joi, 2 august 2012

RECENZIE - Biblioteca umbrelor de Mikkel Birkegaard

Descriere:

Una dintre marile sur­­prize ale literaturii daneze contemporane, Biblioteca umbrelor (Libri di Luca) a devenit in scurt timp un bestseller natio­nal si a fost tradus pana in prezent in douazeci si una de limbi!


Plin de mister si suspans, invaluit intr‑o atmosfera ce aminteste pe alocuri de abatia tenebroasa din Numele trandafirului, romanul Biblioteca umbrelor vorbeste inainte de toate despre magia cartilor si despre forta de seductie a lecturii. Ce se intampla insa cand aceasta forta de seductie este folosita in scopuri malefice? Dupa moartea tatalui sau, Jon Campelli – un tanar avocat in plina ascensiune din Copenhaga – devine peste noapte proprietarul anticariatului Libri di Luca. 

Din acest mo­ment se trezeste atras fara voie intr‑o lume tainica, populata de societati si organizatii secrete infiintate inca din Antichitate, ai caror membri sunt inzestrati cu puterea exceptionala de‑a influenta lectura altora si de‑a da nastere unor povesti minunate, dar in acelasi timp de‑a manipula pana la sinucidere si crima.

RECENZIE:

Recunosc ca nu mai auzisem de aceasta carte pana acum. Am gasit-o la biblioteca judeteana si atrasa de coperta si titlu am zis ca n-am nimic de pierdut daca ii dau o sansa. Si ma bucur mult ca am avut ocazia sa dau peste ea si cred c-a fost mult mai bine s-o citesc fara sa stiu ce m-asteapta.

S-o luam cu inceputul. Jon, avocat de profesie, afla ca tatal sau a murit in urma unui infarct. Nimic neobisnuit, mai ales ca cei doi nu aveau o relatie prea buna. Tatal lui Jon avea o anticariat care era dat din generatie in generatie, ca o mostenire de familie. Desi la inceput Jon vrea sa vanda locul si sa-si vada in continuare de munca lui si de cazul stufos la care lucra lucruri ciudate incep sa se intample. Cum ar fi faptul ca anticariatul este vandalizat si fatada ia foc. 

V-ati gandit vreodata ca lectura poate manipula mintile oamenilor? Bine, ridicat la un nivel mai inalt? Jon afla de la Iversen, un angajat de la anticariat si prieten vechi al tatalui sau, ca anumite carti sunt incarcate. Oare ce inseamna asta? Adica energia cititorilor ramane in ele si cu cat sunt citite de mai multi cu atat energia e mai mare. In carte apar doua societati: Societatea Bibliofililor, impartita acum in emitatori si receptori, si Societatea umbrelor. 

Jon afla si despre Lectori. Oare astia ce sunt? Ei bine, lectorii sunt persoane inzestrate care citind cu voce tare te pot introduce in acea poveste si randurile se transforma intr-un film, cititorul prin intermediul lectorului vede acea lume. Si aflam ca Luca, tatal lui Jon a fost unul din cei mai buni. 

Acum ajungem iar la receptori si emitatori. Ce sunt ei? Emitatorii sunt cei care citesc si transmit oamenilor, ii pot manipula, adica accentuand anumite pasaje dintr-un text ii pot schimba omului parerea despre ceva. 

Receptorii ii ajuta, adica le sporesc concentrarea sau le-o pot scadea. Acesti emitatori si receptori trebuie sa lucreze impreuna, insa din cauza unui lucru ce s-a intamplat acum 20 de ani societatea s-a rupt in doua. 
Jon, din spusele lui Iversen si ale Katherinei, o tanara dislexica pe care Luca o luase sub aripa lui, ar fi si el emitator. Poate cel mai bun, iar puterile lui ar avea un nivel extrem de mare. 

Acum intrebarile care cred eu ca v-ar face sa cititi cartea, ca sa gasiti raspunsurile, daca nu v-am convins deja. Oare Jon chiar e emitator? Exista cu adevarat societatea umbrelor? Care e planul lor? De ce-l vor pe Jon? Va reusi Kat sa-l ajute? Cine le e prieten si cine e dusman? 

Eu am citit cartea ieri si azi, in total intre trei si sase ore. Are cinci sute de pagini, scris mic, fara spatiu intre randuri, ceea ce m-a enervat la inceput. Dar apoi prinsa in lectura nici n-am mai observat. E o carte nu buna, ci foarte buna, iar pentru mine combinatia de carti, biblioteca, Lectori, thriller, societati secrete a fost geniala. Cartea este comparata si cu Numele trandafirului , dar cum n-am citit acea carte nu ma pot pronunta. Chiar sper sa o cititi si sa va fi convins cu recenzia, caci nu cred ca veti regreta.

5/5

4 comentarii:

Katherine spunea...

Pare o carte interesanta cu un pic de suspans si "maleficitate".

!Melamine spunea...

Pare o carte pe gustul meu. M-ai facut curioasa. O sa ma uit de aceasta carte cand o da imi mai comand carti :D

Katherine spunea...

Am cumparat doar carti de la Leda, dar cred ca o voi cumpara si pe aceasta cand fac rost de bani.

!Melamine spunea...

Maine cred ca o sa o comand :X Abia astept :D