sâmbătă, 19 octombrie 2024

RECENZIE - Bărbații de Holly Gramazio

 

Descriere:

Îl vrei pe bărbatul acesta? Nu? Dar pe acesta?

Când Lauren se întoarce acasă, în apartamentul său din Londra, noaptea târziu, este întâmpinată la ușă de soțul ei, Michael. Există însă o problemă – ea nu este căsătorită. Nu l­-a mai văzut niciodată pe acest bărbat. Dar, judecând după spusele prietenilor, după decorul mult îmbunătățit și după fotografiile din propriul telefon, sunt împreună de ani întregi.

 În timp ce Lauren încearcă să înțeleagă cum ar putea fi căsătorită cu cineva pe care nu­-și amintește să-­l fi întâlnit, Michael se urcă în pod pentru a schimba un bec și dispare brusc. În locul lui apare un bărbat nou și o viață nouă, ușor modificată, se reorganizează în jurul ei. Dându-­și seama că podul creează un șir infinit de soți, Lauren își pune următoarea întrebare: dacă a­ți schimba viața este la fel de simplu ca a schimba un bec, cum știi că ai ales calea potrivită? Când încetezi să încerci o altă variantă, sperând că e mai bună și începi să trăiești cu adevărat?

RECENZIE:

Asta-i una din poveștile alea ce-ți dă de gândit și nu neapărat pentru că e complicată sau se citește greu, ci pentru că te vei gândi ce ai face tu dacă ai fi în locul lui Lauren și ai putea să tot schimbi bărbații într-un mod simplu și ușor, fără consecințe. Și da, cartea poate fi o lectură lejeră, ce te face să râzi sau te emoționează sau una pe care o devorezi doar pentru că ești curios de ce o să se mai întâmple. Ori pentru că, dimpotrivă, tu o vezi ca pe o carte prin care autoarea analizează relațiile din ziua de azi și cum se poartă oamenii unii cu alții sau într-o relație, și crezi c-ar putea fi o întreagă dezbatere pe tema asta. 

Personal, n-am luat-o prea în serios, și pentru mine "Bărbații" a fost o poveste ușoară, pe care am citit-o repede, care m-a prins de la început și care mi-a permis să arunc o privire în viața lui Lauren și să-i fiu alături în această nouă aventură. A fost emoționantă și amuzantă, uneori ridicolă, alteori prea realistă, și cred că fiecare din noi, măcar o dată, ar vrea să aibă un pod cum are Lauren și să vedem ce s-ar întâmpla și ce persoane ar ieși d-acolo. 

Chiar eram curioasă cum avea să se termine și sincer nu m-am așteptat la acel final; chiar nu știu dacă a fost unul bun, dacă Lauren l-a vrut sau autoarea a decis să fie așa. Cu siguranță ultimul sfert din carte mi-a plăcut cel mai puțin și a cam luat-o la vale. Însă poate așa a fost să fie și altora o să le placă. Pe mine m-a lăsat doar gândindu-mă dacă Lauren a învățat ceva din toată povestea sau, după toată libertatea din lume, n-a ales să se complacă și să aleagă calea cea mai ușoară, sigură, și nu neapărat bună. 

Însă asta e subiectiv, așa cum este și interpretarea cărții. Și cred că fiecare vom avea o experiență diferită citind-o și ne vom înțelege sau nu cu Lauren și cu toți soții ei. Eu cu siguranță o să mă mai gândesc la ea uneori și la ce aș face dacă...

0 comentarii: