miercuri, 29 mai 2024

RECENZIE - Să nu mă minți de Freida McFadden

 

Descriere:

Orice ființă umană este capabilă de fapte îngrozitoare dacă este presată suficient să le comită.

Proaspăt căsătoriți, Tricia și Ethan caută casa visurilor lor. Când aceștia vizitează conacul izolat odinioară a aparținut doctoriței Adrienne Hale, o psihiatră renumită care a dispărut cu ani în urmă, o furtună violentă de zăpadă îi blochează în casă, fără nicio șansă de a mai pleca până la încetarea viscolului.

În căutarea unei cărți care să-i alunge plictiseala până la domolirea furtunii, Tricia descoperă o cameră secretă, în care se află înregistrări audio de la fiecare pacient pe care dr. Hale l-a intervievat vreodată. Pe măsură ce ascultă casetele, Tricia descoperă lanțul de evenimente terifiante care au dus la dispariția misterioasă a femeii.

Tânăra ascultă casetele una câte una, până târziu în noapte. Cu fiecare dintre ele, încă o piesă șocantă a puzzle-ului este așezată la locul său, iar rețeaua de minciuni țesută de Adrienne Hale se dezvăluie încet-încet.

Apoi, Tricia ajunge la caseta finală.

Aceea care dezvăluie întregul și înfricoșătorul adevăr.

RECENZIE:

Am citit "Să nu mă minți" în câteva ore și deși nu-mi propusesem asta, n-am putut să o las din mână până nu am terminat-o. Cred că-i cartea perfectă ca să scapi de reading slump, dar și dacă vrei un thriller care te ține în priză, se citește repede, are destule întorsături de situație și o să te țină ghicind până la final. 

Recunosc că am ghicit jumătate din dezvăluiri, însă asta nu m-a făcut să-mi placă mai puțin, căci tot mi s-a părut interesant cum autoarea a pus piesele cap la cap și cum s-a jucat cu așteptările mele, oferind destule indicii, dar și lăsând mult de interpretat și de pus întrebări. 

"Să nu mă minți" e o poveste menită să fie devorată, așa că, zic eu, n-o să acorzi prea multă atenție personajelor sau firului narativ din punct de vedere al credibilității sau cât de complex sunt scrise. Sau și dacă o faci, poate n-o să te deranjeze, prea tare, dacă destule părți sunt greu de crezut sau o să-ți trezească tot felul de întrebări. Momente ce pe mine m-au scos din poveste, pentru că în loc să mă bucur de ea și să fiu surprinsă de dezvăluiri, eram prinsă încercând să-mi dau seama cum s-a ajuns acolo, dacă are sens și cât de posibil ar fi ca așa ceva să se întâmple și să nu dea de bănuit. Ceea ce pentru mine nu a prea mers, dar știu că pentru alții ar fi fix ce caută. Așa că, dacă n-ai citit-o, chiar sunt curioasă cum ți s-ar părea.

Cât despre personaje. la început recunosc c-am fost intrigată și mi-a păsat de ele, treceam cu ei prin toate emoțiile, însă treptat am început să mă detașez. Și nu c-aș fi vrut, ci mai mult a fost un răspuns la ce se întâmplă și cum evoluează povestea, ce decizii iau și ce aflăm despre ei. Ceea ce, desigur, e extrem de subiectiv și ține de fiecare cum o să reacționeze și dacă îi va simpatiza sau nu până la final, sau deloc. 

Mi-a plăcut mult cum e scrisă și faptul că sunt mai multe perspective, iar casetele oferă și ele destul suspans, clipe ce te vor lăsa cu gura căscată sau te vor face să te bucuri când descoperi că ce bănuiai tu s-a adeverit și aveai dreptate. 

Una peste alta, e o lectură bună pentru vară și fie că o citești într-o zi sau în mai multe, eu cred că te va prinde. Și nu, nu cred că trebuie să citești thriller sau mistere în general ca să-ți placă. 

0 comentarii: