sâmbătă, 30 iulie 2016

M-am lăsat de citit? Te-ai lăsat de citit?


Sal'tare, tuturor cititorilor! : )

A trecut destul de mult timp de când n-am mai postat o discuţie pe blog şi câteva luni de când n-am mai postat o recenzie aici. Iar titlul postării oferă destule indicii. Dar NU, nu m-am lăsat de citit! Ci doar am luat o pauză sau creierul meu a decis să ia o pauză şi să mă lase singură, în faţa muntelui de cărţi, uitându-mă la ele şi încercând zadarnic să termin vreuna. Sau măcar să pot trece de prima pagină. 

Cu toţii avem zile în care n-avem chef de citit sau chiar şi săptămâni. Pentru că suntem obosiţi de la job sau de la liceu/facultate, avem prea multă treabă, preferăm să dormim mai mult sau pur şi simplu am descoperit un nou serial şi vrem să vedem zece sezoane chiar acum. Toate acestea mi s-au întâmplat şi sunt sigură că şi vouă, însă nu despre acest reading slump vreau să vorbesc, pentru că acesta vine şi pleacă, şi uneori e doar o mică pauză, pe care şi noi o vrem; pentru că doar în loc de citit facem ceva la fel de plăcut.

Vreau să vorbim despre acel reading slump care vine pe neaşteptate, când ţi-e lumea mai dragă, când ai tot timpul din lume, pentru că ai concediu, zile libere, e weekend sau ai toată vara la dispoziţie, atunci când eşti la zi cu toate serialele, când n-ai nimic altceva de făcut decât să citeşti. Şi nu poţi! Pentru că el nu te lasă. Vrei să citeşti, să termini două cărţi pe zi, să stai treaz noaptea şi să fii alături de personaje, mergând în aventuri sau umblând prin cine ştie ce locuri ascunse în înaltul norilor. Dar nu merge. 

Prima dată crezi că e doar de la schimbarea de program, aşa că nu te panichezi şi mai vezi un film, mai te uiţi puţin la nişte book hauls pe bloguri sau pe booktube, mai citeşti o recenzie, stai două ore pe goodreads, holbandu-te la coperţi noi şi citind descrieri, mai adaugi 41271812923 de cărţi la TBR. Şi când îţi dai seama, vezi c-au trecut trei săptămâni sau aproape o lună şi tu n-ai citit nimic. Deja începi să te sperii, aşa că încerci să citeşti ceva, că poate merge; doar vorba aia pofta vine mâncând. Şi începi o carte, două, cinci. Degeaba. Poate ar trebui să schimbi genul sau să reciteşti ceva, însă tot nu merge. Citeşti cuvintele şi nimic nu sclipeşte, nicio imagine nu-ţi apare în cap. Aşa că acum începi să te cerţi cu tine însuţi, pentru că ai tot timpul din lume şi ai putea citi într-o vară cât alţii în zece, că poţi devora toate seriile şi trilogiile alea de care vorbeşte toată lumea şi ai putea termina aproape toate noutăţile până în septembrie. Dar nu te aude nimeni şi e ca şi cum vorbeşti în faţa unor leneşi, încercând să-i convingi să facă sport.
Am avut şi încă mai am parte de acest reading slump care nu mă lasă în pace şi-mi încurcă toate planurile, pentru că de aproape trei luni eu n-am mai citit nimic, în afară de chestiile pentru master. Şi e foarte enervant, pentru că vreau să citesc, am n liste de cărţi, cărţi peste tot lângă mine şi încă câte e-books. Dar nu pot face nimic decât să aştept. Şi ştiu că e ciudat şi greu şi foarte frustrant, mai ales când toată lumea citeşte în jurul tău şi tu te simţi ca un rinocer între unicorni. Mai sunt şi momentele alea în care un alt cititor te întreabă ce mai faci, ce-ai mai citit şi tu îi spui că nimic, pentru că ai luat o "pauză". Iar el se uită la tine cu ochii cât roata de caşcaval şi mai că ţipă "te-ai lăsat de citit?!". Doamne fereşte, normal că nu m-am lăsat şi nici n-am de gând să fac asta. Însă astfel de momente şi de pauze ni se întâmplă tuturor şi nu depinde neapărat de noi, căci atâta timp cât încercăm şi încă vrem să citim, nimic nu ne face mai puţin cititori sau iubitori de cărţi. E normal şi e ok să iei o pauză, chiar dacă durează o lună sau un an. Poate acum nu citeşti romane şi citeşti manga sau graphic novels sau ai descoperit că-ţi place poezia, sau mergi la căţărat. Sau te-ai gândit să vezi toate serialele care au peste nouă sezoane. Poate vrei doar să te bucuri de vară şi să stai cu prietenii şi familia sau ţi-ai luat o pisicuţă sau un căţel şi nu mai vrei să faci altceva. 

Trebuie să te relaxezi, aşa cum şi eu fac şi încerc uneori să nu mă enervez, pentru că nu ajută. Poate există un motiv pentru care acum nu poţi citi şi îl ştii sau poate nu; poate tocmai ai terminat liceul sau facultatea şi creierul tău vrea ca toată ziua să stea degeaba, doar ai muncit atât în ultimele luni. Poate e vorba de somn sau de mâncare sau orice altceva. Orice schimbare care pare să n-aibă legătură cu asta, poate să influenţeze şi ce facem în timpul liber. Pentru că eu aş putea citi şi acum, aşa cum aş fi putut citi şi-n aceste luni, dar ar fi fost forţat, pentru că n-am simţit nevoia să o fac. Şi e ok. Vreau să citesc atunci când o să simt nevoia, când o să-mi placă iarăşi să stau cu orele şi să nu mă mişc de pe canapea, până nu dau ultima pagină. 

Toată lumea ia pauze, chiar şi cititorii. Iar dacă n-ai citit în ultima săptămână, ultimele luni sau de câţiva ani, e ok. O să-ţi revină cheful, iar apoi vei putea iarăşi să citeşti cât vrei. Acest reading slump nu te face mai puţin cititor şi nimeni nu poate să-ţi spună sau să-ţi reproşeze ce şi cum să faci cu timpul şi cu cărţile tale. 

Lectură plăcută şi spor la toate serialele pe care le aveţi ongoing. Sau anime-uri : ) 

Iar eu sper să revin cât mai curând cu recenzii şi să citesc cât pot de mult, în lunile de vară ce au mai rămas. Căci îmi place şi această pauză, pentru c-am avut timp să recuperez la seriale şi să mă uit la anime-uri, ceea ce n-am mai făcut de câţiva ani. Dar mi-e dor şi de cărţile mele. Aşa că, faceţi tot ce va place când nu citiţi, iar când vă revine cheful, veţi putea doar să citiţi, după pofta inimii.

0 comentarii: