sâmbătă, 7 octombrie 2023

RECENZIE - Micuțele balerine de Sona Charaipotra & Dhonielle Clayton

 Descriere:

O combinație irezistibilă între Black Swan și Pretty Little Liars, acest roman savuros aduce în prim plan personaje bine conturate, care ar face orice pentru un rol de primadonă la școala lor elitistă de balet.

Gigi, Bette și June, trei eleve de top de la liceul exclusiv de balet din Manhattan, au avut parte de destulă dramă de-a lungul anilor. Gigi, dominată de spiritul ei nonconformist, vrea doar să danseze – dar acest lucru o poate costa chiar viața. Privilegiata Bette, din New York, vrea să scape de umbra surorii ei, balerină la rândul său, iar încercarea aceasta îi dezvăluie părți nebănuite. Perfecționista June vrea să obțină cu orice preț rolul principal, altfel mama ei îi va ucide pentru totdeauna visurile legate de balet.

Când fiecare colegă își poate fi amică, dar și adversară, fetele vor face sacrificii, vor manipula și vor înjunghia pe oricine în spate, doar pentru a fi cele mai bune dintre cele mai bune.

RECENZIE:

Teoretic ăsta nu-i genul meu de carte, deoarece nu sunt fan drame adolescentine, clișee sau fete ce încearcă să-și facă viața un chin, doar să ajungă ele în vârf. Însă îmi plac poveștile cu diferite tipuri de competiții și chit că nu știu mai nimic despre balet, întotdeauna mi se pare un subiect interesant. Așa că, până la urmă am citit-o. 

Și a fost și n-a fost ce m-așteptam. Overall a fost doar ok, nu pot să zic că am citit-o în câteva ore cum fac de obicei și chiar a trebuit să trag de mine ca să o termin sau mai bine zis ca să o reiau după ce o lăsam din mâna. De ce s-a întâmplat asta? Pentru că drama, certurile în mare pornite din orgoliu sau sete de atenție sau "eu sunt cea mai bună, dar nu mă vede nimeni" sau fixațiile pe băieți, obsesia cu mâncarea (deși mai bine zis încercarea de a nu mânca nimic ca să fii perfect și slab și toate problemele și bolile ce reies din asta) nu au fost ce voiam eu să citesc, dar au constituit mare parte din carte. 

Căci da, deși cartea în principal e despre balet, vorbește mult despre viețile celor 3 fete și despre tot ce fac ele ca să fie sigure că primesc rolul, fie că-i vorba de a pune bețe în roate celorlalte, fie de a se înfometa, a bea până nu mai știu de ele, a băga pastile și/sau droguri, a manipula pe oricine prind și a da tot ce au baletului, fără să le pese că-și riscă sănătatea, viața, somnul, prietenii, etc. Dar nu-ți imagina că sunt singurele, nu. Deoarece sunt și destui tipi care se folosesc de ele și fac orice pentru a obține ce vor și nu de puține ori am vrut să le fac eu ceva... 

Ce m-a deranjat cel mai tare totuși la "Micuțele balerine" a fost faptul că fetele mi-au părut una și aceeași și cu greu am reușit, pe parcursul lecturii, să-mi dau seama din perspectiva cui citesc. Nu de puține ori am crezut că sunt cu Gigi, dar era perspectiva lui June sau credeam că vorbește June, dar era Bette. Iar asta e un mare minus, căci ideea de a avea perspective multiple e să cunoști fiecare personaj și tocmai, să obții mai multe informații și să fie și mai clare în mintea ta. Însă asta e ceva subiectiv și poate ție n-o să-ți pară că sunt unidimensionale la aspectul asta și vei știi care-i care. Și aici mă refer la ton și la cum sunt scrise, căci da, pe lângă asta, fiecare are viața ei, au ambiții, propriile fixații, îngeri și demoni și n-aș zice că una e mai bună că cealaltă.. dacă te uiți un pic mai mult, ai zice că-s toate o apă și un pământ, indiferent de culoarea pielii sau bani.

Cred că "Micuțele balerine" poate fi citit fie că-ți plac misterele sau poveștile mai întunecate, fie că vrei dramă, competiții, balet, adolescenți ce merg prea departe, minciuni, manipulări, vieți ce par perfecte și strălucitoare, însă pe dedesubt sunt sparte și găunoase, ori vrei doar o lectură ușoară și care poate o să-ți dea oleacă de gândit. Nu cred că e o carte doar pentru tineri sau adolescenți și cred că fiecare ar putea lua ceva din ea. Plus că dacă o citești, poți apoi să te uiți și la serial. Sau poate l-ai văzut înainte, iar acum ar fi perfect să citești și cartea.

Eu i-am dat 4 stele și sper să citesc cândva și al doilea volum. 

0 comentarii: