luni, 9 mai 2016

Cotloane intunecate de Ruth Rendell - NOU la TREI



O poveste extrem de captivanta despre santaj, crima si destine implacabile.

Descriere:

Dupa ce tatal sau moare, Carl Martin mosteneste o casa mare si frumoasa in centrul Londrei. Ca sa nu trebuiasca sa lucreze si sa aiba timp de scris, inchiriaza etajul primei persoane pe care o intervieveaza, Dermoot McKinnon.

Face astfel prima mare greseala. A doua mare greseala este faptul ca a pastrat colectia bizara de „remedii” homeopatice a tatalui sau, pe care a gasit-o in dulapiorul de medicamente, impreuna cu niste pastile de slabit dubioase. A treia greseala este sa vanda cincizeci de astfel de pastile unei prietene, care ulterior este gasita moarta.

“Ruth Rendell este neintrecuta in a spune povesti despre obsesii, labilitate si coincidente nefaste.” - Stephen King

Impletind ingenios doua fire narative ce se intalnesc in deznodamantul socant, Ruth Rendell descrie vartejul ametitor care-l poarta pe Carl intr-o lume intunecata si il impinge apoi la crima, in timp ce cade victima unui dusman invizibil de care nu poate sa scape.

“Daca nu esti familiarizat cu romanele lui Ruth Rendell, daca, intr-un fel sau altul, i-ai ratat cele peste saizeci de carti, dar ai deschis-o acum pe aceasta… felicitari: viata ta de cititor va deveni infinit mai bogata.” - Los Angeles Times

“Ruth Rendell a imbogatit cu dimensiuni psihologice profunde si sofisticate literatura politista clasica din Marea Britanie.” - Washington Post

“Scrisul lui Ruth Rendell are intimitatea nelinistitoare a unei atingeri straine in intuneric.” - The New York Times Book Review

Ruth Rendell (1930-2015) a fost o faimoasa scriitoare de carti politiste, care si-a castigat statutul de legenda inca din timpul vietii. Senzationalul sau roman de debut, From Doon with Death, a fost publicat in 1964 si le-a facut cunostinta cititorilor cu longevivul si popularul sau personaj, inspectorul Reginal Wexford. Cariera sa impresionanta acopera o jumatate de secol, cu peste saizeci de carti publicate si vandute in toata lumea in peste 20 de milioane de exemplare. Cateva dintre romanele sale au fost adaptate cu succes pentru televiziune. 

Ruth Rendell a semnat o serie de carti si cu pseudonimul Barbara Vine. A fost recompensata cu numeroase premii, printre care Sunday Times Literary Award in 1990. De asemenea, a primit de trei ori Edgar Award, cea mai importanta distinctie acordata de organizatia Mystery Writers din Statele Unite ale Americii, de patru ori premiul Gold Dagger, precum si distinctia Diamond Dagger pentru contributia sa literara remarcabila, acordata de prestigioasa Crime Writers Association din Marea Britanie. Membra a House of Lords, a fost una dintre personalitatile literare marcante ale epocii noastre.

“O luase inapoi spre Falcon Mews, cand ii veni in minte Dermot McKinnon. De buna seama, acum, ca viata lui intra pe un nou fagas, amintirea lui Dermot avea sa paleasca. Nu simtea niciun pic de mila, nici regret. Ce facuse fusese aproape accidental, in masura in care nu realizase prea bine ce se intampla decat cand totul se sfarsise. Dupa vreun an, in care va aprecia calitatile noului chirias, cu atitudinea lui scortoasa si aerul lui rece, corect, va fi uitat cu totul de Dermot si cu siguranta ca nu se va mai invinovati deloc pentru moartea lui.”

0 comentarii: