Sal'tare!
Am gasit un articol interesant si am zis sa vi-l arat si voua. Sper sa va placa.
La fel ca scriitorii de calibru international si scriitorii romani au fixatiile lor, pasiunile lor sau lucruri pur si simplu ciudate care li s-au intamplat. Trebuie sa ne amintim ca si ei sunt oameni ca si noi si ca si ei se indragostesc de cine nu trebuie sau iau decizii proaste in situatii de criza.
1. Marin Preda nu scria niciodata cu pixul sau creionul. Scria cu un stilou de aur, care dupa moartea lui nu a mai functionat niciodata. Penita era tocita mai mult intr-o parte si pentru a scrie cu el trebuia sa stii cum sa il tii si in ce pozitie sa il apleci, dar nimeni nu a reusit sa il faca sa scrie.
2. Mihai Eminescu era considerat nebun atunci cand a murit, fiind internat in sanatoriul doctorului Sutu. Totusi, in noaptea mortii lui i s-a gasit in buzunarele halatului dovada ca nu era nebun si inca mai lucra. Eminescu scrisese 2 poezii: "Viata" si "Stele la cer". In afara de cele doua poezii din halat se spune ca ar mai fi fost foarte multe aruncate la gunoi de catre femeile de serviciu.
3.Titu Maiorescu noteaza in insemnarile sale zilnice din 1885 ca a fost anesteziat cu "injectiuni subcutanate locale cu cocaina" pentru niste simple dureri de dinti. Anestezierea durerilor de masele cu morfina sau cocaina nu era o practica des intalnita in epoca.
4. Bogdan Petriceicu Hasdeu a fost atat de indurerat de moarte fiicei lui incat, la fel ca si Victor Hugo, s-a indreptat spre spritism. Uite ce scria Hasdeu despre sentimentele sale dupa moarte copilului sau:
"In ziua mortii Juliei Hasdeu a murit si tatal sau. El nu putea sa mai traiasca. Din mosi, el mostenea trei iubiri: patria, stiinta, femeia. Tot ceea ce era mai pur in aceste trei iubiri, chintesenta lor, o concentrase in fiie-sa, mare patrioata, mare geniu, mare femeie, ea devenise pentru el prisma tuturor iubirilor sale. Cand ea muri, patria- stiinta- femeia, totul murise pentru el".
5. Iulia Hasdeu, fiica lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, a fost un copil-minune care la 11 ani a absolvit Colegiul National "Sfantul Sava" si, in paralel, Conservatorul de muzica din Bucuresti, iar apoi a studiat la Sorbona. La 17 ani a reusit sa publice un volum de poezii in franceza, dar din nefericire, un an mai tarziu moare de tuberculoza. In memoria ei, tatal ei va construi un castel la Campina, Castelul Iulia Hasdeu.
6. Liviu Rebreanu a creat personajul lui Apostol Bologa din "Padurea Spanzuratilor" inspirandu-se din viata familiei sale. Personajul principal este, de fapt, o copie destul de fidela a fratelui sau, Emil, spanzurat la Ghimes in 1917. Exista si un monument in acel loc pe care scrie: "Aici odihneste Apostol Bologa – Emil Rebreanu, eroul romanului Padurea Spanzuratilor de Liviu Rebreanu."
7. Camil Petrescu se ofera voluntar sa plece pe front si este respins in repetate randuri din cauza constitutiei sale slabe. In cele din urma in 1916 ajunge la infanterie in timpul ofensivei germano-austro-ungare, dar este ranit grav si apoi luat prizonier si dus in lagarul de la Sopronyek. In tara toata lumea credea ca a murit, datorita unei scrisori a prietenului sau, Octavian Parna. Desi Petrescu era cat se poate de viu, el nu va fi eliberat decat in 1918.
8. Ion Ghica avea relatii atat de bune cu conducatorii Portii incat in 1854 i se ofera demnitatea de guvernator al insulei Samos (patria lui Pitagora, cea mai mare din Marea Egee), iar in 1856 titlul de bey (print) de Samos.
9. Mircea Eliade, proclamat si autoproclamat "sef" al generatiei sale, a fost acuzat ca e legionar. Cand i s-a cerut sa dea un raspuns acuzatiilor, Eliade a raspuns in dodii, spunand ca nu a colaborat la ziarul legionar "Buna Vestire" si ca a fost eliberat din lagarul de la Miercurea Ciuc pentru ca autoritatile si-au dat seama ca a fost o greseala.
10. Alexandru Odobescu este unul dintre marii sinucigasi ai literaturii romane. Alexandru Odobescu s-a indragostit de o femeie cu 30 de ani mai tanara si din cauza ei se va sinucide la Bucuresti, in 1895, injectandu-si o supradoza de morfina. G. Calinescu explica modul in care Odobescu a facut rost de morfina: "Introducand pe rand doi medici pe intrari deosebite [ale casei], acest erou de roman sentimental colecta o suficienta doza de morfina si se sinucise."
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu