joi, 9 ianuarie 2025

RECENZIE - Vila de Rachel Hawkins


Descriere:

Emily și Chess, două scriitoare de succes, sunt prietene din copilărie și vor să-și reia relația la maturitate, plecând într-o vacanță în Italia.

Vila Aestas din Orvieto e acum o luxoasă casă de vacanță, dar în 1974 se numea Vila Rosato și a fost scena unei tragedii cumplite. Nimeni nu a dezlegat enigma, deși în urma incidentului au apărut unul dintre cele mai mari romane horror din istorie și un album muzical multipremiat care fac trimitere la ea.

Când află despre istoria complicată a vilei, Emily începe să creadă că n-a fost doar o poveste cu sex, droguri și rock & roll, iar indiciile s-ar putea găsi în cele două opere acum clasice. Pe măsură ce ies la lumină secrete din trecut, apar și trădări din prezent — iar vila mai face o victimă.

RECENZIE:

 Iubesc cărțile care au scriitori ca personaje, iar când am văzut că "Vila" de Rachel Hawkins e despre Emily și Chess, două scriitoare de succes, prietene din copilărie ce vor să-și reia relația la maturitate, plecând într-o vacanță în Italia, am știut că trebuie s-o am și s-o citesc. Și, dacă-ți vine să crezi, nu doar asta a fost partea care m-a convins s-o citesc înaintea altor cărți de pe lista mea și s-o devorez în câteva ore, ci faptul că vila în care urmează să stea cele două are o istorie complicată și, deși acum e o casă luxoasă de vacanță, în 1974 a fost scena unei tragedii cumplite, pe care mulți însă o văd doar ca pe o poveste cu sex, droguri și rock and roll care nu s-a terminat bine. Însă e mult mai complicat, iar în toți acești ani nimeni n-a dezlegat enigma; nu se știe clar ce s-a întâmplat, și chiar dacă în urma incidentului au apărut unul dintre cele mai bune romane horror din istorie și un album muzical multipremiat care fac referire la acea noapte, ele nu oferă nimic în plus. Sau da? Teoretic, indiciile s-ar găsi în cele două opere considerate clasice, iar Emily vrea să se folosească de ele și să rezolve misterul. Mai ales când, pe măsură ce trec zilele locuind în frumoasa vilă, secrete ies la iveală, din trecut și din prezent, apar trădări din partea cui nu se aștepta, iar vila mai face o victimă.

Sinceră să fiu, mă așteptam ca "Vila" să fie doar un thriller ușurel și atât, dar m-am înșelat. Ceea ce, de data asta, mă bucură, pentru că povestea a fost mult mai mult de atât: mai complexă și mai încâlcită decât reieșea din descriere. Dar nu te speria că zic încâlcită, deoarece autoarea a reușit să scrie o poveste plină de nuanțe și de complicații, cu relații de tot felul, cu oameni care sunt mai imperfecți și mai umani cu cât îi cunoști mai mult, fără să inducă în eroare, fără să creeze confuzie și niciodată nu m-am simțit pierdută. Chiar mi-a plăcut felul în care a jonglat cu toate și cum a reușit să mențină atât povestea și suspansul, dar și să nu sufoce cititorul sau să-l piardă prin toate informațiile și perspectivele; mai ales că sunt multe personaje și vedem ce se întâmplă în prezent, dar sunt și bucățile din trecut. Iar felul în care se îmbină și se contrastează una pe cealaltă arată că Hawkins a fost atentă și n-a lăsat nimic la voia întâmplării.

Ca mister, a fost bine scrisă și mi-a plăcut faptul că descoperim indiciile odată cu personajele, dar, în același timp, sunt și dăți când autoarea nu spune clar ce se întâmplă sau care-s consecințele. Așa că fiecare își poate imagina sau să-și dea cu părerea, ceea ce pe mine nu m-a deranjat; căci, uneori, tocmai asta are un impact mai mare și poate toți avem scenarii diferite în minte. Adică, și după ce-ai aflat tot, încă te poți întreba ce e adevărat sau dacă așa-zisul adevăr nu-i doar o altă minciună pusă într-o lumină bună. Și, oricare ar fi, nicio posibilitate nu sună rău.

Dar și ca poveste despre oameni, despre relații, fie că-i vorba de cele de prietenie sau cele romantice, a fost interesantă și parcă prea realistă. Toți sunt imperfecți, nicio situație nu-i exagerată și totul a fost și ar fi posibil. Unii ai zice că și-au căutat-o, alții au fost egoiști, au manipulat, au tras pentru ei... au fost prea buni sau prea creduli, dar nu așa facem toți? Eu chiar am simțit că le-am cunoscut pe Emily, pe Chess, pe Mary și pe ceilalți. M-am și regăsit în ele și n-aș spune că aș fi făcut altfel. Acum, ce spune asta despre mine depinde de fiecare. Dacă o vei citi, o să afli la ce mă refer. Și poate vei fi de acord cu mine sau din contră.

Și dacă ar fi să mă gândesc, oricât de interesante mi s-au părut toate relațiile, cred că cea dintre Emily și Chess e cea care îmi vine prima în minte. Două prietene bune, teoretic, care-s mereu acolo una pentru cealaltă, care se ajută și care ar face orice să-i fie bine și ei, și celeilalte. Însă chiar așa e? Fără să dau spoilere, eu o să menționez doar că la final mi s-a părut că Emily a fost prea bună și că a iertat prea ușor. Unii au scăpat și au mai și câștigat cu vârf și îndesat, deși au făcut ce-au făcut... Bine, autoarea nu spune clar ce-au pățit ei sau cele două, dar, în funcție de ce-ți imaginezi, s-a terminat bine sau, deși ea crede c-a câștigat, a făcut-o doar parțial, iar pericolul e încă acolo. Doar că mai subtil.

Toate personajele din carte sunt interesante, bine scrise, cum spuneam, dar cred că femeile mi-au plăcut cel mai mult. În ciuda a tot ce li s-a întâmplat, știu ce vor și, de bine, de rău, uneori prea târziu, merg după acel lucru, luând consecințele doar ca pe-un alt bonus sau rezultat. Toate au calități și defecte, toate fac bine și toate greșesc, iar cititorul e singurul care decide de partea cui e și cine merită judecat. Mi-a plăcut că autoarea ne lasă pe noi și nu pune ea pe nimeni în nicio categorie. Iar asta cumva te apropie și mai tare de ele sau te face să te gândești tu ce-ai fi făcut și ce spune asta despre tine.

Dacă îți plac poveștile cu scriitori sau despre cărți, atunci o să-ți placă și asta. Eu m-am bucurat și de acest aspect și a fost interesant să văd portretul ăsta al scriitorului și cum prind viață cărțile, urmărindu-le pe Mary, Emily și Chess, fiecare cu trăirile și fricile lor, cu nesiguranțele și momentele când în sfârșit reușesc să obțină ce vor. Dacă ar fi trebuit sau nu, asta e altă discuție. Iar scrisul, la fel ca alte activități, scoate ce-i mai rău și mai bun din oameni.

Sincer, mă bucur c-am ales să-i mai dau o șansă lui Rachel Hawkins, fiindcă după ce "Soția de la etaj" mi s-a părut doar ok, chiar n-aveam așteptări. Iar "Vila" mi-a arătat că a meritat și uite c-am avut parte de-o poveste bună, plină de suspans, dezvăluiri și întorsături de situație, atmosferică și numai bună de devorat, indiferent că ești fan al genului sau nu. Pentru că fie că o citești pentru mister, pentru că îți plac vacanțele sau pentru că doar vrei o poveste bună, tot vei fi câștigat. Eu îi dau patru stele și, mai mult ca sigur, o să aștept următorul volum de la autoare.

0 comentarii: