luni, 19 august 2024

RECENZIE - Colega de birou de Freida McFadden

 

Descriere:

Două femei. Un birou plin de secrete. O crimă teribilă care nu poate fi ascunsă.

Dawn Schiff este ciudată.

Cel puțin așa crede toată lumea la Vixed, compania de suplimente alimentare în care Dawn ocupă funcția de contabil. Niciodată nu spune lucrurile potrivite. Nu are prieteni. Întotdeauna ajunge la birou la 8.45 dimineața. Fără excepții.

Atunci când nu vine la birou ca de obicei, colega ei Natalie Farrell – o femeie frumoasă, plăcută, cea mai bună reprezentantă de vânzări timp de cinci ani la rând – se arată surprinsă. Însă surpriza se transformă în spaimă după ce primește un apel telefonic anonim care schimbă totul.

Aparent, Dawn nu era doar o străină bizară, ci şi ținta cuiva apropiat. Iar acum Natalie se trezește prinsă într-un joc distorsionat de-a șoarecele și pisica, încât ajunge să se întrebe: cine este adevărata victimă?

Dar un lucru este foarte clar: cineva o ura pe Dawn Schiff. Suficient de mult încât să îi dorească răul suprem.

RECENZIE:

"Colega de birou" e o carte pe care am început-o azi, ca să am ceva de făcut în pauze și în drum spre și dinspre muncă, și recunosc că m-a ținut în priză pe tot parcursul, chiar dacă începutul mi s-a părut un pic plictisitor și niciunul din personaje nu mă interesa prea mult. Dar și-a găsit ușor ritmul și curând devoram capitol după capitol, întrebându-mă ce mai urmează, ce s-a întâmplat cu Dawn și dacă Natalie chiar i-a venit de hac.

A fost un singur moment în carte ce m-a lăsat cu adevărat cu gura căscată și doar pentru ăla cred că merită citită, deși nici restul nu-i rău. Chit că apoi, pentru mine, totul a luat-o la vale și a dat într-o zonă prea dramatică și trasă de păr, și ultimul meu strop de răbdare s-a evaporat. Adică oi fi intrat eu în horă și-am crezut tot, chit că uneori era prea mult, dar acele ultime capitole pe mine m-au pierdut și tot entuziasmul meu de a-i da 4 stele și de a spune că "mamă, e cea mai bună carte citită recent și uite ce dezvăluire și ce personaje!" a scăzut la 3 stele și doar un "mi-a plăcut și pentru ceva rapid, lejer și sărit de pe fix, e perfectă". 

Și da, când zic sărit de pe fix nu mă refer strict la poveste, ci la tot ce se întâmplă în ea și la personaje. Pentru că autoarea asta nu se dă în lături din a construi fire narative ce-ți fac sprâncenele să ajungă pe ceafă, personaje pe care nu știi dacă să le judeci sau să le susții, suspans din belșug și sfârșituri ce te lasă pe gânduri. Eu eram fericită dacă se termina cu câteva capitole mai devreme și dacă lucrurile mergeau conform planului, până la capăt... dar n-a fost să fie.

Așa că, dacă n-ai citit-o, dă-i o șansă și sper că ești pregătit. Fie că o să-ți placă sau nu, va fi, cu siguranță, o călătorie zdruncinată! 

marți, 6 august 2024

RECENZIE - Nimic nu e adevărat de Lisa Jewell

 

Descriere:

În timp ce îşi sărbătoreşte cea de-a patruzeci și cincea aniversare într-un pub londonez, Alix Summer, gazda unor podcasturi de succes, cunoaște o altă femeie născută în aceeași zi cu ea, pe nume Josie Fair.

Câteva zile mai târziu, cele două se întâlnesc întâmplător, de data aceasta în fața școlii unde învață copiii lui Alix și unde, pe vremuri, au învățat și fiicele lui Josie. Aceasta din urmă îi mărturisește lui Alix că i-a urmărit podcasturile și că i-ar plăcea să fie intervievată și ea în cadrul seriei, întrucât se află într-un moment de cumpănă al existenței sale.

Viața lui Josie este stranie și complicată și, cu toate că Alix o găsește tulburătoare, nu poate rezista tentației de a realiza podcastul. Treptat însă, Alix începe să înțeleagă că Josie nu e cine pare a fi și, înainte să-și dea prea bine seama ce se petrece, aceasta reușește să se insinueze în viața și în căminul ei.

Dar, la fel de repede cum a apărut, Josie dispare, lăsând în urma ei o amenințare de moarte ce planează asupra familiei lui Alix.

Curând, Alix începe să se întrebe: cine este, cu adevărat, Josie Fair? Și ce secrete ascunde?

RECENZIE:

Ia un loc, căci am sentimente amestecate legat de cartea asta. 

E una din acele cărți începute dimineață în drum spre muncă și pe care am devorat-o când am putut, pe parcursul zilei, și când alții ieșeau în pauză, eu terminam ultimele pagini. Așa că da, pot să spun că m-a prins și odată ce își intră în ritm, e greu să o lași din mână. La capitolul suspans, tensiune și acțiune chiar a livrat și chit că dezvăluirile n-au fost ce m-așteptam eu, nu pot să zic că nu m-au șocat și că în vecii vecilor nu le-aș fi ghicit, nu pe toate.

A fost interesant și aspectul cu podcastul, căci a oferit perspective diferite și informații ce nu le-am fi aflat altfel. Mai ales că Josie e un personaj cum nu mi-a mai fost dat să văd de mult timp și în niciun caz nu în sensul bun. Adică da, e bine scrisă, toate personajele sunt imperfecte, complexe, trezesc emoții și reacții, dar în niciun caz nu ai vrea să ai de-a face cu ele sau mai ales cu ea. De câte ori n-aș fi vrut să-i zic lui Alix să o lase naibii în pace și să-și vadă de viață; căci numai probleme i-a adus curiozitatea în cazul ăsta.

Ca thriller e bună, dar pe lângă asta povestea a conținut și niște subiecte mai delicate și personal n-am fost ok cu modul în care au fost tratate sau discutate. Mi s-a părut că s-au băgat prea ușor sub preș și totul a fost mai mult abordat superficial, pe repede înainte și unele au fost scuzate sau mai puțin puse la zid, alături de vinovați. Așa că, aici, depinde de tine cum o să vezi lucrurile și ce-o să simți. Din unghiul asta, nu-i o carte așa lejeră.

 "Nimic nu e adevărat" e o carte ce-o să rămână cu mine și nu datorită scriiturii sau finalului, ci al oamenilor, al modului în care unii cad în plasă, iar alții profită cu nerușinare. Arată perfect cum poți fi dus de nas, cum habar n-ai ce e în spatele unei uși și-n casa unui om și că atunci când ai un presentiment legat de cineva, oricât de mic, mai bine ascultă de el și fugi! 

vineri, 2 august 2024

RECENZIE - Toți suntem malefici de Amanda Foody, C. L. Herman

 

Descriere:

TE-AI ÎNDRĂGOSTIT DE ÎNVINGĂTORII JOCURILOR FOAMEI.
ACUM, PREGĂTEȘTE-TE SĂ-I ÎNTÂLNEȘTI PE MALEFICII VĂLULUI SÂNGERIU!
Luna Sângerie răsare. Vălul Sângeriu cade. Începe turnirul!

În fiecare generație, la răsăritul Lunii Sângerii, șapte familii din izolatul oraș Ilvernath numesc câte un campion pentru a concura într-un turnir în care se luptă pe viață și pe moarte.

Premiul? Control exclusiv asupra unui izvor secret de magie înaltă, cea mai puternică resursă din lume, despre care se credea că este de mult secată.

Anul acesta însă, o carte scandaloasă scoate la iveală secretele turnirului și îi aduce pe cei șapte noi campioni în centrul atenției la nivel mondial. Volumul oferă, de asemenea, informații valoroase pe care participanții din anii anteriori nu le-au avut la dispoziție, respectiv o perspectivă asupra strategiilor, secretelor și punctelor slabe ale celorlalte familii. Și, cel mai important, le dă posibilitatea de a alege: să-și accepte soarta sau să-și rescrie moștenirea.

RECENZIE:

Sincer m-așteptam la mult mai mult de la cartea asta, dar cred că-i vina mea. Căci după ce-am citit descrierea am zis că va fi o competiție aprigă, întunecată, cu personaje ce-o să facă orice să câștige, mult suspans, acțiune, și magia ce era destul de interesant descrisă în prima parte a cărții avea să-și arate adevărata față și toate complexitățile. Și mânuită de acești oameni va oferi un spectacol pe măsură.

Însă... pentru mine a fost dezamăgitor. Începând de la faptul că toate perspectivele s-au citit aproape la fel, personajele mi s-au părut de carton, ambițiile lor s-au topit cu fiecare capitol, culmea, în loc să devină forța care să-i propulseze în turneul ăsta, și-n foarte puține momente ei erau mai mult decât niște clișee și făcând ceva ce voiau; și nu pentru că povestea sau ceilalți îi împingeau și trebuiau să reacționeze. Nu m-am atașat de niciunul, nu i-am înțeles și nu mi-a păsat nici de momentele așa vrute romantice sau între prieteni vechi, sau de toate dramele și conflictele ce mie mi s-au părut exagerate sau nerealiste. Dar știu că alții o să aibă o părere diferită și nu vreau să opresc pe cineva din a o citi și, de ce nu, din a-i plăcea!

A fost atmosferică și chiar m-a transportat acolo, unele momentele mi-au plăcut și atunci chiar părea că o ia pe drumul bun, iar magia și toate regulile ei chiar m-au prins. Însă minusurile au fost în număr mai mare și aș fi vrut ca povestea să se concentreze mai mult pe aspectele ce făceau povestea asta diferită și bogată. Iar dacă ar fi făcut-o, alături de niște personaje și voci mai bine șlefuite și s-ar fi concentrat pe turneu și pe așa zisele lupte pe viață și pe moarte, atunci ar fi fost mai bună. Pentru mine. 

Nu regret c-am citit "Toți suntem malefici", dar nici nu mi se pare că am primit ce mi s-a promis. Însă cred că e una din situațiile alea când e vina mea și nu a cărții, iar ea o să-și găsească cititorii în alte persoane. Până la urmă e "vina mea" că m-așteptam la ceva și n-a coincis cu ce-am găsit în carte.