Imaginati-va o lume in care marile corporatii controleaza tot ce mancam. Imaginati-va o lume in care se poarta un conflict rece, ascuns si meschin pentru monopolizarea tuturor resurselor naturale, in timp ce nimeni nu recunoaste oficial acest lucru. Imaginati-va o omenire aflata pe o margine de prapastie, privind neantul in ochi. Alimente modificate genetic, razboi biologic, manipulare, control, tehnologie avansata. Vi se pare oarecum familiar?
Thailanda secolului 22, unul dintre putinele tinuturi care au supravietuit pandemiilor si cataclismelor ce au anihilat majoritatea populatiei planetei, dezechilibrand radical si lanturile trofice. Moneda de schimb o reprezinta caloriile, iar megacorporatiile se lupta intre ele pentru suprematie. Printre oameni umbla fiinte non-umane, construite anume pentru a ii servi pe acestia.
Despre Orson Scott Card se poate spune ca ne-a castigat deja si increderea si respectul. Parintele lui Ender, creator al unor lumi diverse, de o complexitate uluitoare, Card este cunoscut pentru talentul sau remarcabil de a spune nu numai o poveste SF, dar si de a ii oferi acesteia o incarcatura emotionala puternica, de a ii oferi conotatii morale, sociale si psihologice, de a ne investi ca martori, judecatori si actori principali in intrigile pe care le tese.
Un astfel de roman, in care o aventura in spatiu devine un prilej subtil de a ne pune intrebari despre firea omului si consecintele deciziilor individului, esteDin nou pe Pamant, al patrulea roman al seriei Intoarcerea acasa.
"Ea a privit cum trupul lui se contorsiona in timp ce oasele si muschii i se metamorfozau inauntru, a privit cum parul lui alb-pal creste mai lung si tot mai lung, a privit cum lenevosul lui zambet se transforma intr-un ranjet rosu, larg, care-i despica chipu-n doua, a vazut cum caninii i se lungesc-prelungesc si cum limba ii iese, atarnand, afara, a privit cum cupa de vin ii cade in timp ce mainile i se topesc si i se chircesc si devin labe. El a vrut sa spuna ceva, dar n-a mai apucat sa scoata nicio vorba, ci doar un marait grav, ragusit, ca un hohot de ras, pe jumatate omenesc, pe jumatate bestial.“ - George R.R. Martin, "In taramurile pustiite"
"Dark fantasy reprezinta o subspecie literara care combina intr-un mod adecvat elemente fantasy cu elemente horror, rezultatul fiind intotdea- una o opera dominata de o atmosfera tenebroasa, sumbra, opera in care intervine in mod constant supranaturalul si care este plasata intr-o lume imaginata de autor.“ - Oliviu Craznic, "Literatura Dark Fantasy"
Sectiunea “Cartea SF a lunii" este special creata pentru cititorul de SF ce cauta noi orizonturi. Vei descoperi cele mai bune titlturi, recomandate de specialistii nostri SF. Lectura placuta!
Poarta a obtinut toate marile premii SF: Hugo, Nebula, Locus si John W. Campbell Memorial. Romanul este prima parte dintr-o saga care mai contine romanele Dincolo de orizontul albastru si Intalnire cu Heechee.
"Un roman ce porneste de la o premisa SF deosebit de incitanta. Statia spatiala Heechee - cunoscuta ca Poarta - este jocul suprem de ruleta. Sansele sunt minime, dar castigul este atat de fabulos, incat exista mereu jucatori dispusi sa-si incerce norocul." - The New York Times Book Review
"Cand un autor de statura lui Pohl spune ca Poarta este cartea cea mai buna pe care a scris-o vreodata, atunci merita o atentie speciala... n-o ratati!" -Isaac Asimov’s Science Fiction Magazine
Radu, nascut la Bucuresti in 1948, si-a inceput cariera descriitor de science fiction si fantasy in 1993, cand i-a aparut povestirea "Fata nevazuta a planetei Marte" in revista Quasar. In anul 1991 a debutat in volum cu romanul Trip-Tic. A semnat, de asemenea, romane ca Optiunea (2004),Spaime (2004), Waldemar (2007), Modificatorii (2010), Vanzoleli nocturne(2012) si volume de proza scurta, cele mai recente fiind Povestiri fantastice(2008) si Singur pe Ormuza (2011). Autorul a colaborat, de-a lungul timpului, cu publicatii ca Jurnalul SF, Anticipatia CPSF, Nautilus.
Scrierile lui de fictiune au aparut in volume colective. Liviu Radu este si un traducator cunoscut si face parte din Uniunea Scriitorilor din Romania si din Societatea Romana de Science Fiction si Fantasy.
"Zeii spun ca ziua buna se cunoaste de dimineata. Si asa si este, pentru ca zeii nu vorbesc prostii…". Ei bine, asa cum o zi buna (sau rea, de ce nu?) se cunoaste de dimineata, asa se poate recunoaste si o carte buna de la primele randuri. Evident, sunt si exceptii, carti pe care trebuie sa le citesti pana la jumatate ca sa iti dai seama daca o iubesti sau o urasti, dar nu este cazul si acum. Armata moliilor a autorului roman Liviu Radu ne promite inca din prima pagina o aventura pe care nu o vom uita prea curand.
Pentru Taravik, personajul principal al cartii, dimineata incepe nu numai cu o mahmureala deranjanta, dar si cu un conflict casnic al carui protagonist este Marieta, satula de insensibilitatea barbatului, pe care il acuza de o totala lipsa de sentiment fata de ea.
In luna februarie a anului 2008, cativa oameni talentati au pornit impreuna intr-o aventura de explorare a spatiului science-fiction si fantasy, la bordul nou-nascutei Reviste Nautilus, in dorinta lor de a cunoaste, de a descoperi si de a impartasi publicului cate ceva din marea lume a SF-ului.
An dupa an, Revista Nautilus a adus impreuna autori romani consacrati ai genului dar si prozatori debutanti, devenind de-a lungul timpului o rampa de lansare pentru tinerii scriitori. De la traduceri la articole si dezbateri originale, de la recenzii de carte la cronici de film, de la contributia unor autori straini la interviuri cu cei mai de seama autori autohtoni contemporani, revista Nautilus a crescut, si-a imbogatit portofoliul, a devenit un spatiu care trateaza temele SF si Fantasy din perspective multiple, astfel incat orice pasionat al genului sa regaseasca in paginile revistei subiecte mereu noi, variate, interesante.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu