joi, 27 decembrie 2012

RECENZIE - Orasele invizibile de Italo Calvino

Descriere:

Kubilai Han, stapanitorul celui mai vast imperiu din istorie, nu e scutit de dispozitii cat se poate de lumesti. Hanul e agitat, mofluz si isi pierde usor rabdarea, in orice companie. Singurul care il poate face sa asculte si sa viseze este faimosul explorator Marco Polo, care ii povesteste despre orasele vazute in calatoriile sale. 

Diomira, orasul cu saizeci de cupole de argint si un teatru de cristal. Isidora, orasul in care ajungi la batranete, cand dorintele sunt deja amintiri. Zair, orasul trecutului. Anastasia, orasul zmeielor si al femeilor, care te face sclav. Armilla, orasul fara case. Octavia, orasul-paianjen. Toate sunt orase ale mintii, locuri ale constiintei, ipostaze ale Venetiei lui Marco Polo, dar si ale oraselor in care traim azi. 

RECENZIE:

Mi s-a parut interesanta ideea, mai auzisem de autor, cartulia e subtire aşa ca n-am refuzat ocazia sa o citesc. N-as putea-o numi roman si cum se anunta si-n descriere cartea e un fel de colectie ce cuprinde povestioare scurte, fiecare reprezentand si prezentand un oras mai mult sau mai puţin real. 

Fiecare oras e diferit, are ceva special, unele mi-au placut foarte mult si le-am putut vedea prin cuvintele autorului. Si mi-ar fi placut sa le vad si eu. Altele mi s-au parut doar simpatice si parca prea neprimitoare, deci n-as vrea sa le cunosc. Si-n final ultimele care erau nişte pietre prea scumpe pentru ochii mei, nişte opere de arta prea stralucitoare si nu mi-au putut patrunde in minte.

E o carte pe care o poti citi daca vrei ceva uşor, simplist, care sa te prinda repede. Te poti relaxa citind-o si mergi intr-o calatorie interesanta, simpatica alaturi de Marco Polo sau poti astepta alaturi de Kubilai sa vezi ce povestioara mai spune aventurierul. O recomand celor care vor o lectura usoara si calda/calma. E nepotrivita cautatorilor de aventura, suspans si thriller.

3/5

0 comentarii: