duminică, 2 iunie 2024

RECENZIE - Secretul pacientei de Loreth Anne White


 

Descriere:

Când cadavrul plin de răni al unei femei ieșite la alergat este găsit la baza stâncilor de pe coasta de la marginea unui orășel idilic, vecinii ideali nu mai par dintr-odată chiar atât de ideali.

Lily Bradley este o psihoterapeută respectată, căsătorită cu un profesor universitar renumit. Soții locuiesc cu cei doi copii ai lor într-o casă de vis din Story Cove, o comunitate strâns unită. Lily duce o viață perfect ordonată, sau cel puțin așa pare. Ca terapeută, știe tot ce ascund oamenii în adâncul sufletului lor. Inclusiv ea însăși.

Într -o zi, senzuala și nonconformista Arwen Harper își face apariția în orășel într-un microbuz Volkswagen vopsit în stil hippy, împreună cu fiul ei de șaisprezece ani. Peste noapte, secretele comunității din Story Cove nu mai sunt în siguranță. Deoarece Arwen Harper ar putea să-și cunoască noii vecini mai bine decât se cunosc ei înșiși. Acum cineva a murit, și se pare că e vorba de o crimă. Brutală și cu motivații personale. Intră în scenă Rue Duval, o detectivă perspicace și experimentată. Sarcina ei este să demaște secrete, dar Rue se pricepe de minune să le și păstreze.

Pe măsură ce viețile celor trei femei se împletesc inevitabil, un lucru devine limpede: când se pune problema supraviețuirii, oamenii obișnuiți pot săvârși cele mai cumplite lucruri.  

RECENZIE: 

"Secretul pacientei" e o carte ce m-a lăsat cu gură căscată de câteva ori și cred c-a și râs de mine: când reușeam în sfârșit să găsesc un răspuns și crezând c-am rezolvat misterul, dar apoi îmi arăta adevărul și că greșisem. Așa că o luăm de la capăt și mă gândeam "gata, de data asta știu!", doar ca să mai dezvăluie ceva și să-mi arunce de-a valma toate piesele. 

Lăsând deoparte metaforele, cartea asta e foarte bună, m-a prins de la început, nu seamănă deloc cu "Pacienta tăcută", deși titlul seamănă puțin și dacă ar fi să le compar, aș zice că asta chiar e mult mai bună. Deși poveștile și secretele din ele n-ar putea fi mai diferite, atât în ce sunt, dar și din punct de vedere al scriiturii și execuției. Și chiar m-a luat prin surprindere pentru că n-am avut deloc așteptări, descrierea mi-a dat impresia că e doar o altă carte reprezentând o idee ce-am mai citit-o de atâtea ori, deci nimic nou, însă ceva tot m-a făcut să o cumpăr și să o citesc. Și chiar nu regret!

"Secretul pacientei" e scrisă din mai multe perspective și autoarea a știut cum să le scrie ca să îți dea informații doar ca să te ațâțe, să te facă să crezi că știi ce urmează, iar apoi să-ți tragă preșul de sub picioare. Am impresia și că s-a jucat cu câteva motive și întorsături de situație ce sunt de obicei folosite în cărți cu descrieri și idei asemănătoare, știind cu ce așteptări intră cititorii și a avut grijă de fiecare dată să le arate la momentul potrivit că au văzut doar ce a vrut ea și nu adevărul.

Adevăr ce sincer m-a luat prin surprindere și a fost ca o gură de aer proaspăt. Nu pentru c-ar fi fost ceva drăguț, ci pentru că nu mi-am dat seama oricât m-am străduit, și pentru că amestecat cu alte elemente au făcut povestea asta ceva aproape original și cum n-am mai citit de multă vreme. Iar pentru cineva ce preponderent citește thriller și mistere asta e foarte greu de găsit. 

Și știu că de obicei zic că oamenii din cărțile astea sunt imperfecți sau niciunul nu e bun, dar aici chiar așa e. Niciodată clipă n-am stat și-am zis, în timp ce citeam, că îmi pare rău de cineva și că nu-și merită soarta. Iar singurele persoane ce nu făceau parte din acea categorie nu au fost nici ele prea departe, deși au avut motivele lor. Dar ce spun, toți au motivele lor, unele cu bună intenție, iar alții știu ce fac, le place și vor și mai mult.

"Secretul pacientei" e o poveste bine scrisă, plină de suspans, acțiune, care dă pe afară de dezvăluiri și întorsături de situație, ce oscilează între prezent și trecut și care prin toate perspectivele ce ți le oferă, se joacă cu tine și îți arată ce se întâmplă, la fel de mult pe cât îți ascunde. Și te duce așa cu zăhărelul capitol cu capitol, până când îți dai seama că ai citit jumătate din ea, deși abia ai început-o, iar apoi realizezi că ai prea multe întrebări fără răspuns ca să o lași din mână. 

Cred că-i o carte perfectă pentru aproape oricine, însă mai ales dacă îți plac misterele, dacă îți surâde ideea de comunitate mică, toată lumea știe pe toată lumea și totuși fiecare își ține secretele mai strâns ca paharele cu băutură. Dar și dacă vrei un thriller în care poliția chiar își face treaba... însă poate au și ei secretele și motivele lor. 

Oi fi citit eu "Secretul pacientei" în câteva ore, însă nu-mi va ieși din minte prea curând, atât datorită personajelor bine scrise, complexe și realiste, dar și dezvăluirilor. Chiar nu glumesc când zic că au fost momente când am stat și m-am uitat la pagini, nevenindu-mi să cred ce tocmai am citit! Și poate că nu va avea același efect și pentru tine, dar eu zic s-o încerci, chiar sper să o citești și tare îmi doresc să îți placă. Poate nu la fel de mult, dar tot cred că va fi o lectură pe cinste indiferent unde și când o citești. 

0 comentarii: