marți, 5 iunie 2012

Concursurile online

In primul rand multumesc Marinei ca mi-a pasat si mie leapsa. 

Cu totii cred ca am participat macar o data la un concurs online, pe un blog sau pe un site ce oferea castigatorului sau castigatorilor diverse premii de la carti, postere, e-books si mai stiu eu. Ele sunt intalnite mai ales pe bloguri si nu pot sa zic ca n-au participanti. Adica si eu particip de cate ori am ocazia si-mi surade. Poate ma face sa particip din cauza premiului sau pentru ca-mi place cum e organizat. 

Inainte sa mai zic ceva as vrea sa spun ca asa cum in viata nimic nu-i corect si pe degeaba asa-i si la aceste concursuri. Adica nimeni nu-ti da premiul doar pentru ca te-ai inscris si te alege pe tine din toti concurentii asa pe moca.

Cred ca fiecare la un concurs se uita prima data la premiu, apoi la ce are de facut si mai apoi se gandeste daca sa se inscrie. De cele mai multe ori cu cat premiul e mai valoros cu atat cerintele cresc si sunt variate. Dupa cum stiti sunt mai multe tipuri de concursuri:


A. Concursuri fulger - aceste concursuri prin definitie sunt concursuri ce dureaza de la cateva minute la cel mult cateva ore. Iar castigatorul este de obicei primul care raspunde la intrebare, comenteaza, sau ce se cere. Am participat si eu la concursuri de genul si nu pot sa zic ca mi-a suras norocul. Pentru ca intr-un minut se pot inscrie n persoane si depinde daca ai fost sau nu cu o secunda inainte. Nu am nimic impotriva lor si eu personal le consider corecte si pana la urma participa cine doreste si cine are timp sa stea cu ochii lipiti de monitor si sa dea refresh-uri pana apare postarea norocoasa.


B. Concursuri cu random sau biletele - mie aceste concursuri *ca-s prin random sau biletele* mi se par la fel. Adica, or ca lasi programelul sa aleaga or ca faci tu biletele si alegi mi se pare una si aceeasi. Dar la aceste concursuri intervin mai multe, cum ar fi numarul de inscrieri ce poate creste daca faci ceva. De obicei multi concurenti apeleaza la inscrierile in plus pentru ca-ti cresc sansa de castig, exact ca la orice joc de noroc. Cu cat pariezi mai mult iti cresc sansele. Recunosc ca particip si eu la ele si am stat uneori sa ma gandesc cat de corecte sunt. Acum nu e vina programului sau a biletelor pentru ca pana la urma tu scrii biletele sau tu bagi numerele, insa nimeni nu stie daca organizatorul a extras o data si a si ales castigatorul sau face in asa fel incat sa castige cineva anume. Insa se zice ca e bine sa ai incredere.


C. Concursuri de creatie - fie ca-i vorba de scris proze/compuneri pe o tema sau poezii, am mai intalnit si unele cu semne de carte, coperti sau grafica. Mi se par niste concursuri mai speciale care te solicita mai mult, adica nu cer decat un share, niste like-uri, un post pe blog si gata. Te pun sa si gandesti si sa-ti folosesti imaginatia, dar si priceperea. Aici castigatorii mi se pare ca se pot alege cel mai corect pentru ca pana la urma fiecare trimite ce-a lucrat si se alege dupa calitate, dupa cum ii place organizatorului. Si aici intervine subiectivitatea, pentru ca nu se poate sa placa la doua, trei persoane aceeasi lucrare. Poate tie iti place ce-ai facut si amicei, iubitului, pisicii etc, insa juriului nu-i place si normal ca alege altceva. Cred c-am participat la un singur concurs de genul si mi s-a parut ok, adica alegerea a fost pe corecte, dupa mine.


D. Concursuri de fidelitate - competitiile care te storc de vlaga:)). Pot sa spun ca am incercat sa particip la cateva, insa m-am pierdut pe drum. De ce? Pentru ca nu puteam sa comentez zi de zi la fiecare post, sa-mi zic parerea, sa arunc acolo niste cuvinte doar ca sa fiu sigur ca eu castig. Si cand vedeam cum unii lasa si cinci, sase comentarii consecutive la un post ajungeam sa ma intreb daca acei oameni mai fac si altceva decat sa stea pe blog si sa lase comentarii. Insa aici depinde pentru ca sunt concursuri la care se zice ca-ti puncteaza doar un comentariu pe postare si altele la care nu se spune. Tot la concursurile de genul am mai vazut ca pe langa comentarii primesti puncte daca trimiti poze sau recenzii, melodii, citate si mai stiu eu ce alte lucruri pe care organizatorul le posteaza pe blog. Ei, si aici avem o chestie pe care vreau sa o zic. Prin aceste recenzii/melodii/citate trimise de tine tie iti creste punctajul, dar si blogul lui creste. Dupa mine aceste concursuri sunt pentru oamenii cu rabdare care vor pentru o carte *de cele mai multe ori acesta e premiul* sa munceasca o luna, sau cat tine concursul, si sa faca toate acele chestii si postari care ma inebunesc prin numarul lor.


Am ales sa clasific concursurile ca sa pot vorbi despre fiecare si le-am pus in ordinea "importantei" lor sau mai bine zis a dificultatii, pornind de la concurs fulger, random, creatie si fidelitate. Poate va intrebati de ce am pus creatie inainte de fidelitate. Stiu cat de greu se scrie o proza buna *pentru ca scriu*, insa e doar una si muncesti la ea sa zicem o ora, doua, trei sau cateva zile, insa cand e gata ai terminat. Pe cand participantul de la fidelitate sta zi de zi si comenteaza, da like-uri, trimite de toate - munceste mai mult. Am incercat sa-mi exprim parerea cat mai clar, simplu si mai ales pe scurt si sper sa fi reusit. Iar daca aveti timp si rabdare sa cititi tot ce-am scris eu sunt multumita:).


Pzzike


Leapsa poate fi luata de cine vrea si cine nu a primit-o.

0 comentarii: