joi, 12 ianuarie 2017

Esti blogger de carte?Sal'tare! :) 

Ce faceţi şi ce mai citiţi? *asta dacă mai aveţi timp şi chef, şi nu vă ocupă şcoala sau job-ul tot timpul* 

Personal, am reuşit să citesc doar două cărţi de când a început anul şi sper să reuşesc mai mult când o să vină vara; când voi fi terminat cu masterul, examenele şi lucrarea finală. 

În altă ordine de idei, am văzut pe facebook, când mai am timp să arunc un ochi şi nu doar să dau share noilor apariţii, că unii autori români povesteau cum se trezesc cu tot felul de oameni, ce se cred bloggeri sau cititori înrăiţi, cerându-le cărţi pentru recenzie sau mai ştiu eu. Şi stăteam şi mă gândeam, ca blogger şi cititor, cum astfel de "bloggeri" crează o imagine nu tocmai drăguţă a întregii comunităţi, făcându-ne să părem că stăm doar cu mâna întinsă, aşteptând să primim degeaba ceva, pentru că merităm sau suntem mari "influenceri".

Da, ştiu, normal şi autorul şi blogger-ul câştigă dintr-o carte trimisă pentru recenzie, dar depinde cum o ceri sau dacă autorul te contactează, ce fel de recenzie faci şi dacă meriţi să primeşti cartea. Pentru că da, contează imaginea ta ca blogger, şi aici poate pot să-mi dau şi eu cu părerea, având blog cam de prin 2011, cât de cunoscut eşti, dacă oamenilor le plac recenziile, câte like-uri ai, cât de vizibil eşti, dacă oferi sau nu spoiler-e, dacă eşti imparţial (pentru că să fim serioşi, carte primită pentru recenzie sau nu, nimeni nu o să ia în serios o recenzie care vorbeşte de o carte perfectă şi toate celelalte recenzii ale tale sunt doar pozitive). 

N-am cerut niciodată cărţi de la autori şi nu pentru că n-am vrut sau n-aş fi putut, ci pentru că am considerat că dacă vreau ceva o să-mi iau. Sau poate autorul va crede că mi se potriveşte cartea lui şi mă va contacta; ceea ce s-a întâmplat şi cred că mi-am făcut partea de înţelegere cum trebuia. Sau dacă am primit de la edituri, exemplare pentru recenzie şi/sau pentru concursuri, a fost pentru că ei au considerat că merit şi că aş putea să-i ajut într-un fel să promoveze acele cărţi, iar când n-a mai mers, din diferite motive, înţelegerea s-a încheiat şi cam atât. 

N-am spus niciodată că sunt blogger de carte pentru cărţile gratis sau pentru sponsorizări, pentru că vreau ca cititorii să mă iubească sau să curgă cu like-uri, pentru că vreau să fiu cunoscută ca persoana aia ce organizează 20 de concursuri pe lună sau care dacă recenzează o carte vai, toţi o vor citi, pentru că mi-a plăcut mie. Am devenit blogger şi continui să fac asta, deoarece iubesc cărţile, îmi place să îmi spun părerea despre un roman ce mi-a plăcut sau nu, şi vreau să afle şi alţii. Aşa cum şi eu citesc alţi bloggeri, din ţară sau din afară, ce fac acelaşi lucru. Însă, din câte ştiu eu, niciun blogger nu s-a îmbogăţit din scris de recenzii sau din cărţile primite. Da, economiseşti acei bani, însă până la urmă cumperi cărţile acelea prin recenziile făcute şi prin munca băgată în blog (scriind articole, recenzii, postări etc). 

Şi ceea ce vreau să spun e că NU, nu oricine poate fi blogger de carte, la modul serios. Pentru că da, oricine poate să-şi facă un blog şi pagină de facebook, poate să dea copy paste şi share la noi apariţii, poate să facă poze şi să organizeze concursuri ca să crească în numere, dar dacă n-ai chef să munceşti şi să "pierzi" ore citind şi apoi scriind o recenzie, cu minusuri şi plusuri, argumentată sau să aibă un sens, să nu dai spoiler-e şi să o faci interesantă, ca oamenii să ia în seamă acea carte, chit că ţie ţi-a plăcut sau nu, atunci e nimic. Pentru mine ăştia nu sunt bloggeri, ci amatori, şi nu zic asta ca să mă laud sau ceva, ci asta cred. Iar dacă părerea mea e greşită, atunci aştept să o aud şi pe a voastră, însă tot mi-o asum. 

Fiecare e liber să-şi facă blogul cum vrea şi să pună ce şi cum vrea pe el, dar când tu spui că foloseşti limba română şi că recenziile tale sunt convingătoare, însă eu într-o jumătate de pagină am găsit două dezacorduri, trei spoilere şi rămân cu "nu mi-a plăcut pentru că nu e Twilight" sau "a fost prea mult sex", atunci... Orice părere trebuie argumentată într-un fel şi scrisă în stilul tău, dar acel stil trebuie să fie corect gramatical şi ideile să aibă o logică şi să se lege între ele. 

Iar un mic off topic: nu doar autorii şi editurile sunt sâcâiţi cu mesaje în care li se cer cărţi, ci şi bloggerii primesc. Şi am primit şi eu, de-a lungul timpului. Pentru că deşi organizam concursuri cu premii din banii mei sau în puţinul timp cât am avut sponsorizări, nu era de ajuns, doar ţineam cărţile pentru mine. Când trebuia să le ofer cititorilor, doar pentru că mă urmăresc sau mi-au dat like sau share, că şi aşa mă "scald în munţi de cărţi primite moca". Iar dacă le spuneam nu sau le sugeram să-şi facă un blog şi să lucreze şi etc, păream rea, că doar e greu şi suntem deja atâţia cu mâinile întinse, ei unde să mai aibă loc? 

Mai e loc, destul chiar, căci faţă de S.U.A., de exemplu, unde-s sute sau poate mii de bloggeri, care tot încap acolo şi-şi fac treaba, noi suntem puţini. Dar nu toţi vor să lucreze şi să culeagă doar ce seamănă, ştim doar să arătăm cu degetul. Şi nu, nu învinovăţesc nici bloggeri, nici edituri şi nici autori. Şi nici pe cei care ţipă la toţi cei menţionaţi. Căci vina e mereu la celălalt, dar doar până n-ajungi şi tu în categoria aia; apoi, doar cei d-acolo au dreptate. 

Scuze, pentru postarea enormă, dar chiar am vrut să zic ceva, căci şi blogger-ii şi autorii au meritele lor şi toţi muncesc, iar dacă lucrează împreună o fi bine pentru toată lumea. Iar dacă nu, e loc destul să stăm separaţi. Oricum cititorii tot or să existe. 

Şi concluzia ar fi să citim şi să ne bucurăm de cărţi sau să le scriem. Iar dacă suntem bloggeri, să ne facem treaba, aşa cum considerăm, dar fără să hărţuim. Dacă trimiţi e-mail sau mesaj unui autor sau unei edituri şi acceptă să colaboreze cu tine, foarte bine; dacă nu, tot bine. Dacă ei te contactează, ar fi bine să accepţi doar dacă vrei cu adevărat acele cărţi şi o să le faci recenzii, şi nu doar pentru că sunt gratis. Şi recenziile nu trebuie să fie pozitive pentru că le-ai primit degeaba sau negative pentru că "o să le arăt eu lor, căci acum eu decid", ci aşa cum ar fi fost şi dacă acele cărţi le cumpărai tu. 

Lectură plăcută tuturor şi dacă aveţi vreo părere sau întrebare, atunci lăsaţi un comentariu şi o să răspund cât de repede pot! : )


Crina @Reading Addict

0 comentarii: