luni, 29 iulie 2024

RECENZIE - La un pas de moarte (Crima perfectă #3) de Holly Jackson

 

Descriere:

Pip se pregătește să meargă la facultate, dar este încă bântuită de felul în care s-a încheiat ultima sa investigație. Deși s-a obișnuit deja să primească amenințări cu moartea în urma podcastului ei despre crime adevărate, adolescenta nu poate să nu remarce un mesaj anonim care revine cu insistență: „Cine o să te caute când tu vei fi cea dispărută?”

Curând, amenințările se înmulțesc, iar Pip își dă seama că cineva o hărțuiește și îi vrea răul. Când începe să găsească legături între urmăritorul ei și un criminal în serie prins în urmă cu șase ani și aflat încă în pușcărie, în mintea adolescentei își face loc o întrebare neliniștitoare: „Nu cumva în spatele gratiilor a ajuns un nevinovat?”

Poliția refuză să acționeze, așa că Pip nu are de ales: ori îl găsește ea însăși pe vinovat, ori o să ajungă pe lista victimelor. Pe măsură ce diabolicul joc de-a șoarecele și pisica avansează, Pip descoperă că toate informațiile se învârt în jurul acelorași persoane și evenimente, iar dacă nu găsește mai repede răspunsurile corecte, va avea o soartă cumplită.

RECENZIE:

"La un pas de moarte" e o carte ce-am tot amânat s-o citesc, deoarece primele două volume din serie mi-au plăcut enorm și nu voiam să se termine. Dar apoi am intrat într-un slump și-am zis că ce-ar merge mai bine decât să citesc ceva ce știu sigur c-o să fie pe gustul meu. Cred că universul a râs de mine, fiindcă a durat două săptămâni să o citesc, cu tot cu pauze, iar acum că am terminat-o.. am... am atâtea sentimente amestecate, că nici nu știu cum mă simt.

În niciun caz nu iubesc cartea asta la fel ca celelalte și nu mi s-a părut genială, ba chiar mi-a lăsat un gust amar și după finalul ăla... chiar nu mai înțeleg nimic. Parcă nici n-a fost scrisă de aceeași autoare și Pip nu-i deloc aceeași. Și da, asta e și ideea, dar... nu așa!

Au fost atâtea momente și capitole în care am înțeles cum se simțea Pip și ce era în mintea ei, de ce acționa așa și ce voia să facă. Chiar și când eu țipam la carte că nu e bine și că e o mare greșeală, chiar și când am plâns de nu mai vedeam paginile. Dar au fost și alte atâtea care, din punctul meu vedere, n-au avut sens! De parcă autoarea a vrut doar să le bage în poveste, chit că se potriveau sau nu, și personajele au trebuit să se supună păpușarului. Iar atunci Pip nu părea ea, nu era ea, și mie nu-mi venea să cred că citesc aceeași carte. 

Și știi ce e cel mai frustrant? Fără să dau spoilere. A avut de ales de nenumărate ori, a avut șanse, și când n-a forțat-o nimeni, s-a băgat singură acolo cu vârf și îndesat. Și-a făcut-o cu mâna ei și și-a folosit creierul și la bine și la rău... a târât atâta lume după ea... and în the end it didn't even matter. Deoarece doar gândindu-mă la Ravi și mă ia capul. Iarăși, înțeleg de ce și totuși existau atâtea alte soluții... Și finalul ăla? Pentru cât de nebună a fost cartea asta și pentru câte momente au primit pagini întregi, ce poate nu meritau, și pentru aia primesc atât? ATÂT?! Mda. 

Cred că ăsta-i volumul pentru care am văzut cele mai împărțite păreri, iar eu mă aflu fix în mijloc. Primele o sută de pagini am tras de mine, căci nimic nu mă ținea să continui, iar apoi a fost un fel de cald și rece, cu o Pip ce mă surprindea și mă făcea să apreciez inteligența ei și concentrarea pe soluții. Doar ca apoi să mă facă să oftez adânc și să mă enervez și să plâng de nervi sau alături de personaje... pentru că așa i se părea ei bine și mie mi se părea un rahat cu moț. 

Înțeleg oarecum de ce autoarea a scris așa volumul ăsta și de ce Pip a făcut ce-a făcut, dar în același timp erau atâtea alte moduri în care puteau transmite mesajele alea și obține rezultatele... fără să se ajungă la așa ceva. Dar asta e. 

Și nu, nu zic că "La un pas de moarte" e rea sau că mi-a displăcut total, dar nici bună n-a fost. Pentru mine a fost ok cu indulgență, comparat cu cât am devorat și iubit primele volume. Poate faptul că le-am citit-o într-o zi și cu asta am tras două săptămâni trebuia să fie un semn. 

Dacă tu ai citit volumul ăsta și ți-a plăcut, eu mă bucur pentru tine! Dacă nu ți-a plăcut, te înțeleg. Și dacă vrei să-l citești, îți urez noroc. Chiar nu știu ce-o să crezi. Iar eu nu cred c-o să mai zic vreodată că am o serie preferată până nu o termin... 

0 comentarii: