luni, 16 decembrie 2013

Viitorul nostru Jay Asher si Carolyn Mackler - RECENZIE


Este anul 1996, si nici jumatate din elevii de liceu din America nu au folosit vreodata internetul. Viata in cyberspace este la inceputuri, iar retelele de socializare nu exista nici macar in proiect.

Si totusi...

Emma tocmai a primit primul ei computer si un misterios CD-ROM de la America Online.

Josh este vecinul ei si prietenul ei cel mai bun, chiar daca din  noiembrie trecut lucrurile au fost putin cam dificile intre ei. Cei doi se conecteaza si se logheaza...si ajung automat pe Facebook… dar Facebook-ul nu a fost inventat inca!!!

Josh si Emma isi privesc fascinati profilurile din viitor, peste cincisprezece ani. Sotii, prietenii, carierele, casele, destinele lor - totul este aici. Dar nu e ceea ce asteptau ei; si de fiecare data cand isi deschid pagina, viitorul lor se modifica. Si in timp ce se lupta cu suisurile si coborasurile vietii lor viitoare, sunt obligati sa se confrunte cu lucrurile bune - sau rele - pe care le fac in prezent.


Recenzie:

Intrigant este faptul ce-ai face daca ti-ai cunoaste viitorul? L-ai schimba? Ai incerca sa nu faci cea mai mica greseala ca sa nu se strice? Sau chiar voit l-ai modifica in asa fel incat sa-ti placa tie?

Insa cand il stii esti la o rascruce: sa-l schimb sau sa-l las asa? Daca-l schimb va fi mai bun sau mai rau? Ce inseamna bun si rau? Ceea ce fac eu si schimb va influenta vietile altora sau doar pe a mea? Sunt intrebari la care cartea raspunde si la care personajele incearca sa gaseasca raspunsuri, dar si noi putem sa le gasim, in propria viata. E o carte realista in mare parte, exceptand partea cu facebook-ul, pe care o putem lua ca pe o metafora, si cred ca ne poate reaminti ca fiecare pas al nostru ne duce undeva si ca orice alegere schimba drumul, ca un macaz. Asa ca sa ne gandim de doua ori.

N-am sa va povestesc nimic legat de actiune, pentru ca nu-mi doresc sa stric suspansul sau sa dau vreun spoiler, insa va pot spune ca nu e genul acela de carte care sa te tina in priza. E mai mult ceva psihologic, thriller pentru adolescenti, roman care te face sa te gandesti la prezent si la viitor; adica nu e neaparat un vartej total de emotii care sa dea cu tine de pamant si sa te lase fara aer, ca vai ce-o sa se intample. Da, sunt momente de suspans, insa nu atat de puternice. 

Cartea se concentreaza mai mult pe Josh si pe Emma, pe viata lor care incepe sa se schimbe de cand apare Facebook-ul, pe deciziile pe care le fac, gandindu-se daca vor sa pastreze viitorul intact sau sa-l schimbe. Atat Josh, dar mai ales Emma simte dorinta de a-si modela viitorul, de a-l schimba, pentru ca nu pare asa luminos, dar n-as zice ca sesizeaza cunostintele. Doar dupa ce facebook-ul se reinnoieste zilnic isi dau seama ca acele decizii nu erau tocmai usoare, sau mai bine zis, cu consecinte atat de mici si nesemnificative. Cumva cartea ne arata ca orice am face in prezent ne poate schimba viitorul, chiar daca-l cunoastem sau nu.

Repet, pentru cei ce cauta o lectura puternica, plina de actiune si aventura, nu e cartea potrivita, insa o puteti citi daca vreti sa luati o gura de aer si sa cititi ceva mai usor si mai relaxat. E ceva ce merita citit.

4/5

0 comentarii: