miercuri, 18 iulie 2012

Barbatul si femeile din viata lui


Stimati cititori,

Cate dintre iubirile unui barbat reusesc oare sa scape de sub influenta relatiei primordiale cu mama? Si cum se pot acestia elibera de puternica amprenta materna, adesea inconstienta, construind relatii sanatoase si mature cu partenerele de viata?
La aceste intrebari va raspunde psihologul american Michael Gurian in cartea Prezenta invizibila aparuta saptamana aceasta in librarii.

PREZENTA INVIZIBILA

Autor: Michael Gurian
Traducere din engleza de Brandusa Popa
Nr. de pagini: 360
Pret: 35.00 Ron
Colectia: Psihologia pentru toti
Editura TREI


.BARBATUL SI FEMEILE DIN VIATA LUI

Te simti inadecvat si nu reusesti sa intelegi de ce? Esti intotdeauna gata sa iti sacrifici adevaratul fel de a fi pentru un model pe care altcineva - in special sotia sau partenera incearca sa ti-l impuna?

Cartea lui Michael Gurian exploreaza, cu mare sensibilitate, trasaturile pozitive si negative ale legaturii mama-fiu si modul in care apare aceasta legatura in relatiile adulte. Autorul apeleaza la povesti si exemple mitice, care te vor ajuta sa intelegi fortele care modeleaza personalitatea unui viitor barbat, in copilarie si adolescenta: primul atasament, triunghiul mama, abuzul, mesajele despre tata si barbati, pe care mama le transmite fiului. El ofera, de asemenea, o serie de tehnici si exercitii practice pentru dezvoltarea emotionala si spirituala a barbatilor: gasirea unui ritual personal, meditatia ghidata, intocmirea istoricului familiei si a istoricului propriu, realizarea unui jurnal personal si a unei scrisori adresate mamei. Pledand pentru echilibru, cartea se incheie cu cateva teme de studiu oferite mamelor de baieti si femeilor implicate in relatii cu barbatii.

Ca barbati intr-o cultura ce se teme si uita de dezvoltarea spirituala, crescuti in foarte industrializatul secol XX, invatati ca bunurile materiale sunt felul in care dovedim ca suntem barbati, am pierdut legatura cu initierea tribala in masculinitate si cu tiparele mitologice ale dezvoltarii optime a masculinitatii. Multi dintre noi am crescut intr-un "subpaternaj" si un "supramaternaj". Ne-am inchistat intr-o atitudine de asteptare ca mama sa ne furnizeze stabilitatea emotionala; cu toate acestea, trebuie sa ne separam de ea si sa descoperim un mod masculin de a simti. N-ar trebui sa mire pe nimeni ca cei mai multi barbati ajung la varsta maturitatii avand o stare de confuzie, o atitudine defensiva fata de afectivitatea feminina coplesitoare si un sentiment de abandon din cauza lipsei intimitatii emotionale in relatiile cu alti barbati.

Intrebarea esentiala pe care trebuie sa ne-o adresam cu totii referitor la povestile noastre de iubire este: iubesc eu pentru continutul relatiei sau iubesc pentru a-mi hrani stima de sine? Continutul unei relatii de cuplu profunde include prietenia confortabila, stimularea intelectuala, hrana emotionala si sprijin, extaz sexual si intimitate calda, procrearea/ cresterea copiilor. Cu totii cautam afectiune pentru a ne hrani stima de sine, dar intrebarea este: iubesc eu aceasta femeie/partenera deoarece fara ea nu as avea niciun sentiment (nicio oglinda) a sinelui meu esential sau am un sine esential si o iubesc deoarece ea este misterul de care are nevoie sinele meu esential, pe masura ce continui sa ma dezvolt ca fiinta umana?

Michael Gurian este un pionier al cercetarii diferentelor de gen si a impactului lor asupra familiilor, scolilor, afacerilor, corporatiilor si politicilor publice. Cofondator al Institutului Gurian, el preda, tine conferinte si conduce ateliere formative in Statele Unite si in lumea intreaga. Este autorul a peste douazeci si cinci de carti, dintre careLeadership and the Sexes si bestsellerul The Wonder of Boys.

3 comentarii:

!Melamine spunea...

Ce titlu :)) Foarte tare. Nu prea imi place coperta , dar poate as da o sansa cartii .

Diana spunea...

Si pe mine m-a facut sa zambesc titlul !Melamine

!Melamine spunea...

Datorita titlului dau o sansa cartii :))