marți, 30 iulie 2024

RECENZIE - O crimă neașteptată de Lauren Muñoz

 

Descriere:

Pentru a sărbători sfârșitul liceului, Izzy Morales i se alătură celei mai bune prietene, Kassidy, și altor cinci colegi la o petrecere în stilul anilor ’20 găzduită de strălucitorul conac Ashwood. Acolo, adolescenții poartă veșminte de epocă și diamante neprețuite și se distrează – până când iubitul lui Kassidy este descoperit mort!

Detectivii sosiți la fața locului anunță că a fost ucis, iar toți invitații la petrecere sunt suspecți. Chiar și iubita îndrăgostită. Sau „cealaltă fată” disperată. Sau vechiul prieten uitat. Sau noul prieten tulburat. Misterele se adâncesc. Și apoi mai e și Izzy, fata care a adus cuțitul…

Pentru a-l găsi pe criminal, detectivii îi supun pe adolescenți unor interogatorii chinuitoare, în vreme ce îi țin captivi într-un conac unde, dintr-odată, cel mai mare lux este nevinovăția.

RECENZIE:

Cred că cel mai mare plus al cărții ăsteia e că se citește repede, e ușoară și ar fi o lectură perfectă și lejeră pentru plajă sau orice loc în care o să-ți petreci vacanța. Iar dacă-ți plac poveștile atmosferice, costumele și petrecerile tematice, misterele ce au de-a face cu o mână de personaje și locațiile izolate, atunci o să-ți placă și asta. 

Mi-au plăcut și mie, așa cum m-am bucurat și de secretele tinerilor și de toate dramele, de mâncărurile menționate sau de rochii, de pasajele secrete și de interviurile detectivilor, ce m-au dus cu gândul la cărțile Agathei Christie, dar și ale lui Karen McManus. Ai putea spune că "O crimă neașteptată" e un fel de văr îndepărtat al celor două, dar varianta pentru adolescenți. Iar asta poate fi ceva bun sau rău, depinde de tine.

Personal n-am luat-o prea în serios, căci mi-a dat impresia că nici n-a încercat prea tare și nu asta e intenția autoarei. În niciun caz personajele nu-s complex scrise, n-ai cum să rezolvi singur misterul, pentru că sunt destule lucruri ce Izzy n-are cum să afle sau dacă știe nu o să-ți spună, decât după ce-i prea târziu, iar purtarea detectivilor și modul în care au acționat țipă ficțiune și în niciun caz realism. 

Însă pentru ceva ce citești în câteva ore, eu zic că-i bună. Nu e memorabilă, toate personajele mi s-au amestecat în cap și-abia le-am diferențiat, sunt clișee cu grămada și cred că dacă aș fi citit-o când eram în liceu, mi-ar fi plăcut mai mult. Iar felul în care-i scrisă, cum e creionat totul, limbajul, finalul dramatic, dezvăluirile, arată că totul e intenționat și că are un anume public. Deși cred că fiecare, la orice vârstă, o să găsească ceva în ea.  

luni, 29 iulie 2024

RECENZIE - La un pas de moarte (Crima perfectă #3) de Holly Jackson

 

Descriere:

Pip se pregătește să meargă la facultate, dar este încă bântuită de felul în care s-a încheiat ultima sa investigație. Deși s-a obișnuit deja să primească amenințări cu moartea în urma podcastului ei despre crime adevărate, adolescenta nu poate să nu remarce un mesaj anonim care revine cu insistență: „Cine o să te caute când tu vei fi cea dispărută?”

Curând, amenințările se înmulțesc, iar Pip își dă seama că cineva o hărțuiește și îi vrea răul. Când începe să găsească legături între urmăritorul ei și un criminal în serie prins în urmă cu șase ani și aflat încă în pușcărie, în mintea adolescentei își face loc o întrebare neliniștitoare: „Nu cumva în spatele gratiilor a ajuns un nevinovat?”

Poliția refuză să acționeze, așa că Pip nu are de ales: ori îl găsește ea însăși pe vinovat, ori o să ajungă pe lista victimelor. Pe măsură ce diabolicul joc de-a șoarecele și pisica avansează, Pip descoperă că toate informațiile se învârt în jurul acelorași persoane și evenimente, iar dacă nu găsește mai repede răspunsurile corecte, va avea o soartă cumplită.

RECENZIE:

"La un pas de moarte" e o carte ce-am tot amânat s-o citesc, deoarece primele două volume din serie mi-au plăcut enorm și nu voiam să se termine. Dar apoi am intrat într-un slump și-am zis că ce-ar merge mai bine decât să citesc ceva ce știu sigur c-o să fie pe gustul meu. Cred că universul a râs de mine, fiindcă a durat două săptămâni să o citesc, cu tot cu pauze, iar acum că am terminat-o.. am... am atâtea sentimente amestecate, că nici nu știu cum mă simt.

În niciun caz nu iubesc cartea asta la fel ca celelalte și nu mi s-a părut genială, ba chiar mi-a lăsat un gust amar și după finalul ăla... chiar nu mai înțeleg nimic. Parcă nici n-a fost scrisă de aceeași autoare și Pip nu-i deloc aceeași. Și da, asta e și ideea, dar... nu așa!

Au fost atâtea momente și capitole în care am înțeles cum se simțea Pip și ce era în mintea ei, de ce acționa așa și ce voia să facă. Chiar și când eu țipam la carte că nu e bine și că e o mare greșeală, chiar și când am plâns de nu mai vedeam paginile. Dar au fost și alte atâtea care, din punctul meu vedere, n-au avut sens! De parcă autoarea a vrut doar să le bage în poveste, chit că se potriveau sau nu, și personajele au trebuit să se supună păpușarului. Iar atunci Pip nu părea ea, nu era ea, și mie nu-mi venea să cred că citesc aceeași carte. 

Și știi ce e cel mai frustrant? Fără să dau spoilere. A avut de ales de nenumărate ori, a avut șanse, și când n-a forțat-o nimeni, s-a băgat singură acolo cu vârf și îndesat. Și-a făcut-o cu mâna ei și și-a folosit creierul și la bine și la rău... a târât atâta lume după ea... and în the end it didn't even matter. Deoarece doar gândindu-mă la Ravi și mă ia capul. Iarăși, înțeleg de ce și totuși existau atâtea alte soluții... Și finalul ăla? Pentru cât de nebună a fost cartea asta și pentru câte momente au primit pagini întregi, ce poate nu meritau, și pentru aia primesc atât? ATÂT?! Mda. 

Cred că ăsta-i volumul pentru care am văzut cele mai împărțite păreri, iar eu mă aflu fix în mijloc. Primele o sută de pagini am tras de mine, căci nimic nu mă ținea să continui, iar apoi a fost un fel de cald și rece, cu o Pip ce mă surprindea și mă făcea să apreciez inteligența ei și concentrarea pe soluții. Doar ca apoi să mă facă să oftez adânc și să mă enervez și să plâng de nervi sau alături de personaje... pentru că așa i se părea ei bine și mie mi se părea un rahat cu moț. 

Înțeleg oarecum de ce autoarea a scris așa volumul ăsta și de ce Pip a făcut ce-a făcut, dar în același timp erau atâtea alte moduri în care puteau transmite mesajele alea și obține rezultatele... fără să se ajungă la așa ceva. Dar asta e. 

Și nu, nu zic că "La un pas de moarte" e rea sau că mi-a displăcut total, dar nici bună n-a fost. Pentru mine a fost ok cu indulgență, comparat cu cât am devorat și iubit primele volume. Poate faptul că le-am citit-o într-o zi și cu asta am tras două săptămâni trebuia să fie un semn. 

Dacă tu ai citit volumul ăsta și ți-a plăcut, eu mă bucur pentru tine! Dacă nu ți-a plăcut, te înțeleg. Și dacă vrei să-l citești, îți urez noroc. Chiar nu știu ce-o să crezi. Iar eu nu cred c-o să mai zic vreodată că am o serie preferată până nu o termin... 

duminică, 28 iulie 2024

RECENZIE - Zero Days de Ruth Ware

 

Descriere:

Angajați de companii să intre prin efracție în diverse clădiri și să spargă sisteme informatice, Jack și soțul ei, Gabe, sunt cei mai buni specialiști din domeniu. Însă o misiune de rutină dă greș, iar Jack își găsește partenerul mort. 

Mai mult, se pare că poliția vede un singur suspect: chiar pe ea. 

Ajunsă brusc fugară și cu tot mai puține opțiuni de scăpare, Jack trebuie să se hotărască în cine poate să aibă încredere în timp ce se apropie tot mai mult de adevăratul ucigaș.

RECENZIE:

E ăsta cel mai bun thriller citit vreodată? Nu. Dar mi-a plăcut tare mult că m-a prins de la prima pagină, c-a avut o idee oarecare diferită de ce întâlnesc de obicei și că m-a făcut să-mi pese de personaje și să stau cu sufletul la gură pe tot parcursul poveștii și să-mi doresc că Jack să reușească să afle ce s-a întâmplat și să-l facă să plătească. 

"Zero Days" e o poveste plină de acțiune, suspans, întorsături de situație și multă tensiune, fără să fie prea mult sau să pară nerealist. Iar faptul că personajele sunt bine scrise și realiste fac că totul să fie și mai intens. 

Mi-a păsat mult de Jack și cu cât situația ei devine mai complicată chiar mă gândeam dacă va reuși; însă da dovadă de atâta ambiție și putere... și iubire pentru Gabe. Gabe care, deși l-am întâlnit doar foarte puțin, părea foarte ok și chiar mi-a părut rău pentru el. Ceea ce recunosc că nu se întâmplă mereu și mai ales în thrillers, unde unele personaje par doar decupaje de carton ce știi că trebuie să moară. Însă el e viu și important pentru Jack, și real, iar autoarea reușește, în clipele alea puține, să-l facă așa și pentru cititor. Însă Ware face asta pentru toate personajele și chiar și cele ce abia apar par oameni în carne și oase și nu doar pioni ce trebuie să miște firul narativ. Ceea ce eu întotdeauna apreciez și știu că nu-i ușor de făcut.

Recunosc că am ghicit cine era criminalul, dar asta nu m-a făcut să-mi placă mai puțin. În același timp m-a enervat rău că poliția ține cu dinții de faptul că Jack e suspectă și că nimic nu se potrivește, dar nu i-am văzut să investigheze și alți cunoscuți ai lui Gabe sau nu așa tare, ceea ce nu mi se pare corect. Da, e adevărat că de obicei soții au motive și resurse să comită, însă nu înseamnă că toți o fac. Aș fi vrut ca clișeul ăsta să nu fie în carte sau măcar să fie mai nuanțat un pic... ori poate sunt eu deja sătulă de poliție ce face treaba de mântuială și care normal că la final... wow, șoc și groază, își dă seama care era adevărul, dar doar când e prea târziu. Ce frumos. Însă într-un fel zice că e realist... nu e ca și cum poliția din viața reală e... excepțională.

Pentru mine, "Zero Days" a fost o carte ce am devorat-o în câteva ore și chiar fără să iau pauză, m-a ținut în priză, și mi-a plăcut. Posibil să-ți placă în funcție de cât de mult te prind personajele, dar și dacă nu-ți pasă de ele, cred că te poate prinde datorită acțiunii și firului narativ, iar Ruth Ware e genul de scriitor ce face că lucrurile să meargă din rău în și mai rău, apoi în groaznic, iar dacă ți-a plăcut "Femeia din cabina 10", atunci o să-ți placă și asta. Căci gândindu-mă acum, Jack și Lo n-au deloc o viață ușoară și le sunt testate rău limitele. Însă față de Lo, aș spune că Jack e cu mult mai pregătită, determinată și cu siguranță are mai multă răbdare și calm.

N-aș spune că "Zero Days" e "Femeia din cabina 10" cu hackeri și coduri, dar dacă ai iubit-o pe una, cred că și cealaltă e perfectă.

luni, 1 iulie 2024

RECENZIE - Toți cei din acest tren sunt suspecți (Ernest Cunningham, #2) de Benjamin Stevenson

 

Descriere:

Când Societatea Scriitorilor de Cărți Polițiste m-a invitat la festivalul organizat într-un tren ce străbate Australia, speram să găsesc inspirație pentru a doua mea carte. Ficțiune, de data asta: trebuia să mă desprind de oamenii din viața reală care se ucideau între ei. Evident, n-a fost așa.

Invitații erau ca un catalog al familiei regale a scriitorilor de romane polițiste:
• Debutantul (eu!)
• Scriitorul de ficțiune criminalistică
• Scriitorul de blockbustere
• Scriitorul de ficțiune literară
• Scriitorul de thrillere psihologice

Când unul dintre noi este ucis, ceilalți devin detectivi. Împreună, ar trebui să știm cum să rezolvăm o crimă. Desigur, ar trebui să știm și cum să comitem o crimă. Cum poți găsi ucigașul când toți suspecții știu cum să scape basma curată?

RECENZIE:

Poate că mi-a plăcut cartea asta pentru c-am citit-o fără să am așteptări de la ea (ba, chiar mă gândeam că o să fie o dezamăgire totală, după cum mi-a displăcut primul volum) sau poate chiar a fost bună. Însă mă bucur să zic că n-a fost o pierdere de timp și că față de prima carte m-a ținut în priză aproape pe tot parcursul ei. Și că momentele plictisitoare au fost mai puține, iar cele în care autorul se concentra pe lucruri nesemnificative sau mă îngropa în descriere nesfârșită au fost și ele mai rare. 

"Toți cei din acest tren sunt suspecți" cred că-i cartea aia thriller ce poate fi citită în vacanță, când vrei să citești, dar să te și relaxezi. E ușoară, rapidă, amuzantă (dacă-ți place umorul autorului) și relativ realistă, deși sunt și destule momente când te gândești cât de ridicolă poate să devină. Eu n-am râs și nu înțeleg sensul glumelor din carte, dar la fel ca la filmele de comedie nu tot umorul e pentru toți. Și-n același timp o consider mai mult o carte neserioasă ce se întâmplă să fie thriller, decât un thriller cu momente amuzante.

Personajele sunt multe și n-au fost schițate cât aș fi vrut eu, și majoritatea au rămas unidimensionale sau doar pioni ce s-au asigurat că povestea se mișcă sigur spre final. N-am simțit nimic pentru nimeni și dacă pățești la fel cred că-i oarecum trist, deoarece sunt câteva subiecte delicate în poveste, dar care m-au lăsat rece datorită modului în care-s tratate și scriiturii. Desigur asta-i pur subiectiv și poate altcineva o să spună contrariul. 

Modul în care-i dezlegat misterul și cum sunt expuse răspunsurile la toate întrebările m-a dus cu gândul la cărțile Agathei Christie, însă nici un caz nu se compară. Pentru mine asta a fost un plus. Deși n-aș fi reușit singură să-l rezolv și nu doar pentru că am preferat să citesc și nu să notez tot și să teoretizez. Ci pentru că sunt multe lucruri ce, cred eu, n-aveai cum să le afli sau să le vezi în acel fel; fără să vină "detectivul" la final și să-ți spună cum a mers. Nu-i neapărat un minus, însă mie-mi place să-mi pot da seama sau măcar să am o șansă să urmăresc asta și nu să stau până la final când mi se zice tot.

Acum dacă tu ai ghicit și așa chiar felicitări. Poate mi-a scăpat mie.

Overall, mă bucur c-am citit-o și cu siguranță e mai bună ca prima sau măcar așa a fost pentru mine. Deci dacă-ți plac misterele ce se desfășoară în spații relativ închise, cu un număr fix de personaje, dar dacă-ți plac și cărțile cu și despre scriitori și povești, atunci dă-i o șansă. Și poate o să-ți placă și glumele.