ale ei jucau adesea Jocul Minciunii, convingându-i pe oameni de cele mai scandaloase povești. Acum, după șaptesprezece ani de secrete, ceva îngrozitor a fost descoperit pe plajă. Ceva care o va aduce pe Isa față în față cu propriul trecut și cu cele trei femei pe care nu le-a văzut de ani de zile, dar pe care nu le-a uitat niciodată…

RECENZIE:

O carte ce-a reușit să mă intrige de la primele pagini și care m-a ținut de mână, trăgând de mine să nu o las, până la final. Și, sincer, a meritat!

Deja nu mai știu câte cărți am citit de la autoare și toate mi-au plăcut în felul lor. Iar asta m-a surprins cu cât de ușor e de început, ce repede te prinde și cum nu reușești să-ți dai seama ce se întâmplă sau cum se vor sfârși lucrurile. Am avut atâția suspecți în minte și, deși am fost pe aproape, n-am reușit să ghicesc adevărul și de ce a fost până la urmă acea persoană. A avut grijă autoarea să mă dea peste cap și să încheie fiecare capitol într-un mod ce inevitabil m-a făcut să dau pagina.

"Jocul minciunii" e o poveste cu personaje puține, dar foarte bine scrise și complexe, care ți-i arată pe toți doar când și cum vrea, ca să te inducă în eroare, să-ți pui întrebări, iar când crezi că ești bine, îți trage covorul de sub picioare. Combină foarte  bine atmosfera din sat și de la Moară cu cea din oraș și cu cea de la internat, încât simți că mergi alături de personaje și guști din toate emoțiile și minciunile, făcându-i pe toți să fie prietenoși, dar și de bănuit. 

Pentru mine a fost plină de acțiune și suspans, mi-au plăcut personajele, a fost atmosferică, am fost transportată acolo, deși uneori n-aș fi vrut. M-am bucurat, dar m-am și crucit când am văzut ce hotărâri iau fetele și mi-a stat inima în gât în destule momente. 

Doar sfârșitul mi s-a părut un pic repezit față de restul cărții și aș fi vrut să ne concentrăm un pic mai mult pe anumite scene sau relații (sau să le mai dezvoltăm) . Mai ales că toată povestea a părut c-a primit timp destul să se desfășoare, iar în ultimele capitole au fost fix invers și asta m-a făcut să-i dau mai puțin. Măcar de mi-ar fi dat și autoarea un pic mai mult.

duminică, 13 octombrie 2024

RECENZIE - Crimă în familie de Cara Hunter

 

Descriere:

Un thriller care te absoarbe cu totul, scris ca un scenariu de televiziune și care îl face pe cititor să-și pună întrebări și să cerceteze fotografii, hărți, rapoarte de autopsie și alte dovezi. Dar poate să-și dea seama cine minte?

A fost o crimă care a ținut o țară întreagă cu sufletul la gură. În decembrie 2003, Luke Ryder, tatăl vitreg al celebrului regizor Guy Howard, a fost găsit mort în grădina casei, iar poliția nu a arestat niciun suspect. Însă unele cazuri nu pot fi date uitării niciodată… Iar emisiunea Notoriu lansează o serie dedicată investigării — și poate rezolvării — misterului și aduce o echipă de experți să revadă dovezile. Iar rezultatele sunt șocante. Oare echipa știe mai multe decât lasă să se vadă?

Adevărații iubitori ai genului crime pot examina dovezile și mărturiile în același timp cu experții. Oare pot să rezolve cazul înaintea lor?

RECENZIE:

Oricât m-a intrigat cartea asta, recunosc că mi-a luat ceva să mă obișnuiesc cu modul în care e scrisă și structurată; pentru că oricât îmi plac mie poveștile ce conțin articole de ziar, elemente de podcast sau mass media, n-am mai citit până acum una care este scrisă complet astfel. Adică descrierea nu exagerează când spune că e scrisă ca un scenariu de televiziune și chiar ai parte, în mare, doar de dialog și foarte puțin altceva. Așa că, nu pot să spun că va fi pe placul tuturor și dacă nu știi cum ți s-ar părea, aș spune să o răsfoiești un pic înainte, dacă ai ocazia.

Sincer, eu am citit-o repede și, pentru că m-am concentrat doar pe mister și pe investigație, pot spune că mi-a plăcut, în niciun caz n-am ghicit cine-a fost vinovatul sau n-aș fi crezut că suspecții aveau să fie chiar sub nasurile noastre. Cât despre scriitură și personaje nu cred că am prea multe de zis; de multe ori i-am confundat, mai ales când vorbeau toți, unul peste altul, și trebuia să-mi amintesc cine-i cine; iar faptul că e 99% dialog, în niciun caz nu arată stilul autoarei sau priceperea.

Da, "Crimă în familie" e o carte ce te prinde și dacă reușești să te obișnuiești cu formatul, atunci ai parte de-o lectură rapidă și încâlcită, cu mult suspans și dezvăluiri, cu majoritatea încercând să rezolve misterul și să-i facă pe alții să spună tot, dar fără să simtă nevoia să facă asta ei înșiși. Și cred c-ar fi bună și pentru cei care vor un roman cu toate cele, dar nu au chef să citească toate paragrafele pline de narațiune, descriere și monologuri. 

Personal, aș spune că va fi bună dacă va fi ecranizată și chiar aș curioasă să o văd. Iar dacă ai ocazia sau dorința, îți recomand și audiobook-ul în engleză, (fie separat, fie alături de carte) care are voice actors pentru fiecare din personaje și povestea e mult mai dinamică și fluidă, decât dacă doar o citești. Acum, când am citit-o eu, nu e și-n română, dar nu se știe niciodată. 

RECENZIE - Fostul meu și alte blesteme de Erin Sterling

 

Descriere:

În urmă cu nouă ani, Vivienne Jones și-a vindecat inima frântă așa cum ar face-o orice tânără vrăjitoare: vodcă, muzică lacrimogenă, băi cu spumă... și un blestem asupra groaznicului fost iubit.

Desigur, Vivi știe că nu ar trebui să-și folosească magia în acest fel, dar având la îndemână doar o lumânare parfumată „Orchard Hayride”, nu se teme că îi va provoca fostului ceva mai rău decât o zi sau două în care să-i stea părul aiurea.

Asta până când Rhys Penhallow, descendent al strămoșilor din oraș, distrugător de inimi și, în mod enervant, la fel de superb ca întotdeauna, se întoarce în Graves Glen, Georgia.

Ceea ce ar trebui să fie o călătorie rapidă pentru a reîncărca liniile energetice de magie ale orașului și pentru a-și face apariția la festivalul anual de toamnă se transformă într-un dezastru. O calamitate urmată de alta îl lovesc pe Rhys și Vivi își dă seama că micul ei blestem prostesc s-ar putea să nu fi fost atât de inofensiv până la urmă.

Dintr-o dată, Graves Glen este atacat de jucării criminale, o fantomă supărată își face apariția, iar motanul lor începe să aibă lucruri interesante de spus. Vivi și Rhys trebuie să ignore chimia lor ieșită din comun și să lucreze împreună pentru a salva orașul și a găsi o modalitate de a rupe blestemul despărțirii înainte de a fi prea târziu.

RECENZIE:

O carte care e potrivită dacă îți plac cărțile fantasy, dar nu vrei lumi enorme, sute de pagini de bătălii și acțiune sau prea multe personaje, dar și dacă îți plac poveștile atmosferice, magia folosită în viața de zi cu zi și vrăjitoarele. Cred că "Fostul meu și alte blesteme" poate foarte ușor să intre la cozy fantasy, dar poate fi văzută și ca o comedie romantică cu multă magie, umor, o poveste de iubire cu multe întorsături de situație și momente pline de emoție și scântei. 

Eu am citit-o în câteva ore și chiar de la prima pagină m-a pierdut în orașul creat de autoare, am fost atrasă de mâncare, locuri, de vrăji și pisici, de personajele bine scrise și de relațiile nuanțate dintre ei - fie că vorbim de familie, dușmani sau cele romantice. Aș spune că-i cartea perfectă de citit toamna, însă nici restul anului nu-i de evitat.

"Fostul meu și alte blesteme" e o poveste rapidă, plină de suspans și scântei, fie că-s de la blestem, magie sau datorită atracției dintre Vivi și Rhys. Doi oameni care m-au făcut să râd, dar care m-au și ținut în suspans, căci niciodată n-am știut ce vor face, atât în legătură cu viețile lor, cu blestemul sau cu emoțiile și tensiunea dintre ei, care devin tot mai puternice cu fiecare capitol.

Eu o recomand și sper să te farmece chiar mai mult decât m-a prins pe mine. Și sper să ai parte de-o vacanță magică alături de ei, fără ca măcar fizic să pleci undeva. 

marți, 8 octombrie 2024

RECENZIE - Clubul de carte secret al domnilor de Lyssa Kay Adams

 

Descriere:

Bine ai venit la clubul de carte secret al domnilor!

Prima regulă a clubului de carte: nu vorbești niciodată despre clubul de carte!

Căsătoria lui Gavin Scott, unul dintre cei mai buni jucători de baseball ai echipei Nashville Legends, se confruntă cu probleme majore. De curând, bărbatul a descoperit un secret umilitor: nu a reușit niciodată să își satisfacă soția în pat. Când Gavin își pierde calmul la aflarea cumplitei vești și pleacă de acasă, aceasta este ultima picătură care umple paharul unei relații și așa tensionate. Thea cere divorțul, iar soțul ei își dă seama că și-a lăsat mândria și frica să-l învingă.

Tulburat și totodată disperat să recâștige dragostea femeii pe care o iubește din toată inima, Gavin găsește ajutor unde nici nu se gândea: printre membrii unui club de carte secret format din cei mai forțoși bărbați din Nashville. Cu ajutorul sfaturilor împrumutate dintr-un roman de dragoste siropos, băieții îl antrenează pe Gavin să-și salveze căsnicia. Totuși, va fi nevoie de mult mai mult decât de cuvinte dulci și gesturi cavalerești pentru ca acest nefericit Romeo să recâștige încrederea soției sale.

RECENZIE:

Cine ar fi crezut că o carte aleasă într-o doară și începută de dimineață avea să fie una pe care aveam s-o citesc pe nerăsuflate toată ziua și care mi-a plăcut îngrozitor de mult? Eu în niciun caz! Și zic asta fiindcă rar citesc romance și și mai rar e ceva care să îmi placă cu adevărat și să mă facă să simt ceva. Dar asta a reușit să mă facă să m-abțin cu greu din a râde în hohote în timp ce citeam în pauza de masă, dar și să mă bucur sau să mă întristez, fiind alături aproape tot timpul de Thea și de Gavin. Și spun aproape, căci a durat puțin să ne cunoaștem și să mă înțeleg cu stilul autoarei și să-i înțeleg și pe ei.

"Clubul de carte secret al domnilor" e o poveste care cred că-i potrivită atunci când vrei să te relaxezi și să uiți de toate, dar ai și poftă de multe emoții, un pic de tensiune și suspans, dar și multe momente sexy sau pline de iubire, prietenie, vulnerabilitate, și relații complicate, dar realiste. Dar și dacă vrei să râzi mult. Căci sunt destule situații amuzante sau care te fac cu greu să te abții și poate pentru cei implicați nu e de râs, dar e pentru cititori. 

Am fost plăcut surprinsă de cât de umani și calzi și încăpățânați sunt bărbații din Club (niciun pic de toxic masculinity) și cum încearcă să-l ajute pe Gavin, deși are atâta de lucru cu relația, cu Thea, dar și mai ales cu el însuși. La fel cum are și ea. Iar capitolele din cartea pe care o citesc doar au întregit acest puzzle și am iubit și reacțiile lor și ale tuturor la ele. 

Eu ți-o recomand și sunt încântată că a meritat riscul. Chiar mi-ar fi părut rău să nu ne potrivim și să-mi lase un gust amar. Însă universul și cartea au zis să-mi servească una bună azi. 

RECENZIE - Cine minte primul de Ashley Elston

 

Descriere:

Minciuna are picioare scurte, dar mereu te prinde din urmă...

Evie Porter are tot ce și-ar putea dori o fată: un iubit devotat, o casă splendidă, un grup de prieteni unit. Singura ei problemă? Evie Porter nu există.

Noua identitate i-a fost oferită de misteriosul său șef, domnul Smith, odată cu cea mai recentă misiune. Evie Porter trebuie să afle cu orice preț secretele lui Ryan Sumner, un bărbat extrem de atrăgător, dar cu un trecut și un prezent învăluite în mister.

Dar cum va putea să-și ducă misiunea la bun sfârșit când s-a îndrăgostit nebunește de Ryan și tot ce își dorește este o nouă viață alături de el, departe de minciuni, de domnul Smith, de șantaje și organizații mafiote? Evie trebuie să rămână cu un pas înaintea trecutului, în timp ce se asigură că există un viitor pentru ea.

RECENZIE:

Oricât m-a intrigat cartea asta, tot am avut dubii. Pentru că da, voiam să știu de ce Evie are o identitate falsă și ce ascunde Ryan, și voiam să descopăr care-i faza cu domnul Smith și dacă vor reuși să scape de el sau el le va veni de hac. Dar dacă nu-mi plăceau personajele sau felul în care era scrisă, atunci era un dezastru. 

Însă vreau să spun că am devorat-o în câteva ore și nu știu când am citit aproape 400 de pagini. Chiar m-am culcat mai târziu, căci n-am putut să merg la somn până nu am aflat cum se termină și dacă Evie reușește să-și îndeplinească misiunea. Și, Doamne, situația e mult mai complicată decât pare. Adică poate pare încărcată descrierea, însă dacă citești, o să vezi că lucrurile doar se complică, devine și mai tensionat, cu mai multă acțiune, apar o mulțime de personaje, dezvăluiri în stânga și-n dreapta... iar autoarea sfârșește fiecare capitol în așa fel încât să te facă să dai pagina. 

"Cine minte primul" e ca un film de acțiune foarte bine făcut, ce m-a surprins într-un mod extrem de plăcut. Chiar mă bucur să spun că o carte extrem de populară își merită laudele și că pentru mine a fost delicioasă. Scene bine scrise, personaje complexe și unice, emoții și umor și, chiar și un pic de romance. Și chiar a fost realistă, sau cât poate să fie o carte cu o așa idee, ceea ce pentru mine e mereu important.

luni, 7 octombrie 2024

RECENZIE - Cei care merită să moară de Peter Swanson

 

Descriere:

Într-un zbor de noapte de la Londra la Boston, Ted Severson o întâlnește pe fascinanta Lily Kintner.

La un pahar, cei doi, străini până atunci, încep un joc al adevărului, dezvăluindu-și unul altuia detalii foarte intime. Ted povestește despre căsnicia lui ratată și despre cum e convins că soția sa, Miranda, îl înșală. Se pare că au fost nepotriviți din start: el e un om de afaceri bogat, ea, un spirit artistic liber. Jocul capătă însă o notă mai sumbră atunci când Ted afirmă, mai în glumă, mai în serios, că ar fi în stare s-o ucidă pe Miranda. Fără a sta pe gânduri, Lily îi propune să-l ajute. La urma urmei, unii oameni – de pildă, o soție mincinoasă și infidelă – merită să moară...

La Boston, legătura perversă dintre conspiratori se adâncește pe măsură ce pun la cale moartea Mirandei. Dar trecutul lui Lily ascunde un secret pe care ea nu i l-a dezvăluit lui Ted: experiența în arta crimei, dobândită de timpuriu în viață. Brusc, cei doi se trezesc implicați într-un joc de-a șoarecele și pisica din care nu poate supraviețui decât unul... cu un detectiv isteț și foarte hotărât pe urmele lor.

RECENZIE:

Dacă îți plac cărțile ce te iau mereu prin surprindere, care te șochează, care au ca personaje oameni pe care nu știi dacă să-i placi sau de care vrei să stai departe, atunci citește asta. 

Deși descrierea suna promițător, n-am avut așteptări, însă de la început și până la final, povestea a reușit să-mi mențină curiozitatea, să servească dezvăluire după dezvăluire și mi-a arătat că aproape toate personajele sunt o apă și-un pământ. Chiar nu-s oameni cu care aș vrea să am de-a face. Asta dacă n-aș vrea să scap de cineva... dar și atunci. 

Chiar aș zice că e o carte ce te ține în priză și, chit că citești foarte multe cărți de genul, tot va fi măcar ceva care să te surprindă sau să te facă să simți că nu e ceva ce ai mai citit, dar cu alte nume. Și chiar n-aș fi avut mai nimic de reproșat, deoarece personajele mi s-au părut bine scrise, așa imperfecte cum sunt, firul narativ a fost credibil (sau cât poate fi cu o așa idee), e plină de suspans și finalul e cireașa de pe tort.

Doar că aproape de final s-a întâmplat ceva și mi s-a părut puțin neglijent din partea personajului, ținând cont de cum se purtase tot restul cărții. Însă nu e ceva extrem de deranjant. Plus că după acel sfârșit n-am cum să nu vreau să citesc următoarea carte din serie. Nu știu dacă vor fi tot aceleași personaje, însă poate aflu curând.